
Οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν το μεσημέρι της Τετάρτης (30/4) την πτώση τους και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος διέλυσε τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων, ενώ οι ανησυχίες για την αυξανόμενη προσφορά βάρυναν επίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούν κατά 0,70% στα 62,84 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κινούνται πτωτικά κατά 0,63% στα 60,04 δολάρια το βαρέλι.
Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, το Brent και το WTI έχουν χάσει περίπου 15% και 16%, αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2021.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου για την επιβολή δασμών σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Στη συνέχεια, βυθίστηκαν περαιτέρω σε χαμηλά τετραετίας, καθώς η Κίνα απάντησε με εισφορές, υποδαυλίζοντας έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κορυφαίων πετρελαιοκαταναλωτικών χωρών.
Οι δασμοί του Τραμπ έχουν καταστήσει πιθανή την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Επιπλέον η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών τον Απρίλιο, έδειξε έρευνα εργοστασίων την Τετάρτη (30/4).
Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας τον Απρίλιο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τους δασμούς, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη.
Ενώ οι εντολές που υπέγραψε ο Τραμπ την Τρίτη (29/4) για να αμβλύνει το πλήγμα των δασμών στα αυτοκίνητα μείωσαν κάποια νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών, οι τιμές του πετρελαίου υπονομεύτηκαν επίσης από τις ανησυχίες για την αυξανόμενη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+.
Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ θα προτείνουν αύξηση της παραγωγής για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα θα συνεδριάσει στις 5 Μαΐου για να συζητήσει τα σχέδια παραγωγής.
«Η μεγάλη πιθανότητα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να φέρνει επιπλέον βαρέλια στην αγορά, καθώς παλεύει να διατηρήσει την τάξη στις τάξεις του, προστίθεται στις διπλωματικές ωθήσεις στην Ουκρανία και το Ιράν, οι οποίες αν είναι επιτυχείς σημαίνουν περισσότερο διεθνές αργό στο νερό, σε μια εποχή που ο πόλεμος του εμπορίου θα συνθλίψει κάθε ελπίδα για αύξηση της ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της PVM.
Στέλνοντας επίσης πτωτικά μηνύματα από την πλευρά της προσφοράς, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές της αγοράς την Τρίτη επικαλούμενες στοιχεία του American Petroleum Institute.
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (30/4). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν, κατά μέσο όρο, αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια.
Πτώση για το φυσικό αέριο- Ανεβαίνει ο χρυσός
Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Τετάρτης (30/4) το φυσικό αέριο καταγράφει εκ νέου πτώση, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζονται αποδυναμωμένα κατά 0,519% στα 31.790 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,48% στα 3.284,30 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κινείται πτωτικά κατά 3,05% στα 32,260 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει ηχηρήυ υποχώρηση 5,17% και βρίσκεται στα 4,6208 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 0,18% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1365 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται αυξημένο κατά 0,32% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3362 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, ενισχύεαι κατά 0,12% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8506 βρετανική λίρα ανά ευρώ.