22.6 C
Athens
September 27, 2024
Image default
BUSINESS

Το διπλό κέρδος της ΔΕΗ από το deal με Κοπελούζο

Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, το οποίο ενισχύεται σημαντικά με αιολικά πάρκα και διευκολύνει τις εξαγωγές με έργα υψηλού capacity factor που φτάνει το 32% μεσοσταθμικά, επιτυγχάνει η ΔΕΗ μέσα από το στρατηγικό deal με τους ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά, συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ.

Η ανάγνωση της συμφωνίας δείχνει ότι το πρώτο μεγάλο κέρδος για την επιχείρηση είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός του πράσινου portfolio της με πολλά και μεγάλα αιολικά, υψηλής απόδοσης, κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια καθετοποίησης στα Βαλκάνια, βασική επιδίωξη της στρατηγικής του ομίλου από τότε που εξαγόρασε τη θυγατρική της Enel στη Ρουμανία.

Το δεύτερο όφελος που «κουμπώνει» με το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι αποκτά την καταστατική πλειοψηφία (αυξάνοντας το μερίδιό της στο 71% έναντι του 51%) σε μια σύγχρονη και αμιγώς εξαγωγική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο ακριβώς τις αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή στην Αλεξανδρούπολη.

Εδώ, ο στόχος είναι οι αγορές της Βουλγαρίας, της Β. Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Σερβίας. Και στις εξαγωγές φθηνής ενέργειας προς την περιοχή, τα αιολικά, μαζί με εκείνα που εξαγόρασε στη Ρουμανία από την Enel και πιο πρόσφατα από τη Macquarie, μπορεί να παίξουν κομβικό ρόλο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες τα βράδια, όπου όταν υπάρχει άπνοια, οι τιμές στα χρηματιστήρια των Βαλκανίων εκτοξεύονται.

Στη μεγάλη εικόνα, με την τρίτη αυτή κίνηση μεγάλης εξαγοράς έργων ΑΠΕ, τμήμα των οποίων είναι αιολικά, η ΔEΗ ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίησή της στην ευρύτερη γειτονιά και τη δυνατότητα να παράγει και να πουλάει στον βαλκανικό «διάδρομο» πράσινη ενέργεια επί 24ώρου βάσεως, περιορίζοντας τα ρίσκα, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για trading και κάνοντας το διασυνοριακό εμπόριο πολύ πιο προβλέψιμο.

Το συνολικό τίμημα για την τρίτη αυτή εξαγορά ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ (ΑΠΕ, τμήμα της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη), εκ των οποίων 106 εκατ. ευρώ μετρητά και 70 εκατ. ευρώ ίδιες μετοχές, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα έτοιμα έργα, το τίμημα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες. Η αξία των επιχειρήσεων που εξαγοράζει η ΔEΗ, δηλαδή το Enterprise Value, ισοδυναμεί με 7,2 φορές το EBITDA που έχουν.

Πιο ισορροπημένο portfolio, καλύτερο trading

Το πιο σημαντικό κέρδος για τη ΔEΗ, χωρίς να υποτιμάται ότι αποκτά την πλειοψηφία στην εξαγωγική προς τα Βαλκάνια μονάδα ηλεκτρισμού της Αλεξανδρούπολης, είναι η ισχυρή τεχνολογική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της: Τα 1,050 GW από τα υπό ανάπτυξη έργα της συμφωνίας με τους ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά, που συνολικά φτάνουν τα 1,7 GW, είναι αιολικά πάρκα. Τα δύο επίσης εν λειτουργία αιολικά που εξαγοράζει, συνολικής ισχύος 43,3 MW, που πήραν μπροστά το 2019 (11,5 MW) και το 2024 (31,8 MW) στην Κάρυστο και τη Μάνη, βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλό δυναμικό και έχουν capacity factor μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας, που κινείται στο 27%.

Το χαρτοφυλάκιό της, με άλλα λόγια, γίνεται πιο ισορροπημένο, δηλαδή ποντάρει τόσο στον ήλιο όσο και στον άνεμο, ενώ αυξάνει την προβλεψιμότητα και ως προς τις δυνατότητες trading. Το μείγμα από έργα που ποντάρουν τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε αιολικά, διασφαλίζει παραγωγή σε ευρύτερες «ζώνες» του 24ωρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι καθετοποιημένοι παίκτες κάνουν ό,τι μπορούν για να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών τους και αιολικά. Την ίδια στιγμή που μπορεί να βρέχει στην περιοχή όπου η εταιρεία έχει εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό της, μπορεί να φυσάει στην περιοχή που βρίσκεται το αιολικό της, κ.ο.κ. Και σε μια συγκυρία που όπως δείχνουν και οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, το ζητούμενο είναι να μπορεί κανείς να εξάγει μέσω του «βαλκανικού διαδρόμου» σημαντικές και φθηνές ποσότητες ρεύματος τα βράδια, η ΔEΗ ενισχύεται στο κεφάλαιο αυτό. Σχηματίζει ένα pipeline έργων, από το οποίο θα αναπτύξει τελικά ένα συγκεκριμένο αριθμό, όχι όλα, με στόχο να αποκτήσει ένα ποιοτικό διαφοροποιημένο portfolio με όσο πιο ψηλές αποδόσεις.

Πώς «κουμπώνει» με τα προηγούμενα deals

Στην τεχνολογική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της έρχεται και προστίθεται και η γεωγραφική διασπορά που έχει πετύχει με τις κινήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, μέσω της απόκτησης της θυγατρικής της Enel, καθώς και με το πρόσφατο deal με Macquarie.

Κινήσεις σαν αυτές που μπορούν να κάνουν μόνο οι καθετοποιημένοι παίκτες, παρέχουν «ασπίδα» απέναντι στις αρνητικές τιμές που θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Η γεωγραφική εξάπλωση σε περισσότερες από μια χώρα, αλλά και εντός της ίδιας χώρας, διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αξιοποιεί τις διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αγορές ενέργειας, κυρίως όμως προσφέρει μια πιο σταθερή παραγωγή.

Τα παραπάνω φέρνουν φυσικά πιο κοντά τους στόχους του στρατηγικού της σχεδίου, για ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο στα 8,9 GW το 2026, το οποίο θα αποτελεί το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος της.

Συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τεχνολογίες, μαζί και τα ορυκτά καύσιμα, η ισχύς του ομίλου ΔEΗ προβλέπεται να αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW από 10,7 GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 2,8 GW. Σύμφωνα με το πλάνο της επιχείρησης, μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη, που σημαίνει ότι ο όμιλος θα έχει τότε 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.

Related posts

Frigoglass: Εκτακτη ΓΣ για reverse split και κάλυψη ζημιών

banks

Κωστής Ψάλτης (Eurobank): Γιατι δεν πετυχαίνουν οι μετασχηματισμοί, ποια είναι η σωστή συνταγή

banks

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Διαγωνισμός καινοτομίας και βράβευση νεοφυούς επιχειρηματικότητας

banks

Reds: Στις 7 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση

banks

Intrum Hellas: Ρυθμίσεις δανείων 3 δισ. περίπου την διετία 2022 – 2023

banks

Νέα επένδυση του Μιχαήλ Αραμπατζή στα logistics

banks