Βαθαίνει η κρίση στη FIFA μετά την απόσυρση του σχεδίου Ινφαντίνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στη FIFA μετά την απόσυρση της πρότασης του προέδρου της, Τζάνι Ινφαντίνο, για την πώληση μεριδίου των εμπορικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αποστασιοποιούνται από το σχέδιο, ενώ ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιορδανίας κατηγορεί ανοιχτά τον Ινφαντίνο για “εκβιασμό“.

Ύστερα από τρεις ημέρες έντονης εσωτερικής αντιπαράθεσης, ο 56χρονος Ελβετοϊταλός επικεφαλής της FIFA απέσυρε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση για τη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης εμπορικών δικαιωμάτων, μέσω του οποίου η ομοσπονδία θα αντλούσε περίπου 4,2 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές. Το σχέδιο θα άνοιγε για πρώτη φορά τον δρόμο σε ιδιωτικά κεφάλαια να αποκτήσουν συμμετοχή στα εμπορικά δικαιώματα του Μουντιάλ.

Ο Ινφαντίνο ζήτησε συγγνώμη για τον διχασμό που προκάλεσε η πρόταση, ωστόσο η υπόθεση φαίνεται να έχει κλονίσει σοβαρά την έως πρότινος αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στην κορυφή της FIFA.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ματίας Γκράφστρεμ, απέστειλε εσωτερική επιστολή προς το προσωπικό, στην οποία έκανε λόγο για μια “λυπηρή και καταδικαστέα αλληλουχία γεγονότων” που οδήγησε στην οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου.

“Όλοι βρεθήκαμε στο επίκεντρο μιας αναταραχής που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε”, ανέφερε στην επιστολή του, χωρίς να κατονομάζει τον Ινφαντίνο, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να παραμείνουν προσηλωμένοι στην αποστολή της FIFA και στην εξυπηρέτηση των 211 εθνικών ομοσπονδιών-μελών, με πλήρη συμμόρφωση προς το καταστατικό και τους κανονισμούς της.

Αποστάσεις από το σχέδιο πήρε και ο επικεφαλής Παγκόσμιας Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην πρωτοβουλία και πληροφορήθηκε την ύπαρξή της από τα μέσα ενημέρωσης.

“Η απόφαση για την απόσυρση του σχεδίου ήταν απολύτως αναγκαία και δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση, καθώς πιστεύω ακράδαντα σε μια ανεξάρτητη FIFA που υπηρετεί το ποδόσφαιρο με διαφάνεια και ακεραιότητα”, ανέφερε ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ.

Παράλληλα, ο ανώτερος σύμβουλος του Ινφαντίνο, Κάρλος Κορδέιρο, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι διαφωνούσε κατηγορηματικά με την πρόταση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Ινφαντίνο συγκάλεσε σύσκεψη ανώτερων στελεχών της FIFA στο Ραμπάτ του Μαρόκου, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της θητείας του.

Καταγγελίες για “εκβιασμό”

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιορδανίας, πρίγκιπας Αλί μπιν αλ Χουσεΐν, κατηγόρησε δημόσια τη FIFA ότι επιχείρησε να εξασφαλίσει τη στήριξή του στον Ινφαντίνο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο της χώρας.

“Στην Ιορδανία υπερασπιζόμαστε τις ηθικές αξίες. Δεν τον στηρίξαμε στο παρελθόν και ασφαλώς δεν πρόκειται να τον στηρίξουμε τώρα. Όλη αυτή η κατάσταση συνιστά εκβιασμό και δεν πρόκειται να υποκύψουμε”, έγραψε στην πλατφόρμα X.

Αποσύρεται η στήριξη εθνικών ομοσπονδιών

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει πλέον τον Ινφαντίνο, ενώ η ολλανδική γνωστοποίησε ότι δεν θα τον ψηφίσει στις επόμενες εκλογές της FIFA. Αρκετές ακόμη ομοσπονδίες απέσυραν τη στήριξή τους τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις συνομοσπονδίες εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγήσουν τον Ινφαντίνο εκτός προεδρίας.

Πέντε ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και η αγγλική FA, απέσυραν επισήμως την υποστήριξή τους για την επανεκλογή του στο Συνέδριο της FIFA που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Μαρόκο, ενώ η Δανία ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να τον στηρίξει.

Αντίθετα, οι ομοσπονδίες του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Σρι Λάνκα και του Μαρόκου έχουν επαναβεβαιώσει τη στήριξή τους στον Ινφαντίνο, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία της FIFA από το 2016 και επιδιώκει να παραμείνει στη θέση έως το 2031. Στο πλευρό του τάχθηκε και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας.

Η FIFA διέψευσε επίσης ως “καθαρή μυθοπλασία” δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Ινφαντίνο επιχείρησε να εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Πίεση από UEFA, CONCACAF και Ασία

Παρότι μόνο περιορισμένος αριθμός ομοσπονδιών έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημόσια θέση, η πρόταση του Ινφαντίνο φαίνεται ότι προκάλεσε σοβαρές τριβές με βασικούς παράγοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η UEFA και η CONCACAF δήλωσαν το Σάββατο ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του, ενώ η ασιατική συνομοσπονδία (AFC), αν και απέφυγε να ζητήσει την αποχώρησή του, χαρακτήρισε “εντελώς απαράδεκτη” την έλλειψη διαβούλευσης για το σχέδιο και ζήτησε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη FIFA.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, UEFA, CONCACAF και AFC εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να παραλύσουν τη λειτουργία της FIFA ή να δημιουργήσουν νέες διοργανώσεις, εφόσον ο Ινφαντίνο αρνηθεί να αποχωρήσει.

