Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, έστω με ήπιες απώλειες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη (30/1) μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού περισσότερο από το αναμενόμενο. Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στους δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό και τον Καναδά, οι οποίοι είναι για τις ΗΠΑ οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές αργού πετρελαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν πτώση 0,09% στα 75,54 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 0,19%, στα 72,47 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού είχαν διαμορφωθεί στη χαμηλότερη τιμή τους φέτος την Τετάρτη (29/1).
«Όλες οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο βρίσκονται στη σκιά των δασμών που ενδέχεται να ανακοινωθούν στον Καναδά και το Μεξικό», δήλωσε ο John Evans, αναλυτής της PVM, μεσίτριας πετρελαίου. Οι αγορές είναι «υπνωτισμένες από το τι θα έρθει μετά την 1η Φεβρουαρίου, όταν υποσχέθηκαν να αποκαλυφθούν οι όποιοι εμπορικοί περιορισμοί».
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Τρίτη (28/1) το σχέδιο του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό. Την Τετάρτη, ο υποψήφιος του προέδρου για τη διεύθυνση του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να το αποφύγουν αυτό εάν ενεργήσουν γρήγορα για να κλείσουν τα σύνορά τους στη φαιντανύλη.
Ωστόσο, ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές είχαν ήδη υπολογίσει τους δασμούς του Tραμπ: «(αυτός είναι) ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται εκεί που διαπραγματεύεται».
Επιπλέον, η εξέλιξη του καιρού κατά το τελευταίο διάστημα έπληξε τη ζήτηση στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς τα διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας συμπιέζουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το σχέδιο του Ιανουαρίου, καθώς η Μόσχα ενισχύει τη διύλιση, δήλωσαν έμποροι και οι υπολογισμοί του Reuters έδειξαν.
Παράλληλα, οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου
.Η ομάδα πρόκειται να συζητήσει τις προσπάθειες του Τραμπ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και να λάβει κοινή θέση επί του θέματος, δήλωσε την Τετάρτη το Καζακστάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει καλέσει τον ΟΠΕΚ και το πιο ισχυρό μέλος του, τη Σαουδική Αραβία, να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Έχει επίσης θέσει ως ατζέντα τη μεγιστοποίηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας πόλεμος τιμών μεταξύ των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ+ δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, καθώς μπορεί να βλάψει και τους δύο.
«Ένας πόλεμος τιμών με τις ΗΠΑ θα περιλάμβανε τη μεγιστοποίηση της παραγωγής των παραγωγών του ΟΠΕΚ+ για να υποτιμήσουν τις τιμές και να οδηγήσουν την παραγωγή σχιστολιθικών ορυκτών σε πτώση», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της BMI, ενός τμήματος της Fitch Group.
Έσπασε το φράγμα των 50 ευρώ το φυσικό αέριο
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο απογειώνονται το μεσημέρι της Πέμπτης (30/1) πέρασε το φράγμα των 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς ο ψυχρότερος καιρός ενίσχυσε τη ζήτηση και οι διακοπές του νορβηγικού φυσικού αερίου περιόρισαν την προσφορά.
Η εκτίναξη της τιμής οφείλεται στις βλάβες σε τρεις εγκαταστάσεις εξορύξεων στη Νορβηγία, που περιορίζουν την προσφορά προς την Ευρώπη, με μείωση της ροής κατά 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία είναι η βασική προμηθεύτρια της ευρωπαϊκής αγοράς μετά τη διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι νορβηγικές παροχές προς την Ευρώπη έπεσαν στα 313 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την Τετάρτη (29/1). Πρόκειται μια μείωση κατά 5 εκατ. κυβικά μέτρα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Επιπλέον, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζουν πληρότητα 55,46%, από 71,79% την ίδια περίοδο πέρυσι, με την εξάντληση του αποθέματος να αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου, οι θερμοκρασίες αναμένεται να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, με ελαφρύ έως μέτριο παγετό τη νύχτα.
Υπό αυτές τις εξελίξεις το φυσικό αέριο με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,728% στα 52,040 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ανεβαίνει ο χρυσός
Την ίδια στιγμή, ο χρυσός χάνει 0,89% στα 2.818,41 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι παρουσιάζεται αρκετά αυξημένο κατά 1,81% στα 31,955 δολάρια η ουγγιά, ενώ και ο χαλκός σημειώνει άνοδο 0,34% στα 4,2980 δολάρια η ουγγιά.
Ως προς τα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0396 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα εμφανίζεται ενισχυμένο 0,20% στο 1,2426 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία και αυτή ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8366 βρετανική λίρα ανά ευρώ.