Ανταπόκριση από Ιερουσαλήμ
Δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας στο πλαίσιο εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέσβη Τόμας Μπάρακ.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Μπάρακ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Σύρου Προέδρου, Άχμαντ Αλ-Σάρα, και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να τεθεί τέλος στις πολύνεκρες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη Σουέιντα μεταξύ Δρούζων, ένοπλων Βεδουίνων, Τζιχαντιστών και δυνάμεων του τακτικού συριακού στρατού, που πλαισιώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Ο Μπάρακ πρόσθεσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ιορδανίας και της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι “Δρούζοι, Κούρδοι και Σουνίτες της χώρας θα καλλιεργήσουν μία κοινή εθνική συριακή ταυτότητα”. Παράλληλα, συριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι “η τοπική ηγεσία των Δρούζων και φυλές των Βεδουίνων της περιοχής αποδέχθηκαν την εκεχειρία”, ενώ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επιβεβαιώνει την παρουσία του συριακού στρατού στη Σουέιντα.
Δαμασκός: Ευθύνες σε Δρούζους και Ισραήλ
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση άνω των πέντε ωρών από την ανάρτηση του Μπάρακ, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δημοσίευσε σήμερα το μεσημέρι σχετική ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού κήρυξε εκεχειρία “σε όλη τη χώρα”, καλώντας όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της Συρίας.
Στη συνέχεια, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σύρος Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και άλλων αραβικών χωρών – που δεν κατονόμασε – δήλωσε ότι ο τακτικός στρατός απέδειξε πως είναι σε θέση να επιβάλει την τάξη, τονίζοντας ότι η επαρχία Σουέιντα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συριακής επικράτειας. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες σε “μερίδα Δρούζων” της περιοχής και στο Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερότητας της Συρίας.
Από την άλλη πλευρά, στο Ισραήλ επικρατεί σιγή, με το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ να μην έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη συμφωνίας για εκεχειρία. Ωστόσο, η μόνη επίσημη αντίδραση προήλθε από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Σύρου Προέδρου, τον κατηγόρησε ότι οι Δρούζοι φέρονται ως θύτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εκείνοι που δέχθηκαν επίθεση από Βεδουίνους και Τζιχαντιστές, υποστηριζόμενοι από το συριακό καθεστώς.
Υπάρχει συμφωνία Συρίας-Ισραήλ;
Πάντως, ενδεικτική των συγκεχυμένων πληροφοριών περί ύπαρξης συμφωνίας εκεχειρίας ή μη, αποτελεί αναφορά της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, ότι ήδη από χθες “το Ισραήλ επέτρεψε στον συριακό στρατό να εισέλθει στη Σουέιντα” για να επιβάλει την τάξη. Από την άλλη, παραμένει άγνωστο τόσο το περιεχόμενο των όρων της συμφωνίας (εάν υπάρχει) ως επίσης και η διάρκειά της.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η εβραϊκή αργία του Σαββάτου που τερματίζεται με την αποψινή δύση του ηλίου, προσδίδει στην ισραηλινή πλευρά μία χρήσιμη πίστωση χρόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι επανήλθε η ηρεμία στην επαρχία Σουέιντα – παρότι υπάρχουν αναφορές από συριακά μέσα ότι οι μεμονωμένες συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων σε κάποιες περιοχές της νότιας Συρίας δεν έχουν σταματήσει ακόμα.
Πηγή: Deutsche Welle