Στην Ισπανία προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, δήλωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, και η Μαδρίτη έχει δεχθεί να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.
Ο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος διεκδικούσε την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου με νικητή τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, έφυγε από τη χώρα αφού αγνόησε τρεις διαδοχικές κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα, καθώς πίστευε ότι κινδύνευε να συλληφθεί.
Ο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να λάβει άσυλο στην Ισπανία, επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανούελ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση φυσικά (…) θα του δώσει”.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει χθες Σάββατο ότι η Ισπανία “δεν θα εγκαταλείψει” τον Γκονσάλες Ουρουτία, τον οποίο χαρακτήρισε “ήρωα”.
Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών, κρυβόταν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν “για απείθεια στους νόμους”, “συνωμοσία”, “σφετερισμό αξιωμάτων” και “δολιοφθορά”.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου νικητής ο Μαδούρο, με 52% των ψήφων, μια νίκη την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
Ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρουτία, πρώην πρεσβευτής, δέχθηκε να αντικαταστήσει ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Γκονσάλες Ουρουτία έφυγε από τη Βενεζουέλα μαζί με τη σύζυγό του Μερσέντες.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αναγνωρίσει την επανεκλογή του ούτε το 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση την οποία είχε μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών ξέσπασαν στη Βενεζουέλα διαδηλώσεις. Στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 192, ενώ περίπου 2.400 άλλοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με επίσημη πηγή.
Σήμερα η ΕΕ ζήτησε από τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους πολίτικούς κρατούμενους και να πάψει να καταστέλλει την αντιπολίτευση.
“Η ΕΕ επιμένει οι αρχές της Βενεζουέλας να τερματίσουν την καταστολή, τις αυθαίρετες συλλήψεις και την παρενόχληση μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολίτικούς κρατούμενους”, δήλωσε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Σε μια δημοκρατία κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα”, τόνισε ο Μπορέλ.