Monday, August 4, 2025
33.3 C
Athens

Τράπεζες: Πώς διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις στο εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 επιβεβαίωσε τη σταθερή ανοδική τροχιά των ελληνικών τραπεζών, όχι μόνο σε επίπεδο κερδοφορίας, αλλά και σε θεμελιώδεις δείκτες όπως οι καταθέσεις πελατών και η πιστωτική επέκταση. Παρά τις πιέσεις από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, οι τράπεζες ενίσχυσαν το ενεργητικό τους με υγιείς ρυθμούς, χρηματοδοτώντας αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε όλες τις τράπεζες, με τον ανταγωνισμό να επικεντρώνεται στη διατήρηση της ρευστότητας και την επιμήκυνση των προθεσμιακών δεσμεύσεων. Από την άλλη, οι χορηγήσεις κινήθηκαν ισχυρά, οδηγούμενες κυρίως από τις επιχειρηματικές και στεγαστικές χρηματοδοτήσεις.

Alpha Bank: Υγιής επέκταση με πλεονάζουσα ρευστότητα

Η Alpha Bank σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο των χορηγήσεων, επιτυγχάνοντας καθαρή πιστωτική επέκταση €0,9 δισ. το Β’ τρίμηνο και συνολική αύξηση €1,8 δισ. για το εξάμηνο, φέρνοντας τα ενήμερα δάνεια του Ομίλου στα €34,9 δισ., αυξημένα κατά 14,5% σε ετήσια βάση. Οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €2,8 δισ., καλύπτοντας κυρίως επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε €51,3 δισ., αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας σταθερό δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και προσφέροντας ευχέρεια χρηματοδότησης νέων έργων.

Eurobank: Διεθνής ώθηση και οργανική μεγέθυνση

Η Eurobank κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση χορηγήσεων, με οργανική άνοδο €2,2 δισ. στο εξάμηνο. Το χαρτοφυλάκιο δανείων του Ομίλου ανήλθε σε €53,6 δισ., ενισχυμένο κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού και τις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε €78,2 δισ., αυξημένες κατά ~€4 δισ. σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, ενισχυμένες από την απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και τις ελκυστικές αποδόσεις προϊόντων αποταμίευσης.

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή επέκταση με σταθερό καταθετικό πυλώνα

Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων €1,5 δισ. από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα €34,4 δισ., με ετήσια μεταβολή +12%. Οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε €4 δισ., εκ των οποίων €2,4 δισ. στο Β’ τρίμηνο, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €1,2 δισ. ετησίως, φτάνοντας τα €59,2 δισ., παραμένοντας η τράπεζα με τον πιο ευρύ καταθετικό ιστό στη χώρα.

Πειραιώς: Ρεκόρ εξαμήνου στις εκταμιεύσεις δανείων

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε τη μεγαλύτερη εκταμίευση νέων δανείων στην ιστορία της για Α’ εξάμηνο, με €6,3 δισ., οδηγώντας το σύνολο των χορηγήσεων στα €35,9 δισ., αυξημένα κατά €2,2 δισ. στο εξάμηνο και 15% σε ετήσια βάση. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε €62,9 δισ., αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Η τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω την ικανότητά της να χρηματοδοτεί την οικονομία διατηρώντας δείκτη LCR στο 206% και πλεόνασμα ρευστότητας άνω των €12 δισ.


Εξέλιξη Καταθέσεων Πελατών (Α’ Εξάμηνο 2025)

(Τα ποσά σε δισ. ευρώ – σε παρένθεση η ετήσια μεταβολή)

ΤράπεζαΚαταθέσεις (Ιούν. 2025)Ετήσια Μεταβολή
Eurobank€78,2 δισ.+€4,0 δισ.
Πειραιώς€62,9 δισ.+€3,2 δισ.
Εθνική Τράπεζα€59,2 δισ.+€1,2 δισ.
Alpha Bank€51,3 δισ.+€3,1 δισ.

Εξέλιξη Χορηγήσεων (Α’ Εξάμηνο 2025)

(Τα ποσά σε δισ. ευρώ – σε παρένθεση η ετήσια μεταβολή)

ΤράπεζαΧορηγήσεις (Ιούν. 2025)Ετήσια Μεταβολή
Eurobank€53,6 δισ.+€2,2 δισ.
Πειραιώς€35,9 δισ.+€2,2 δισ.
Εθνική Τράπεζα€34,4 δισ.+€1,5 δισ.
Alpha Bank€34,9 δισ.+€1,8 δισ.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE