Ποια η σημασία του στρατιωτικού “Συμφώνου της Μέκκας” μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν

Του Κώστα Ράπτη

Και μόνο η επιλογή της Μέκκας ως του τόπου στον οποίο συνυπέγραψαν την Παρασκευή οι Ταγίπ Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Σαχμπάζ Σαρίφ την αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν είναι πολλαπλά συμβολική: οι ισλαμικές δυνάμεις είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στις ρυθμίσεις ασφαλείας, αντί να αποτελούν απλώς πελάτες τρίτων, ενώ η ευρύτερη περιοχή σύντομα θα τελεί “υπό νέα διεύθυνση”.

Το νέο σύμφωνο συνταιριάζει τον μεγαλύτερο αγοραστή όπλων παγκοσμίως (Σαουδική Αραβία), με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, δοκιμασμένο σε πολλά μέτωπα (Τουρκία) και μία πυρηνική δύναμη (Πακιστάν). Όμως στους έχοντες ισχυρή μνήμη θυμίζει κάτι από το “Σύμφωνο της Βαγδάτης” το οποίο τη δεκαετία του ΄50 συνάσπιζε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν, δημιουργώντας ένα τείχος ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και τον Περσικό Κόλπο.

Η ειρωνεία της ιστορίας θέλησε βέβαια το Σύμφωνο της Βαγδάτης να πληγεί από την ανατροπή της ιρακινής μοναρχίας το 1958 και να εκπνεύσει με την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979, οπότε και η Ουάσιγκτον διακήρυξε δια του “δόγματος Κάρτερ” ότι η ασφάλεια του Κόλπου αποτελεί αντικείμενο άμεσου αμερικανικού εθνικού συμφέροντος.

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί και σήμερα ότι το Σύμφωνο της Μέκκας ιδρύθηκε χωρίς την ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Άλλωστε διευκολύνει την αμερικανική απεμπλοκή από την Μέση Ανατολή, όπως την επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, και έρχεται να καλύψει ένα κενό ασφαλείας απέναντι στην ανάδειξη του Ιράν ως εκ των πραγμάτων νικητή του “Τρίτου Πολέμου του Κόλπου”.

Όμως η πραγματικότητα είναι σύνθετη και αντιφατική. Όχι μόνο γιατί το Ιράν ως άμεσος ανταγωνιστής και γείτονας της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να προειδοποιήσει το Ριάντ ότι “μία συμφωνία στα χαρτιά με την Τουρκία και το Πακιστάν δεν θα προσφέρει ασφάλεια στο βασίλειο”, άρα και δεν θα το απαλλάξει από την ανάγκη να συνδιαλλαγεί με την Τεχεράνη υπό τους όρους της. Αλλά και γιατί οι εμπλεκόμενοι φέρουν στις αποσκευές τους ιδιαίτερες εθνικές προτεραιότητες, που δεν τις συμμερίζονται απαραιτήτως οι υπόλοιποι, καθώς και μία δομικά αμφίθυμη σχέση όλων ανεξαιρέτως με τις ΗΠΑ.

Το Πακιστάν ορίζεται πρωτίστως από την ιστορική αντιπαλότητά του με την Ινδία, ενώ οι φίλα προσκείμενοι προς την Δύση στρατηγοί που κυβερνούν την χώρα, έχουν πάντοτε ανοικτές τις θύρες για την Κίνα, η οποία συνεργάζεται με το Ισλαμαμπάντ οικονομικά, πολιτικά και εξοπλιστικά στο πλαίσιο των νέων δρόμων του μεταξιού. Σημειωτέον ότι εφεξής το Πακιστάν περιέρχεται στη λεπτή θέση να είναι ταυτόχρονα ο κύριος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, αλλά και ο εγγυητής ασφαλείας της απειλούμενης από τους Ιρανούς Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία, για την οποία πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διαφοροποίηση της οικονομίας της, επίσης οικοδομεί όλο και στενότερες σχέσεις με την Κίνα, τον υπ’ αριθμόν ένα εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ οι πρόσφατες περιπέτειες καθιστούν αναγκαία μιαν “αντιστάθμιση κινδύνου” των επιλογών της στον τομέα της ασφάλειας, σε σχέση με την προηγούμενη αποκλειστική εξάρτηση από τη Ουάσιγκτον. Άλλωστε, τα κυριότερα αιτήματα του Ριάντ, με κορυφαίο τη μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας, απαντώνται από τη Ουάσιγκτον με την προσθήκη πολιτικά απαγορευτικών προϋποθέσεων, όπως η αναγνώριση, δίχως προηγούμενη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, του Ισραήλ – ήτοι της χώρας που έφθασε να βομβαρδίζει στόχο της Χαμάς σε αραβική μοναρχία (Κατάρ), η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία, πάλι, καθίσταται και επισήμως “δισυπόστατη”, καθότι μέλος πλέον τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και ενός αμυντικού συμφώνου που φαντάζει ως ενσάρκωση των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών της προς Νότον. Σε άμεσο χρόνο, εξασφαλίζει νέες αγορές για την ανθηρή εξοπλιστική της βιομηχανία, δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης, ενώ ενισχύει τη φήμη της ως εταίρος ασφαλείας.

