JP Morgan: H αξία για τους επενδυτές στα ομόλογα των ελληνικών τράπεζων – Τι έχει ήδη αποτιμηθεί

Η JP Morgan θεωρεί ότι τα ομόλογα των ελληνικών τράπεζων έχουν υπεραποδώσει και αποτιμούν πλέον πλήρως τόσο τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και του ιδίου του κλάδου. Συνεπώς εκτιμά πως δεν έχει απομείνει πολύ αξία, ειδικά στο περιβάλλον των Tier 2 με τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη να εντοπίζονται μόνο σε senior preferred τίτλους.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση, ενώ το φετινό μακροοικονομικό σκηνικό προκάλεσε σαφώς συμπίεση στα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών, η υπεραπόδοση των τίτλων των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, εγείροντας όλο και περισσότερο ερωτήματα από την επενδυτική κοινότητα σχετικά με το εάν πλέον οι αποτιμήσεις είναι “δίκαιες”.

Η JP Morgan ξεκίνησε τη χρονιά με σχετικά επιφυλακτική στάση απέναντι στο ρίσκο, τερματίζοντας ένα μακροχρόνιο overweight που είχε σε ομόλογα ελληνικών τραπεζών και έχει “γυρίσει” τη στάση της σε neutral. Αν και αυτό αποδείχθηκε μια πρόωρη κίνηση από την πλευρά της, όπως σημειώνει, με τους τίτλους όλων των ελληνικών τραπεζών να υπεραποδίδουν του δείκτη Tier 2 υψηλής απόδοσης από τις αρχές του έτους, πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις πλέον δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο λάθους για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και στην επιτυχή εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων των ελληνικών τραπεζών. Με άλλα λόγια οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών αποτιμούν πλέον πλήρως τόσο την εικόνα της οικονομίας όσο και του κλάδου.

Η JP Morgan προχωρά σε μία σύγκριση μεταξύ των ελληνικών και των ισπανικών τραπεζών για να δείξει τα παραπάνω. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι παρά τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας και του μεγέθους και της εμβέλειας των αντίστοιχων τραπεζικών τομέων της χώρας, οι τίτλοι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται πλέον πολύ κοντά στα επίπεδα των ισπανικών τραπεζών, ειδικά οι τίτλοι Tier 2.

Αυτές οι μακροοικονομικές διαφορές μεταφράζονται επίσης στα χαρτοφυλάκια δανείων και τα προφίλ αξιολόγησης αυτών των τραπεζών, με τις ισπανικές τράπεζες να είναι πολύ “μπροστά” σε σχέση με τις ελληνικές.

Ειδικότερα, οι στοχευμένες τροχιές των εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τράπεζων, οι οποίες ενώ είναι ελπιδοφόρες και κρίσιμες για τη διατήρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία τους, θα έβαζαν μόνο την Eurobank στο ίδιο επίπεδο με τις ισπανικές τράπεζες (και ειδικότερα των Abanca και Unicaja Banco που εξετάζονται την ανάλυση).

Παράλληλα, αν και η δυναμική των αξιολογήσεων είναι βασικό στοιχείο ώστε  να συνεχιστεί δέσμευση επενδυτών με τις ελληνικές τράπεζες φέτος, σε βάση pro forma για τις κινήσεις των οίκων σε ότι αφορά τις θετικές προοπτικές που δίνουν, μόνο τα προφίλ αξιολογήσεων των τίτλων της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας φαίνονται έτοιμα να προσεγγίσουν αυτά των αντίστοιχων τίτλων των ισπανικών τραπεζών.

