Sunday, January 25, 2026
15.4 C
Athens

Το… πολιτικό «καλάθι» ΔΕΘ του Μητσοτάκη – Ο ορίζοντας του 2027 και τα «ειδικά» κοινά

Το οικονομικο-πολιτικό «καλάθι» της ΔΕΘ ανοίγει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Βελλίδειο (στις 19:30), σηματοδοτώντας και επισήμως την αφετηρία της πολιτικής «χρονιάς». Για την «τραυματισμένη» από το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου κυβέρνηση και με δεδομένη τη φθορά της, η φετινή πρωθυπουργική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη έχει επιπλέον πολιτικό βάθος.

Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να εκκρεμεί η πολυπόθητη γαλάζια «ανάκαμψη», έστω η είσοδός της σε τροχιά απεγκλωβισμού από τον δημοσκοπικό κλοιό, παρότι οι βασικοί αντίπαλοί της παλεύουν με τις δικές τους εσωκομματικές διεργασίες.

Θεωρείται βέβαιο ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ορίζοντα το 2027

Η κυβέρνηση, συνεπώς, προσέρχεται στο πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου με αντιπάλους τον… κακό εαυτό της και τη δίνη προβλημάτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Το μότο

Η προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να ανοίξει τον βηματισμό της, επαναπροσεγγίζοντας απογοητεύμενους πολίτες, φαίνεται ακόμα και από το φετινό σύνθημα: οι δεσμεύσεις της για ταχύτητες και για περισσότερη αποτελεσματικότητα αναμένεται να αποτυπωθούν το βράδυ στο Βελλίδειο.

Άλλωστε πρόκειται για δύο «εντολές» τις οποίες, σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου, έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές: πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχουν και εντός ΝΔ στελέχη που δεν ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Μητσοτάκης πάντως σκοπεύει να σταθεί σε αυτές τις δύο δεσμεύσεις, θέλοντας για άλλη μία φορά να δείξει ότι «άκουσε» τις προειδοποιήσεις και τη δυσαρέσκεια που εισέπραξε η ΝΔ στην τελευταία ευρωκάλπη.

Τα κοινά

Εξ ου και στο… καλάθι μπήκαν φέτος κρίσιμα ακροατήρια για το πολιτικό και εκλογικό ραντάρ του κυβερνώντος κόμματος: οι μισθωτοί, οι οικογένειες (νέα ζευγάρια, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), οι γιατροί, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ένστολοι, οι συνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες, όπως είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων.

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο «στρατηγικό σχέδιο» της κυβέρνησης, όπως θα το παρουσιάσει ο Μητσοτάκης, και το οποίο θα επεκταθεί σε τρία επίπεδα: σε οικονομικά μέτρα, σε μεταρρυθμίσεις αλλά και σε θεσμικές – δομικές παρεμβάσεις.

Το 2027

Θεωρείται βέβαιο ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ορίζοντα το 2027. Και θα δώσει έμφαση αφενός στα εισοδήματα και την ενίσχυσή τους, την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί την κυρίαρχη εστία δυσφορίας της κοινωνίας, όπως πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις της σεζόν, αφετέρου στην καθημερινότητα.

Γιατί και αυτή λειτουργεί ως επιταχυντής της κυβερνητικής φθοράς, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους των κυβερνώντων να έχει μετακινηθεί στο… κυνήγι «λύσεων» και «διορθώσεων» προηγούμενων καθυστερήσεων και αστοχιών.

Έτσι, σε πρώτο πλάνο έρχονται σχεδόν όλες οι πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί μικρές ή μεγαλύτερες «νίκες», προσδοκώντας αλλαγή κλίματος. Προδιαγράφονται συγκεκριμένα πρωθυπουργικές αναφορές για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη ψηφιοποίηση του κράτους και, πρωτίστως, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Νέο αφήγημα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξέρουν ότι έχουν πλέον ανάγκη από ένα πειστικό αφήγημα. Μια «πυξίδα», κατά την παραδοχή γαλάζιου στελέχους. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η «σύγκλιση» μετατρέπεται σε  λέξη – κλειδί της τετραετίας. Η σύγκλιση από τη μία της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη σε δείκτες στους οποίους εξακολουθεί να υστερεί – συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των εισοδημάτων -, από την άλλη της περιφέρειας με την Αττική – ενόσω οι ανισότητες παραμένουν ισχυρές.

