Αγαπηδάκη: Το “Προλαμβάνω” έγινε εθνική πολιτική – Τα στοιχεία για τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω» συνεχίζεται και μετατρέπεται από πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε εθνική πολιτική, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω».

Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε για τα αποτελέσματα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη νεφρική δυσλειτουργία.

«Το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” είναι ένα από τα πιο άρτια σχεδιασμένα προγράμματα πρόληψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει βραβευτεί και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόσο γι’ αυτό όσο και για την προσπάθεια που κάνουμε στον τομέα της παιδικής παχυσαρκίας. Έχουμε, λοιπόν, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Τον καρκίνο του τραχήλου…», είπε αρχικά η κ. Αγαπηδάκη.

Για τον καρκίνο του μαστού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν εξετάσεις. «Περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν εξετάσεις. Έχουμε, αν θυμάμαι καλά, περί τις 78.000 γυναίκες στις οποίες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού, όταν εντοπίζεται έγκαιρα, θεραπεύεται σε ποσοστό άνω του 95%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί έχει μια αισιοδοξία αυτή η προσπάθεια. Εγώ θυμάμαι, γιατί υπηρετώ τη δημόσια υγεία και από άλλη πλευρά, επιστημονικά, ξέρετε πόσες ζωές έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια επειδή δεν είχαμε πρόληψη; Αυτές, λοιπόν, οι περίπου 78.000 γυναίκες πρόλαβαν και αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί 78.000 νοικοκυριά το βρήκαν νωρίς. Έχουν εντοπιστεί ευρήματα νωρίς, που δεν είναι καν καρκινικά, οπότε μπορούν να έχουν και τον έλεγχο της νόσου», πρόσθεσε.

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στη συνέχεια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σημείωσε ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες έχουν κάνει τις εξετάσεις. «Έχουμε εκεί 1,2 εκατομμύριο γυναίκες που έχουν κάνει τις εξετάσεις και περίπου 12.000 γυναίκες στις οποίες έχουν εντοπιστεί ευρήματα. Μιλάμε για ευρήματα τα οποία προκύπτουν μετά από βιοψία. Άρα εδώ έχουμε, αν θέλετε, μια αυξημένη πιστότητα της διαγνωστικής διαδικασίας ως προς το ότι είναι προκαρκινικά ή εντοπίζονται έγκαιρα καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας».

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στάθηκε στη δυσκολία που υπάρχει στην ενημέρωση των πολιτών. «Καρκίνος του παχέος εντέρου. Θέμα ταμπού. Μεγάλη δυσκολία να πείσουμε τον κόσμο. Εκεί έχουμε… Χιλιάδες θάνατοι και σε νεαρές ηλικίες. Βλέπουμε τους δείκτες στην Αμερική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρετε, όλη αυτή η διατροφή με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όλη αυτή η κακή ποιότητα ζωής που έχουμε επιδρούν άμεσα στην υγεία του γαστρεντερικού. Έχουμε, λοιπόν, και εκεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν κάνει τα self tests. Έχουν γίνει κολονοσκοπήσεις, βιοψίες και έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ανθρώπων και με πολλούς πολύποδες, οι οποίοι αφαιρέθηκαν. Πάνω από 50.000 άνθρωποι, δωρεάν από το πρόγραμμα. Με ευρήματα», είπε.

Η κ. Αγαπηδάκη έκανε ειδική αναφορά και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Ξέρετε, τι με σόκαρε στα καρδιαγγειακά… Νέοι άνθρωποι, σαραντάρηδες, ειδικά στην επαρχία, οι οποίοι ήταν ένα βήμα πριν από το στεντ και δεν το γνώριζαν. Αναρωτιέμαι, αν δεν είχαμε πάει με τις Κινητές Ομάδες Υγείας και αν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, πόσες ζωές θα γλιτώναμε ακόμα. Αυτή είναι η μεγάλη αξία».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία. «Εκεί έχουμε ένα υψηλό ποσοστό», είπε. Σύμφωνα με την ίδια, πάνω από 35.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν έγκαιρα την περίπτωσή τους, καθώς είχαν ευρήματα. «Αυτοί, προσέξτε τώρα, είχαν αρχίσει να έχουν βλάβες στα νεφρά και δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Δηλαδή, αν δεν έκαναν αυτές τις εξετάσεις, πολύ αργότερα θα είχαν μια εγκατεστημένη βλάβη στα νεφρά».

