20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Ανοδικά κινείται η Wall Street-Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

Ανοδικά κινείται η Wall Street-Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τρίτη (17/9) μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Στο ταμπλό ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,26% φτάνοντας τις 41.728 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,42% στις 5.656 μονάδες, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και ο τεχνολογικός Nasdaq με κέρδη της τάξεως του 0,78% φτάνοντας τις 17.729 μονάδες.

Ο S&P 500 απέχει μόλις  0,65% από ένα νέο ρεκόρ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 3,62%, όπως και του 2ετούς στο 3,59%.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται αφού η αγορά κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα συναλλαγών του 2024 την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές σκαρφάλωσαν υψηλότερα εν αναμονή των επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων.

Η Microsoft σημείωσε άνοδο 2% αφού ο τεχνολογικός γίγαντας αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 10,7% στα 83 σεντς ανά μετοχή. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Intel σημείωσε άνοδο περίπου 7% αφού η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει την επιχείρηση χυτηρίου της σε θυγατρική της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε επίσης στην εταιρεία χρηματοδότηση έως και 3 δισ. δολάρια μέσω του νόμου Chips Act.

Τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν σταθερή πορεία της υγείας των καταναλωτών εν όψει της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα ξεκινήσει την Τρίτη. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για μείωση 0,2%, σύμφωνα με το Dow Jones. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, ο αριθμός διαμορφώθηκε επίσης σε αύξηση 0,1%, η οποία απέχει ελαφρώς από την πρόβλεψη συναίνεσης 0,2%.

Η Wall Street βρίσκεται σε αναμονή για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed, μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αύξησης των κερδών των εταιρειών μετά από ένα σκηνικό απότομου κόστους δανεισμού και υψηλού πληθωρισμού. Η Fed ξεκίνησε για πρώτη φορά την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022.

Ενώ οι επενδυτές αναμένουν μια μείωση την Τετάρτη, η αγορά διχάζεται ως προς το μέγεθος της πιθανής μείωσης. Οι έμποροι τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 67% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch της CME Group. Αυτό είναι υψηλότερο από μια πιθανότητα 47% περίπου την Παρασκευή.

«Η απόφαση περιπλέκεται από τα αντικρουόμενα σήματα της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας», δήλωσε η Seema Shah της Principal Asset Management. «Σπάνια οι προσδοκίες της αγοράς ήταν τόσο διχασμένες, τόσο κοντά σε μια συνεδρίαση [της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς]».

Ενώ μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται, ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση και να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Η ίδια προβλέπει πρόσθετες μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

#ΗΠΑ #μετοχές #δείκτες

Related posts

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ιταλικά «βαρίδια»

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας εξελίξεις, Nvidia και πληθωρισμό

banks

Ξεπέρασε το 12% η άνοδος των ευρωαγορών το 2023

banks

Morgan Stanley: Υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις αμερικανικές μετοχές

banks

Άνοδος στις αγορές της Ασίας με οδηγό το ιαπωνικό ΑΕΠ

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών με ώθηση από την ΕΚΤ

banks