Μαζί με αυτά, ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι ρίχνεται με σχέδιο μακράς διάρκειας στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων, που γεννούν πιέσεις στη χώρα και (οριζόντια) στην κοινωνία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Hot this week

Τράπεζες: Φεύγουν χιλιάδες, έρχονται ειδικοί AI – Η μεγάλη ανακατάταξη με γενναία πακέτα εξόδου

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού,...

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "έλαβε πρόσκληση" για να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ειρήνης, μια πρωτοβουλία του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο εκτίμησε ότι "θα μείνει στην ιστορία" αν θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία. "Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έλαβε πρόσκληση μέσω διπλωματικών οδών να

Συρία: Επικοινωνία Τραμπ – Σάρα για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία και για την κατάσταση των Κούρδων της Συρίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία. "Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και της προστασίας του κουρδικού λαού εντός του συριακού

Δανία και Γροιλανδία πρότειναν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη Δανία μόνο, να αποφασίσει την απάντηση της ΕΕ απέναντι στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών αναφορικά με τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Ιβέτ Κούπερ

Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι, μετά την απόδραση μελών του Ισλαμικού Κράτους

Ο συριακός στρατός επέβαλε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά την απόδραση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την ομώνυμη φυλακή, μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Ο στρατός θα "χτενίσει" την πόλη αναζητώντας τους δραπέτες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και

Ο Ερντογάν εξαίρει τη “μετρημένη” επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων μαχητών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε σήμερα τη "μετρημένη" επίθεση της Δαμασκού κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία, παρά τις "προκλήσεις". "Η προσεκτική διαχείριση αυτής της λεπτής επιχείρησης από τον συριακό στρατό, όπως και η αξιοσημείωτη ευαισθησία του στην ασφάλεια των αμάχων, είναι αξιέπαινες. Παρά τις προκλήσεις, ο συριακός στρατός πέρασε αυτή τη δοκιμασία

Δανία: Δεν θα συμμετάσχει στο Νταβός εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για τη Γροιλανδία

Την απόφαση να μην εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αυτή την εβδομάδα έλαβε η Δανία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση γύρω από τη Γροιλανδία, η οποία δοκιμάζει τις διατλαντικές σχέσεις. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Bloomberg, "εκπρόσωποι της δανικής κυβέρνησης είχαν προσκληθεί φέτος και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή αποτελούν ζήτημα

Νταβός: Περιμένοντας τον Τραμπ

"Έχω βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επί δύο δεκαετίες. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα; Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως". Αυτόν τον τρόπο επέλεξε η απεσταλμένη των New York Times στο Νταβός για την πρώτη της ανταπόκριση από την ετήσια συνάντηση των πλουσίων και ισχυρών του πλανήτη στις ελβετικές Άλπεις.

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα “αντισταθούν πολύ” στο σχέδιο για τη Γροιλανδία – “100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει "100%" στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στις απαιτήσεις του για την ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η κυριαρχία του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

“Να αγοράσω την Ryanair;”: Ο Έλον Μασκ κάνει δημοσκόπηση, καθώς η κόντρα με την αεροπορική εταιρεία συνεχίζεται

Η κόντρα μεταξύ του Έλον Μασκ και του CEO της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, έχει συνέχεια, με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να βάζει στο τραπέζι την αγορά της αεροπορικής εταιρείας. Ο Μασκ δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο X ρωτώντας αν θα έπρεπε να αγοράσει την Ryanair. Προηγουμένως, ο ίδιος απάντησε σε μια ανάρτηση της αεροπορικής εταιρείας, ρωτώντας πόσο θα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »