Sunday, July 20, 2025
34.4 C
Athens

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινούν οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν επιστραφούν τα χρήματα

Με δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, και μάλιστα με διαδικασίες – εξπρές, θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι όσοι εισέπραξαν αγροτικές ενισχύσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ψευδή δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ,  οι πρώτες δεσμεύσεις, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αναμένονται τον Αύγουστο και έχουν προκύψει από καταγγελίες που έχουν επεξεργαστεί, και θα διαβιβάσουν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ, περιφερειακές εισαγγελίες της χώρας.

Την εποπτεία της επιχείρησης θα έχει ο εισαγγελέας  Δημήτρη Γκύζης.

Το ενδεχόμενο εξάλλου να υπάρξουν και κατασχέσεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αδυναμία επιστροφής χρημάτων που έχουν εισπραχθεί  άφησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα φτάσουμε κι εκεί, αν χρειαστεί βεβαίως. Θα υπάρξει οπωσδήποτε η επιστροφή των χρημάτων που κάποιοι πήραν παράνομα και αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα φτάσουμε μέχρι εκεί».

Ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι υπό διερεύνηση

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εποπτεύοντα εισαγγελέα να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ακόμα και όσο η υπό διερεύνηση υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής.

Η αντιγραφή του αρχείου  με τα περίπου 650.000 ΑΦΜ  ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των ΑΦΜ, με βάση έξι έως επτά, «κριτήρια κινδύνου».

Για τα λεγόμενα «κόκκινα ΑΦΜ», όσους δηλαδή πήραν επιδότηση με πλαστά δικαιολογητικά, θα κινηθούν διαδικασίες δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Μόνη περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν οικειοθελώς τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σ’ αυτή την περίπτωση εξαλείφεται το αξιόποινο ή μπορεί να τύχουν ελαφρυντικών περιστάσεων της μεταμέλειας.

Τονίζεται ωστόσο πως τα παραπάνω ισχύουν για αυτούς που δεν έχουν προβεί σε πλαστογραφίες ή η δράση τους δεν εντάσσεται σε κάποια εγκληματική οργάνωση.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE