Ρωσία: Ετοιμάζει πυρηνικές συμφωνίες με τέσσερις αφρικανικές χώρες

Έτοιμη να προμηθεύσει αφρικανικές χώρες με πυρηνικούς σταθμούς διαφορετικού μεγέθους και τεχνολογικής διαμόρφωσης εμφανίζεται η Ρωσία, επιδιώκοντας να διευρύνει την παρουσία της στον ενεργειακό τομέα της ηπείρου. Παράλληλα, η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερα αφρικανικά κράτη για την υλοποίηση μεγάλων πυρηνικών έργων, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, η εταιρεία συζητά την κατασκευή μεγάλων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την Ουγκάντα, την Γκάνα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

“Η συνεργασία μας βασίζεται στην αρχή ότι η Αφρική είναι μια ήπειρος με διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό ακολουθούμε μια προσαρμοσμένη προσέγγιση για κάθε χώρα, η οποία δεν περιορίζεται σε ένα μόνο έργο”, ανέφερε ο Λιχάτσεφ.

Η πυρηνική συνεργασία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 50 αφρικανικών χωρών, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Το φόρουμ, που ξεκίνησε το 2019, εντάσσεται στη στρατηγική της Μόσχας για την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών της με τις αφρικανικές χώρες, με την ενέργεια να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας, αλλά και για μικρότερες πυρηνικές τεχνολογίες, καθώς και για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στην ιατρική και τη γεωργία.

Στο επίκεντρο οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Rosatom στην προώθηση της τεχνολογίας των πλωτών πυρηνικών σταθμών, την οποία παρουσιάζει ως εναλλακτική λύση για τις παράκτιες χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξουν εξαρχής συμβατικές χερσαίες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Λιχάτσεφ, εννέα αφρικανικές χώρες έχουν εκφράσει “σημαντικό ενδιαφέρον” για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει αναλυτικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, την Τανζανία, το Τόγκο και τη Ναμίμπια, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Η τεχνολογία των πλωτών πυρηνικών μονάδων αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Rosatom, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικής παραγωγικής ισχύος σε παράκτιες περιοχές, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε απομονωμένα ή ενεργειακά ανεπαρκή δίκτυα.

Μόλις ένας πυρηνικός σταθμός σε ολόκληρη την Αφρική

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον, η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να έχει περιορισμένη παρουσία στην αφρικανική ήπειρο.

Η Νότια Αφρική διαθέτει τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία στην ήπειρο, το συγκρότημα Koeberg, το οποίο κατασκευάστηκε με γαλλική τεχνολογία και τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η περιορισμένη ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών δημιουργεί σημαντικά περιθώρια για νέες επενδύσεις, την ώρα που αρκετές αφρικανικές οικονομίες αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες και να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό τους μείγμα.

Η Αίγυπτος στην πρώτη γραμμή της ρωσικής πυρηνικής επέκτασης

Κεντρική θέση στα σχέδια της Μόσχας κατέχει η Αίγυπτος, όπου η Rosatom κατασκευάζει ήδη τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, στην περιοχή Ελ Νταμπάα (El Dabaa).

Το έργο περιλαμβάνει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές επενδύσεις της Ρωσίας στην Αφρική.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του σχεδίου με την προσθήκη δύο ακόμη αντιδραστήρων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε έξι.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Ρούμπιο: Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για περιορισμένη εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε το Σάββατο ότι παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για τη διευκόλυνση μιας περιορισμένης εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά ενεργειακών πόρων και σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Ρούμπιο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν προτάσεις της

Γαλλία: Ειρηνικές ήταν σε γενικές γραμμές οι σημερινές διαδηλώσεις – Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές - 500.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, 320.000 σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές - διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας προβάλλοντας αιτήματα και διεκδικήσεις τόσο σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα όσο και σε σχέση με τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Στο Παρίσι η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική

ΕΛΑΪΣ–Unilever Hellas: Τζίρος 381,5 εκατ. ευρώ και έκτακτη ενίσχυση της κερδοφορίας το 2025

Ενισχύθηκε περαιτέρω η θέση της ΕΛΑΪΣ–Unilever Hellas κατά το οικονομικό έτος 2025, εστιάζοντας στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, μέσα από σταθερή εμπορική πολιτική, επενδύσεις στην καινοτομία και υποστήριξη των μαρκών της. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2025 σε 381,5 εκατ., έναντι 376,6 εκατ. ευρώ το 2024, παρουσιάζοντας

Σφακιά: Λένε «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ασή Γωνιά και την ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων

Τα Λευκά Όρη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης και ιδιαίτερα των Σφακίων. Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός, «για έναν τόπο μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση και την ταυτότητα των κατοίκων της περιοχής». Το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων εκφράζει την αντίθεσή του στη

Τουρκία: Αισιόδοξος για ειρήνη στην Ουκρανία ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι

Αισιόδοξος για τις προοπτικές ειρήνευσης στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ετοιμότητα της 'Αγκυρας να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την επέκταση των

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα – Χρειαζόμαστε μια εγγύηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ενόψει των ενδιάμεσων  εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς θα συμβεί αυτό. "Πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα", ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό KCMO του Κάνσας Σίτι. "Χρειαζόμαστε μια εγγύηση

Telekom: Νέο router με WiFi 7 και υπηρεσία επέκτασης ασύρματης κάλυψης

Στην παροχή του νέου Fiber Router 7 για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) προχωρά η Telekom, διαθέτοντας παράλληλα την υπηρεσία Power WiFi για την επέκταση της κάλυψης του οικιακού ασύρματου δικτύου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το router παρέχεται δωρεάν με σύνδεση FTTH, ενώ η υπηρεσία επέκτασης κάλυψης έχει ξεχωριστή μηνιαία χρέωση.

Επί ποδός η Γαλλία: Τρίτο κύμα διαδηλώσεων – Κινητοποιήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, κατέκλυσαν το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος ζωής και τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Περίπου 70.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα. Ανάλογες κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία της νεολαίας καταγράφηκαν επίσης στη Γερμανία και την Ιταλία.

Related Articles

Popular Categories