Μέτοχοι και επενδυτές των τραπεζών που προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για τον Απρίλιο, θα εισπράξουν μερίσματα έως τον Μάιο Η κατανομή μετρητών, χωρίς να υπολογιστούν οι επαναγοράς μετοχών, υπερβαίνει τα 122 δισεκατομμύρια ευρώ
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, εντάσσοντας ξένους επενδυτές στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Η έγκαιρη κατανομή μερισμάτων στοχεύει στην ικανοποίηση των μετόχων. Συνολικά, θα επιστραφούν στους μετόχους από τα κέρδη του 2024 πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή μετρητών και αγορών ιδίων μετοχών
Να σημειωθεί ότι ήδη οι διανομές σε μετρητά και μόνον, χωρίς να υπολογισθούν οι αγορές ιδίων, διαμορφώνουν συνολικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που ξεπερνούν τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και τις αποδόσεις των ομολόγων. Από την άλλη, βεβαίως, ο παράγοντας του ρίσκου είναι διαφορετικός μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων.
Alpha Bank
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σε μέρισμα το 43% των κερδών του 2024, που ισοδυναμεί με συνολικό ποσό 281 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 211 εκατ. ευρώ, ή 75% του συνόλου, θα διατεθούν σε αγορές ιδίων μετοχών, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται ακόμα σε χαμηλή τιμή κάτω της λογιστικής της αξίας και συνεπώς η τράπεζα θα αγοράζει φθηνά τις μετοχές της.
Οι μετοχές αυτές διαγράφονται αυξάνοντας αντίστοιχα το ποσοστό των μετόχων επί του συνόλου των μετοχών. Το υπόλοιπο ποσό 70 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί σε μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους, το οποίο υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά η τράπεζα διανέμει στους μετόχους της 0,119 ευρώ ανά μετοχή υπολογίζοντας και τις αγορές ιδίων μετοχών.
Για την περίοδο 2025-2027 η Alpha Bank στοχεύει σε μερίσματα τουλάχιστον 50% επί των κερδών και σε διανομή συνολικού ποσού 1,3 δισ. ευρώ στους μετόχους. Η μελλοντική κατανομή των διανομών μεταξύ μετρητών και επαναγοράς μετοχών θα εξαρτάται από την αγορά και την τιμή της μετοχής.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου και όχι να διανείμει μέρισμα σε μετρητά. Η απόφαση λήφθηκε για φορολογικούς λόγους, ώστε να επιστραφεί στους μετόχους μεγαλύτερο ποσόν, χωρίς την επιβάρυνση που επιφέρει η φορολογία των μερισμάτων από μετοχές.
Ειδικότερα η Πειραιώς διανέμει συνολικά μέρισμα 35% από τα κέρδη του 2024, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 373 εκατ. ευρώ ή σε περίπου 0,298 ευρώ ανά μετοχή.
Στο μεταξύ η τράπεζα έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την ανταμοιβή των μετόχων τα επόμενα έτη. Από τα φετινά κέρδη και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028 η Πειραιώς σχεδιάζει να διανέμει το 50% των κερδών της κάθε χρόνο.
Η τράπεζα, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του οικονομικού ημερολογίου της, θα αποκόψει το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου τον Μάιο φέτος στις 26 και θα επιστρέψει τα κεφάλαια στις 30 του μήνα.
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει το 50% από τα κέρδη του 2024 σε μερίσματα φέτος, σε μετρητά αλλά και με αγορές ιδίων μετοχών. Ωστόσο έχει φροντίσει ώστε να ανταμείψει τους μετόχους της κυρίως σε μετρητά, λαμβάνοντας υπόψη της έναν υπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο περίπου τα 2/3 των κερδών θα διανέμονται σε μετρητά και περίπου το 1/3 του ποσού θα επιστρέφεται με αγορές ιδίων μετοχών.
Από τα κέρδη του 2024 προβλέπεται το 50% των κερδών να διατεθεί στους μετόχους. Άρα οι μέτοχοι θα λάβουν το 35% των κερδών του 2024 σε μετρητά και το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί σε αγορές ιδίων μετοχών.
Ο σχεδιασμός της Εθνικής προβλέπει τα μερίσματα να αυξηθούν στο 60% των κερδών όλη την περίοδο 2025-2027.
Διανέμει σε μετρητά ποσό 0,433 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά με τις αγορές ιδίων 0,633 ευρώ. Έχει προγραμματίσει τη Γενική Συνέλευση τον Μάιο στις 30 και την αποκοπή μερίσματος στις 3 Ιουνίου.
Eurobank
Από τα κέρδη του 2024 θα διατεθεί το 50% στους μετόχους, που αντιστοιχεί σε συνολική πληρωμή 674 εκατ. ευρώ. Τα 288 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 42% θα διατεθούν για αγορές ιδίων μετοχών και 386 εκατ. ευρώ ή 0,105 ευρώ ανά μετοχή θα διατεθούν σε μετρητά.
Στην τριετία 2025-2027 η Eurobank θα διανείμει μερίσματα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να διανείμει μερίσματα άνω του 50% από τα κέρδη, αλλά με όριο το 70%, για να διατηρήσει κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ για δυνητικές εξαγορές εντός της τριετίας. Η τράπεζα προγραμμάτισε τη Γενική Συνέλευση στις 30 Απριλίου.