Με τη Moody’s να περιορίζει επί του παρόντος τις αξιολογήσεις των Eurobank και ΕΤΕ δεδομένου του “ανώτατου ορίου” των BCA’s στην αξιολόγηση του ελληνικού κράτους (Ba1, σταθερές προοπτικές), η JPM επισημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον. Η S&P θα ακολουθήσει στις 18 Οκτωβρίου και η Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Επίσης, όπως σημειώνει, η Moody’s έχει επίσης υποδείξει ότι με την εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών της Κομισιόν στις προτιμήσεις των καταθετών στην Ευρώπη (Μεταρρύθμιση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων- CMDI), ο οίκος θα μπορούσε να προβεί σε υποβάθμιση μιας βαθμίδας σε ελληνικούς senior τίτλους.

Η αμερικάνικη τράπεζα παρατηρεί επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τις ισπανικές. Όπως επισημαίνει, καθώς το ενεργό de-risking, δηλαδή μείωση των NPEs,  δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα έπειτα και από την τεράστια πρόοδο των τελευταίων ετών, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο πιθανό να βιώσουν “ορατή” επιδείνωση των χαρτοφυλακίων δανείων τους σε έναν κύκλο σοβαρής πιστωτικής διόρθωσης. Και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά υψηλότερα μερίδια εταιρικού δανεισμού και χαμηλότερα μερίδια στεγαστικών δανείων λιανικής σε σχέση με τις ισπανικές, με την αναμενόμενη επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων το 2024-2026 να αφορά κυρίως τα εταιρικά δάνεια με αμελητέα ή και αρνητική αύξηση των στεγαστικών δανείων. Συνεπώς, η συνολική ευπάθεια στις επαναλαμβανόμενες εισροές NPE σε έναν κύκλο διόρθωσης είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερη.

Πάντως επισημαίνει πως εκεί που βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να αντισταθμίζουν δυνητικά το όποιο ρίσκο είναι η ισχυρή δυναμική της κερδοφορίας και οι προοπτικές για τα κεφάλαια. Αυτά είναι και τα μεγάλα ατού τους, με το guidance και των τεσσάρων να είναι η διάτρηση τουλάχιστον της κορυφής της κερδοφορίας το 2024-2026.

Συνεπώς, όπως τονίζει η JP Morgan,, οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι τίτλοι των ελληνικών τράπεζων πιθανότατα να έχουν αποτιμηθεί πλέον πλήρως και να μην υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αξία για τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει την αλλαγή θέσεων μακριά από τα Tier 2 των ελληνικών τράπεζων και κυρίως των Πειραιώς (5,5%, call/λήξη Φεβρουάριος 2025/2030), Alpha Bank (6%, Ιούνιος 2029/2034) και Εθνικής (5,875%, Μάρτιος 2030/2035) και προς τα Tier 2 των ισπανικών τραπεζών Abanca και Unicaja Banco.

Η JPM βλέπει σχετική αξία (σύσταση Buy) μόνο στο Tier 2 της Πειραιώς με κουπόνι 7,25% και call/λήξη τον Ιανουάριο 2029/2034.

Όπως τονίζει, εκτιμά πως η όποια αξία υπάρχει ακόμα είναι στο περιβάλλον επιλεγμένων ελληνικών senior preferred τίτλων.

Ειδικότερα συστήνει την απομάκρυνση από το senior preferred της Alpha Bank με επιτόκιο 7,5% του Ιουνίου 2026/2027 (ημερομηνία call και λήξης) και την τοποθέτηση στο senior preferred της Πειραιώς με κουπόνι 3,875% του Νοεμβρίου 2026/2027.

Επίσης, συστήνει την απομάκρυνση από το senior preferred της Unicaja Banco με κουπόνι 5,125% του Φεβρουαρίου 2028/2029 με παράλληλη τοποθέτηση στον τίτλο της Εθνικής με κουπόνι 4,5% του Ιανουαρίου 2028/2029 καθώς και την απομάκρυνση από το senior preferred της Abanca με κουπόνι 5,875% του Απρίλιου 2029/2030 με τοποθέτηση στον τίτλο της Eurobank με κουπόνι 2% του Νοεμβρίου 2028/2029.