Σε ερώτηση για το αν οι εξετάσεις θα συνεχιστούν, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το «Προλαμβάνω» θα έχει συνέχεια. «Χάρη στην πολύ σπουδαία πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός, κ. Χατζηνικολάου, πριν από 10 μέρες, αν θυμάμαι καλά, ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται το “Προλαμβάνω”. Από ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται εθνική πολιτική».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει υψηλό κόστος, αλλά τόνισε ότι η συνέχισή του έχει διασφαλιστεί από εθνικούς πόρους. «Κοιτάξτε, είναι ακριβό πρόγραμμα, αλλά κάναμε κι εμείς μια στρατηγική επένδυση. Αντλήσαμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναπτύξουμε το σύστημα του “Προλαμβάνω”. Ξέρετε, όταν στήνεις κάτι για πρώτη φορά, δεν κοστίζει το ίδιο να το συνεχίσεις. Είναι ένα υψηλό κονδύλι, ύψους 300 εκατομμυρίων. Έχουμε διασφαλίσει αυτά τα χρήματα από εθνικούς πόρους, γιατί η υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι του καθενός».

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Βρετανός υπουργός: “Ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές πραγματικότητες”

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Πίτερ Κάιλ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ αναλογίζεται τις "πολιτικές πραγματικότητες", μετά την εκλογή του κομματικού του αντιπάλου Άντι Μπέρναμ στο κοινοβούλιο, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας του. Μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς την Κυριακή, ο Κάιλ ανέφερε ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει

Το σχέδιο 6 σημείων για κόφτες σε τιμές & ενοίκια κατοικιών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Παρασκευή το σχέδιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή νέων κατοικιών προς μακροχρόνια ενοικίαση, αλλά και παρεμβάσεις-σοκ στην κτηματαγορά, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό των ακραίων φαινομένων διαμόρφωσης των ενοικίων και των τιμών πώλησης σε εξωπραγματικά

Ισχυρό κύμα καύσωνα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη με θερμοκρασίες άνω των 40°C

Νέο ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, με θερμοκρασίες που και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν αποκλίσεις της

CNN: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου έχουν εξαφανιστεί

Τα καλά νέα: Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν ξανά, μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Τα κακά νέα: Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά. Πετρέλαιο δεν εξέρχεται από τη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά έχασε 1,15 δισεκατομμύρια βαρέλια προσφοράς πετρελαίου κατά

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

Δυο εκρήξεις πλάι σε δρόμο σκότωσαν επτά ανθρώπους στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, περιοχή που γειτονεύει με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Σάββατο. "Ιδιωτικό ημιφορτηγό που μετέφερε επιβάτες στοχοποιήθηκε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό", ανέφερε ο Γιασίρ Αφρίντι, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Μπανού. "Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε

Live: Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν σήμερα στην Ελβετία – Κλειστό το Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν σήμερα στην Ελβετία - Κλειστό το Ορμούζ Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στον Λίβανο θα είναι το «βασικό» θέμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκινούν σήμερα στην Ελβετία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς σε αποθήκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε το Λος Άντζελες το Σάββατο, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας με πυκνό μαύρο καπνό. Η δήμαρχος της πόλης, Κάρεν Μπας έκανε λόγο για "σημαντικό περιστατικό που αφορά πολλαπλές δικαιοδοσίες", επισημαίνοντας ότι η κήρυξη έκτακτης

Πρώην υπουργός του Τραμπ: Η συμφωνία είναι “εξαιρετικά χρήσιμη” για τους Ιρανούς

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο για την οικονομία του Ιράν, που έχει πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ, Νταν Μπρουγιέτ, σε συνέντευξή του στο CNN. Η συμφωνία-πλαίσιο 14 σημείων, την οποία υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυτή την

Related Articles

Popular Categories