Πολλά βέβαια μένει να φανούν από τις λεπτομέρεις της συμφωνίας που συνάφθηκε στη Μέκκα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη δέσμευση αμοιβαίας συνδρομής. Ο κάθε εμπλεκόμενος προβάλλει δια… των διαψεύσεων τα κύρια μελήματά του, λ.χ. με την Τουρκία να διαβεβαιώνει ότι η συμμαχία δεν στρέφεται κατά τρίτων και την Σαουδική Αραβία ότι δεν αφορά πυρηνικές φιλοδοξίες.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την προφανή “αιχμή”, ήτοι το ενισχυμένο Ιράν, διακρίνεται ευκρινώς μια δευτερεύουσα, ήτοι η χαλιναγώγηση του ανεξέλεγκτου Ισραήλ και της φιλοδοξίας του να οικοδομήσει έναν οικονομικό διάδρομο από την Ινδία στην Ευρώπη, μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μεσογείου, παρακάμπτοντας τις περισσότερες χερσαίες δυνάμεις της περιοχής. Και στο βάθος, ένα πιο σύνθετο παιχνίδι, από αυτά στα οποία διακρίνεται η χώρα του Ερντογάν, για κατάκτηση μεγαλύτερων βαθμών αυτονομίας από τις ΗΠΑ, οικοδομώντας τις προϋποθέσεις για αυτό μέσα από την εξυπηρέτηση συγκυριακών επιδιώξεών τους.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Σερβία: “Θέματα οικονομίας και ασφάλειας” στο επίκεντρο της συζήτησης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε απόψε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία, παραδοσιακή σύμμαχο της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι θα έχει συζητήσεις με τον Σέρβο ομόλογό του για θέματα "οικονομίας και ασφάλειας". Τον Ζελένσκι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου η υπουργός Ενέργειας Ντουμπράφκα Τζέκοβιτς Χαντάνοβιτς. Το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος δείπνησε με τον

ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 500% στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, τη νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η οποία αφορά κυρίως τη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Το κείμενο αυτό, που πέρασε με ψήφους 86 υπέρ έναντι 11 κατά, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο η ψηφοφορία θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές

Τραμπ: Επενδύσεις 3 δισ. δολαρίων στα κρίσιμα ορυκτά

Επενδύσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων στην εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με κορυφαίους εκπροσώπους της μεταλλευτικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ουάσιγκτον για τη μείωση της εξάρτησης από τις αλυσίδες εφοδιασμού που κυριαρχούνται από την Κίνα. "Τα έργα

Ισπανία: Επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για όσους ταξιδεύουν από Ιταλία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ιταλία, σε απάντηση για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ρώμη μετά τη μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών στη Θέουτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, θα γίνονται έλεγχοι στα διαβατήρια

Αμερικανός αξιωματούχος: Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ

Πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ του Ομάν και του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ και "αναμένουμε σύντομα μια συμφωνία" δήλωσε απόψε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μια συμφωνία για την αποκατάσταση της εμπορικής ναυσιπλοΐας χωρίς προσκόμματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμένων

Τραμπ κατά Fed: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης της διοικήτριας Λίζα Κουκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί και πάλι να απομακρύνει από τη θέση της την διοικήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Λίζα Κουκ μολονότι το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο αρνήθηκε να του επιτρέψει να την απολύσει, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγές. Αυτήν την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε γραπτώς την Κουκ ότι

Ο Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για την πώληση κρατικού μεριδίου 30% στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πόυτιν έδωσε το πράσινο φως για την πώληση κυβερνητικού μεριδίου 30,4% στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, το μεγαλύτερο της Μόσχας, σε μια περίοδο όπου η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τα εξαντλημένα από τον πόλεμο κρατικά οικονομικά. Ο Πούτιν άνοιξε τον δρόμο για την πώληση υπογράφοντας ένα διάταγμα χθες Πέμπτη που αφαιρεί το

ΑΑΔΕ: Άνοιξε ξανά το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και συμπληρώσεις στοιχείων από τους παραγωγούς

Σε λειτουργία τέθηκε εκ νέου το σύστημα υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025, μετά την τελευταία πληρωμή, προκειμένου οι δικαιούχοι παραγωγοί να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες διορθώσεις ή συμπληρώσεις στοιχείων στις αιτήσεις που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι παραγωγοί μπορούν να επικαιροποιήσουν σταθερά στοιχεία και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, ενώ παρέχεται η δυνατότητα

Related Articles

Popular Categories