Monday, February 24, 2025
7.4 C
Athens

Τα ΗΑΕ θέλουν να φιλοξενήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιθυμούν να φιλοξενήσουν συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να περιλαμβάνουν μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του είναι να τερματιστεί η τριετής σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, λέγοντας την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.

Το Αμπού Ντάμπι έχει προθυμοποιηθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια διαμεσολάβησης για την ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσαν πέντε πηγές. Τρεις από αυτές τις πηγές – στις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ – είπαν ότι αξιωματούχοι των ΗΑΕ πρότειναν στην Ουάσινγκτον να φιλοξενήσουν “ειρηνευτική σύνοδο κορυφής”. Δύο από αυτούς τους ανθρώπους είπαν ότι μια τέτοια σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι.

Μια τέταρτη πηγή – κοντά στον Τραμπ – δήλωσε ότι τα ΗΑΕ είχαν αναδειχθεί ως κορυφαίος υποψήφιος για την πρώτη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Τραμπ την Τετάρτη.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, συζήτησε για τον πόλεμο την Τετάρτη με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες. Ωστόσο, οι διαμεσολαβητικές του προσπάθειες θα μπορούσαν ήδη να έχουν υπονομευθεί από τα σχόλια του υπουργού Άμυνας του που σηματοδοτούν παραχωρήσεις προς τη Ρωσία. Οι επιφυλακτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις θέλουν επίσης μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου του οποίου τα κρατικά ελεγχόμενα κεφάλαια είναι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, βρίσκονται σε μια μοναδική γεωπολιτική θέση. Το κράτος του Κόλπου είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή για την ασφάλεια και φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά έχει επίσης θερμούς δεσμούς με τη Μόσχα και μια ενισχυμένη σχέση με το Κίεβο μετά την έναρξη του πολέμου. Μαζί με τη γειτονική Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τα ΗΑΕ έχουν μεσολαβήσει για αρκετές ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα ΗΑΕ συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών κρατών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Σερβία και η Ελβετία εξέφρασαν ενδιαφέρον τον Ιανουάριο, ενώ η Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι η Κίνα είχε προσφερθεί  να φιλοξενήσει τον Τραμπ και τον Πούτιν.

Τα ΗΑΕ έγιναν αγαπητά στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, καθώς έγιναν το πρώτο αραβικό κράτος εδώ και δεκαετίες που εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το σύμμαχο των ΗΠΑ Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με μεσολαβηση της Ουάσινγκτον το 2020 – η οποία φέρει την “υπογραφή” της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, η σχέση των ΗΑΕ με τη Ρωσία έχει κατά καιρούς απογοητεύσει δυτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία προσπάθησε να απομονώσει τη Μόσχα. 

Η κίνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έρχεται την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έχουν συμβάλει στον πολέμου στο Σουδάν. Έκθεση του ΟΗΕ χαρακτήρισε “αξιόπιστες” τις καταγγελίες ότι τα ΗΑΕ παρείχαν όπλα στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν. Τα ΗΑΕ έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο. Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι μέλη των RSF και των συμμαχικών πολιτοφυλακών διέπραξαν γενοκτονία στο Σουδάν.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE