October 5, 2024
Image default
WORLD

Χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές αρχές να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των κανόνων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, σε μία ακόμη ένδειξη μιας παγκόσμιας πολιτικής μετατόπισης που επιδιώκει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι των αυστηρών ρυθμιστικών κανόνων. 

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ζήτησαν συγκεκριμένα το μπλοκ να χαλαρώσει ορισμένους κανόνες που έχει θέσει ήδη σε ισχύ, ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν “ίσους όρους ανταγωνισμού” με τις τράπεζες των άλλων μεγάλων δυτικών χωρών Κάλεσαν επίσης την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “απέχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας” σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με επιστολή τους προς το νέο γενικό διευθυντή για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Τζον Μπέριγκαν. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τα κράτη μέλη για την υπερβολική ροπή  της προς τη ρύθμιση, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι η υπερβολική θέσπιση κανόνων κινδυνεύει να καταστήσει το μπλοκ μη ανταγωνιστικό. Οι ΗΠΑ έκαναν σε μεγάλο βαθμό πίσω σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις τους για την εφαρμογή του πιο πρόσφατου πακέτου τραπεζικής μεταρρύθμισης μετά την κρίση, το γνωστό ως Basel Endgame, ενώ η τελική έκδοση των ίδιων κανόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίστηκε ευρέως από τις τράπεζες ως πολύ πιο ευνοϊκή από τις αρχικές προτάσεις. 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιδιώκουν “μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα των τραπεζών”, ανέφεραν οι τρεις χώρες στην επιστολή τους.

“Πρόσφατα, έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την αντιστροφή της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης”, έγραψαν οι τρεις κυβερνήσεις στην επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου. “Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν πρέπει να είναι απρόσβλητος σε αυτόν τον προβληματισμό”.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής και είπε ότι θα εναπόκειται στην επόμενη Κομισιόν να εξετάσει τα ζητήματα που θέτουν οι τρεις χώρες.  Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, όταν ρωτήθηκαν από το Bloomberg, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Ενώ οι πολιτικοί αρχίζουν να βάζουν σε προτεραιότητα την ανάπτυξη, μεγάλες ρυθμιστικές αρχές της Δύσης υποστηρίζουν ότι αν υποχωρήσει η ρυθμιστική αυστηρότητα προς όφελος της ανάπτυξης, δημιουργούνται κίνδυνοι για μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νέοι κίνδυνοι όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μια πιθανή τραπεζική κατάρρευση πρέπει επίσης να μετριαστούν.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξορθολογιστούν και να απλοποιηθούν στη δημοσιονομική ρύθμιση της ΕΕ”, δήλωσε ο Νίκολας Βερόν, ειδικός σε θέματα ρύθμισης και ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel. “Όμως, ειδικά σε ότι αφορά τις τράπεζες, η ΕΕ έχει μάθει με τον σκληρό τρόπο ότι το να επιτρέπει στις τράπεζες να είναι υποκεφαλαιοποιημένες δεν είναι καλή ιδέα. Μια γενική χαλάρωση των τραπεζικών κεφαλαιακών απαιτήσεων θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της ΕΕ, όχι ωφέλιμη, ανεξάρτητα από το τι λένε τα τραπεζικά λόμπι επ΄αυτού”.

Η επιστολή των τριών χωρών αποστέλλεται λίγες εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δημοσίευσε μια πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με τρόπους για να τονωθεί η ανάπτυξη της ΕΕ. Η Επιτροπή είχε προγραμματίσει να επανεξετάσει τους κανόνες του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2028.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θέλουν ωστόσο τώρα μια ενδιάμεση έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κλάδου “να οριστικοποιηθεί πολύ πριν” από αυτή την προθεσμία.

Related posts

Fed (Beige Book): Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε αλλά οι επιχειρήσεις είναι “απαισιόδοξες”

banks

Περισσότεροι από δύο τυφώνες είναι ενδεχόμενο να πλήξουν την ηπειρωτική Κίνα τον Ιούλιο

banks

Ισραήλ: Διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Νετανιάχου τον καλούν να παραιτηθεί

banks

Γεωργία: Για ακόμη ένα βράδυ δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα ενάντια στο ν/σ περί “ξένων πρακτόρων”

banks

Ιράν: Μεροληπτική και ανεύθυνη η στάση των G7

banks

Bloomberg: “Πονοκέφαλος” Λαγκάρντ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

banks