Παράλληλα, η UEFA επιβεβαίωσε ότι έχει αποστείλει στη FIFA αίτημα διατήρησης όλων των εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με την επίμαχη πρόταση, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Κρίσιμη η στήριξη της Αφρικής

Το επόμενο διάστημα ο Ινφαντίνο θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη στήριξη των 54 αφρικανικών ομοσπονδιών, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για την πολιτική του επιβίωση. Η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) δεν έχει μέχρι στιγμής λάβει επίσημη θέση, αν και αρκετοί κορυφαίοι παράγοντες του αφρικανικού ποδοσφαίρου έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο της FIFA.

Άμεση προτεραιότητα για τον Ινφαντίνο αποτελεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της FIFA, διαδικασία που μπορεί να κινηθεί εφόσον το ζητήσουν εγγράφως τουλάχιστον 43 από τις 211 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη.

Παράλληλα, μέχρι την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στις 18 Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει να ανακτήσει τις συμμαχίες που έχασε, την ώρα που οι αντίπαλοί του αναζητούν κοινό υποψήφιο ικανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στις επικείμενες εκλογές της FIFA.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Allianz: Κέρδη-ρεκόρ το β’ τρίμηνο – Εισροές €32 δισ. για την Pimco

Η Allianz SE, ιδιοκτήτρια της εταιρείας διαχείρισης ομολόγων Pacific Investment Management Co., (Pimco) κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές και επενδυτικές της δραστηριότητες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11% στα 4,87 δισ. ευρώ (5,61 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε η εταιρεία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,58

Γερμανία: Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις εξαγωγές τον Ιούνιο

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μεταδίδει το Reuters.  Το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε την πρόβλεψη για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές στο μεταξύ αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σύγκριση

Το μοντέλο ΑΙ της κινεζικής Moonshot “ξέφυγε” από το περιβάλλον δοκιμών, λένε ερευνητές

Το κορυφαίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της κινεζικής startup Moonshot, το Kimi K3, κατάφερε να ξεφύγει από ένα περιβάλλον δοκιμών κυβερνοασφάλειας που είχε αναπτύξει το βρετανικό Ινστιτούτο για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AIS), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ερευνητική εταιρεία Frontier Security, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας που ενέχουν τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι

Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη του Wildberries ύστερα από νέα επίθεση drones

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε αποθήκη του ρωσικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Wildberries στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, ύστερα από νέα επίθεση που διεξήχθη κατά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της εταιρείας αυτής, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) από τα μέσα Ιουλίου. "Πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στο εφοδιαστικό κέντρο της εταιρείας στη Γεκατερίνμπουργκ, στην περιφέρεια

Η Ισπανία ελπίζει να μεταφέρει τους ανήλικους μετανάστες από τη Θέουτα στην ενδοχώρα τις επόμενες εβδομάδες

Η υπουργός Νεολαίας της Ισπανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να ξεκινήσει η μεταφορά ανηλίκων μεταναστών από τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στην ηπειρωτική χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων. Η Σίρα Ρέγκο ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.342 ανήλικοι και ότι θα μεταφερθεί επιπλέον προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα για να συνδράμει στην προσπάθεια.

Σε υψηλό τριετίας σκαρφάλωσαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως – Ανησυχίες για την προσφορά

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους βασικούς διαδρόμους εξαγωγής σιτηρών συνδυάστηκαν με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζοντας τις καλλιέργειες. Ο δείκτης τιμών των βασικών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο

Κρίση στη Θέουτα: Η Ισπανία σχεδιάζει την ταφή και προσπαθεί να ταυτοποιήσει όσους έχασαν τη ζωή τους στη μαζική εισροή μεταναστών

Η αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία επιστράτευσαν επιπλέον προσωπικό για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των 80 μεταναστών που εντοπίστηκαν νεκροί μετά τη μαζική εισροή της περασμένης εβδομάδας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, ενώ απελπισμένες οικογένειες περιμένουν να ακούσουν κάποιο νέο για τους δικούς τους που αγνοούνται. Οι περισσότεροι θα ταφούν στη Θέουτα τις επόμενες ημέρες

ΟΟΣΑ: Ανθεκτικές οι αγορές εργασίας – Συνεχίζονται όμως οι πιέσεις στους πραγματικούς μισθούς

Οι αγορές εργασίας του ΟΟΣΑ συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, ωστόσο παρατηρήθηκαν νέα σημάδια εξασθένησης, με επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για τις προοπτικές στην απασχόληση.  Σύμφωνα με την έκθεση "Employment Outlook 2026" του Οργανισμού, τα μέσα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής στο εργατικό

Related Articles

Popular Categories