Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένες προτάσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ρόλο του μεσολαβητή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
“Βρισκόμαστε τώρα σε μια χρονική στιγμή όπου πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο μέρη για το πώς θα τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα είναι μια απόφαση που ανήκει τώρα στον Πρόεδρο. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα αποσυρθούμε ως διαμεσολαβητές σε αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε η Μπρους, επικαλούμενη δήλωση του Ρούμπιο και αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια “πλήρη, διαρκή κατάπαυση του πυρός και ένα τέλος της σύγκρουσης” και όχι μια “τριήμερη [εκεχειρία] για τον εορτασμό [μιας επετείου]”.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δευτέρα τριήμερη κατάπαυση του πυρός τον Μάιο στον πόλεμο με την Ουκρανία με αφορμή την 80ή επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.