26 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Βγάζουν άμυνες τα ασιατικά χρηματιστήρια- «Αγκάθι» οι δασμοί της ΕΕ

Βγάζουν άμυνες τα ασιατικά χρηματιστήρια- «Αγκάθι» οι δασμοί της ΕΕ

Συνεδρίαση μεικτών προσήμων η σημερινή (14/6) στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τις ιαπωνικές μετοχές να ανακάμπτουν και τις κινεζικές να υποχωρούν.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως ευρέως αναμενόταν. Ωστόσο, η BOJ εξέπληξε τις αγορές με την απόφασή της να μην προβεί σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Αντίθετα, είπε ότι θα συναντηθεί με συμμετέχοντες στην αγορά και θα αποκαλύψει ένα περίπλοκο σχέδιο για την έναρξη της περικοπής των αγορών ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή της, στα τέλη Ιουλίου.

Οι επενδυτές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της BOJ να «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική, δεδομένων των πρόσφατων ενδείξεων αδυναμίας της ιαπωνικής οικονομίας. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε στοιχεία για τα σχέδιά της αναφορικά με τα επιτόκια, μετά από την ιστορική αύξηση του Μαρτίου.

Οι κινεζικές αγορές σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς επλήγησαν από τους νέους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των μεγάλων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας. Οι φόβοι για αντίποινα από το Πεκίνο κάνουν χειρότερο το ήδη αρνητικό κλίμα.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια παρουσίασαν εκτεταμένες πιέσεις μετά την αποκάλυψη από την ΕΕ υψηλών δασμών μεταξύ 17% και 30% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η SAIC Motor επλήγη περισσότερο, αντιμετωπίζοντας τους πιο αυστηρούς εμπορικούς δασμούς μεταξύ των ομοίων της.

Η ΕΕ ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ όσον αφορά την επιβολή δασμών στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά για τους Κινέζους κατασκευαστές. Οι δασμοί ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να ανακοινώσει αντίποινα, πλήττοντας τις σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 0,45% στις 38.888 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχωρεί κατά 0,33% στις 7.724,40 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει οριακά κατά 0,10% στις 3.031,86 μονάδες, ο Shenzhen Component κινείται ανοδικά κατά 0,12% στις 9.217,34 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,61% στις 18.002 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει άνοδο 0,29% στις 2.762,96 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές

Related posts

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street, αλλά με ενεργειακές πιέσεις

banks

Σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» οι τράπεζες

banks

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow- «Κατρακύλησε» η Nvidia

banks

Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων «ανέβασε» τις ευρωαγορές

banks

«Νηνεμία» στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Τα… φώτα σε Κίνα και Ταϊβάν

banks