Monday, July 21, 2025
29 C
Athens

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων – Πόσα εξασφαλίζει η Ελλάδα

Σε μία περίοδο εντεινόμενων γεωπολιτικών πιέσεων, αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κοινωνικών ανισοτήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2028–2034 και το πώς σκοπεύει να κατανείμει τους διαθέσιμους πόρους μεταξύ των κρατών -μελών.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει πόρους της τάξης των 49 δισ. ευρώ και μπορεί να θεωρείται μεταξύ των ωφελημένων.

Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα

Οι χώρες που ξεχωρίζουν στη λίστα των μεγαλύτερων δικαιούχων είναι:

  • Πολωνία: με συνολική κατανομή 123,3 δισ. ευρώ, παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης ευρωπαϊκών πόρων. Το 90% του ποσού αφορά γενική κατανομή για επενδύσεις, ενώ σχεδόν 9 δισ. ευρώ κατευθύνονται στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
  • Γαλλία: ακολουθεί με 90,1 δισ. ευρώ, με έντονη έμφαση στη χρηματοδότηση κοινωνικής και κλιματικής μετάβασης (5,6 δισ. ευρώ).
  • Ισπανία: εξασφαλίζει 88,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5 δισ. ευρώ ενισχύουν το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού.
  • Ιταλία: θα λάβει βάσει της πρότασης 86,6 δισ. ευρώ με επίσης σημαντικό μερίδιο (5,4 δισ. ευρώ) στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

MFF_Member States allocation_17.07_22h35

Τα κονδύλια για την Ελλάδα

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει συνολικά 49,2 δισ. ευρώ, με:

  • 42,9 δισ. στη γενική κατανομή
  • 3,5 δισ. για μετανάστευση, ασφάλεια και εσωτερικές υποθέσεις (ενίσχυση συνόρων, άσυλο, ένταξη)
  • 2,8 δισ. από το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της δίκαιης μετάβασης

Η ελληνική κατανομή συγκαταλέγεται στις υψηλότερες ανά κάτοικο και αντανακλά τις διαρθρωτικές ανάγκες της χώρας, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Μικρότεροι αλλά κρίσιμοι παίκτες

Χώρες όπως η Κύπρος (2,3 δισ.), η Μάλτα (1,3 δισ.) και το Λουξεμβούργο (0,6 δισ.) λαμβάνουν συγκριτικά μικρότερα ποσά λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, ωστόσο ενισχύονται αναλογικά για κρίσιμα πεδία όπως η μετανάστευση.

Η Κύπρος, για παράδειγμα, λαμβάνει 0,8 δισ. ευρώ για ασφάλεια και μετανάστευση—το υψηλότερο ποσοστιαία από όλα τα κράτη-μέλη.

Η μεγάλη μάχη για 2 πυλώνες

Τομέας Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας: Η Ε.Ε. ενισχύει με πάνω από 35 δισ. ευρώ τις δράσεις διαχείρισης συνόρων, ενσωμάτωσης και ασύλου. Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες σε απόλυτους αριθμούς, εκτός της Ελλάδας, είναι η Γερμανία (4,1 δισ.), η Γαλλία (2,7 δισ.), και η Ιταλία (2,9 δισ.).

Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα: : Η «πράσινη μετάβαση» δεν θα είναι φθηνή. Η χρηματοδότηση των ρυθμίσεων του κλιματικού πακέτου «Fit for 55» απαιτεί υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Πολωνία λαμβάνει τα περισσότερα (8,8 δισ. ευρώ), με χώρες όπως η Ρουμανία (4,6 δισ.) και η Ισπανία (5,3 δισ.) να ακολουθούν.

Η αυξημένη χρηματοδότηση για μετανάστευση και κοινωνική συνοχή αποκαλύπτει τις νέες προκλήσεις της Ένωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων αποδεκτών κεφαλαίων, γεγονός που της προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη: να αξιοποιήσει τους πόρους σε έργα με πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE