29.7 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στην Ασία μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Ιαπωνίας

Απώλειες στην Ασία μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Ιαπωνίας

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας την Παρασκευή (21/6), καθώς τα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού του Μαΐου στην Ιαπωνία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα του αναμενόμενου, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια της χώρας για αύξηση των επιτοκίων.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού της χώρας -ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πως θα αυξηθεί στο 2,6%, από 2,2% τον Απρίλιο.

Ο λεγόμενος «βασικός πυρήνας» του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,1%, χαμηλότερα από το 2,4% του Απριλίου. Η συγκεκριμένη μέτρηση λαμβάνεται υπόψη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Το γενικό επιτόκιο της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο 2,8% από 2,5% τον Απρίλιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,07% στις 38.621,00 μονάδες. Η Softbank σημείωσε πτώση 3,14%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Μασαγιόσι Σον δήλωσε ότι η εταιρεία χρειάζεται «τεράστια κεφάλαια» για την ανάπτυξη AI ρομποτικών συστημάτων.

Ο Kospi της Νοτίου Κορέας έχασε 0,83%, κλείνοντας στις 2.784,25 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,49% στις 18.040,00 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 0,24% στις 2.998,14 μονάδες και ο Shenzhen Component είχε οριακή πτώση της τάξης του 0,04% στις 9.064,84 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινήθηκε ανοδικά, κερδίζοντας 0,34% στις 7.796,00 μονάδες.

Το γεν αποδυναμώθηκε για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας στα 158,95 (γεν) έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, Μασάτο Κάντα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μια κίνηση για να ενισχύσει την ασταθή αγορά συναλλάγματος που έχει πλήξει την οικονομία, σύμφωνα με το Reuters, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε την Ιαπωνία στον «κατάλογο παρακολούθησης» του νομίσματος, αλλά δεν την κατέταξε ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμα.

#ασιατικές_αγορές #ασιατικά_χρηματιστήρια #Πτώση #απώλειες

Related posts

Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

banks

Ο Nasdaq υποχωρεί καθώς οι μετοχές της Alphabet πέφτουν

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών, «χωνεύοντας» πληθωρισμό και Fed

banks

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq- Υποχώρησε ο Dow

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, λόγω διατήρησης των επιτοκίων στην Κίνα

banks

Μπορούν τα φορολογικά σχέδια της Χάρις να πλήξουν τις αγορές;

banks