Πάντως, όπως επισημαίνει, η έκδοσηΤ1 τίτλων από τις Eurobank και Εθνική θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντικό όγκο πλεονάζοντος κεφαλαίου και για τις δύο τράπεζες, αν και “ρητορική” των διοικήσεων δείχνει όλο και περισσότερο προς “κέρδη” στους μετόχους μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες (συγκεκριμένα η ΕΤΕ) έχουν διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το πλεονάζον κεφάλαιο για τη μείωση της αναβαλλομένη φορολογίας DTC.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σχετικά με την Κούβα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις σχετικά με την Κούβα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αφορούσαν εννέα οντότητες και δύο άτομα, των οποίων οι δραστηριότητες συνέβαλαν στη διατήρηση του ελέγχου της κουβανικής κυβέρνησης στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και του ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη σε τζιχαντιστή που σχεδίαζε επίθεση σε σχολή του υπουργείου Άμυνας

Ένας άνδρας τζιχαντιστικής ιδεολογίας, που συνδέεται με τον δράστη μιας επίθεσης σε συναγωγή του Μάντσεστερ, τον περασμένο Οκτώβριο, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη -με ελάχιστη έκτιση τα 17 χρόνια- επειδή σχεδίαζε επίθεση σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. Ο κατηγορούμενος Μοχάμαντ Μπασίρ, ένας Βρετανοπακιστανός ηλικίας 31 ετών, οδήγησε τον Αύγουστο του 2025 τον Τζιχάντ

Αποσύρονται από την Ερυθρά Θάλασσα δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που θα συμμετείχαν σε επιχείρηση στο Ορμούζ

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει δύο πολεμικά πλοία της που βρίσκονταν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα με σκοπό να λάβουν μέρος σε μια διεθνή επιχείρηση για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, μετά τις επιθέσεις σε σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Το ναρκαλιευτικό Fulda και το πλοίο

Eni και Total κοντά σε έγκριση του project φυσικού αερίου στην Κύπρο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης

Οι Eni και TotalEnergies βρίσκονται κοντά στο να δώσουν το πράσινο φως για ένα έργο φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να εξασφαλίσει προμήθειες πιο κοντά στις ακτές της, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Bloomberg. Οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί "εργάζονται εντατικά" προκειμένου να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε δύο Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ άλλοι τρεις βρήκαν τον θάνατο στη Δυτική Όχθη. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) διευκρίνισε πως στόχος της αεροπορικής επιδρομής στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα ήταν "τρομοκράτες". Ανέφερε επίσης ότι ένας έποικος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική

Ισπανία: Το κοινοβούλιο απορρίπτει το σχέδιο δαπανών της κυβέρνησης για το 2027

Η Κάτω Βουλή της Ισπανίας απέρριψε την Πέμπτη το προτεινόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης για το 2027, προκαλώντας νέο πλήγμα στις προσπάθειές της να εγκρίνει κρατικό προϋπολογισμό πριν από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το επόμενο έτος. Η πρόταση απορρίφθηκε με 166 ψήφους υπέρ της απόρριψης, 176 κατά και 5 αποχές, σύμφωνα με το

Η συμμετοχή της Alphabet στην Anthropic “εκτινάχθηκε” σε περίπου $124 δισ.

Η αξία του μεριδίου της Alphabet Inc. στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic PBC έχει εκτιναχθεί σε περίπου 124 δισ. δολάρια, καθιστώντας την μία από τις πιο επικερδείς επενδύσεις στην ιστορία της εταιρείας. Η μητρική εταιρεία της Google αποκάλυψε σε κανονιστική κατάθεση την Πέμπτη ότι η αξία των επενδύσεών της σε μη κατονομαζόμενες ιδιωτικές εταιρείες ανερχόταν

Κάρνεϊ: “Όλα στο τραπέζι” αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς 50%

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο Καναδάς εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για πιθανά αντίποινα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να αποτραπούν οι δασμοί ύψους 50% που πρόκειται να επιβληθούν τον επόμενο μήνα. "Όλα είναι στο τραπέζι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο

Related Articles

Popular Categories