25.8 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Τα… φώτα σε Κίνα και Ταϊβάν

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Τα… φώτα σε Κίνα και Ταϊβάν

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (15/1), με την Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το μεσοπρόθεσμο δανειακό της επιτόκιο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τη Δευτέρα, αλλά συνέχισε να εισφέρει ρευστότητα.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διατήρησε το επιτόκιο στο 2,50% για δάνεια μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) αξίας περίπου 995 δισεκατομμυρίων γιουάν (138,84 δισεκατομμύρια δολάρια).

Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι η PBOC θα μειώσει το επιτόκιο MLF.

Μια περικοπή στο MLF θα είχε βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Ταϊβάν ανέβηκαν αφού οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία.

Ο Λάι Τσινγκ-τε του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος  πήρε στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου περισσότερο από το 40% των ψήφων και είπε ότι ήταν «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από απειλές και εκφοβισμούς από την Κίνα».

Το Πεκίνο, το οποίο έχει συχνά χαρακτηρίσει τον Λάι ως «επίμονο εργάτη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και επικίνδυνο αυτονομιστή, απέρριψε τη νίκη του.

Ο Λάι έχει ορκιστεί να παραμείνει ανοιχτόμυαλος στο κυβερνητικό του στυλ, αλλά η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η νίκη του πυροδότησε επίσης ανησυχίες για τις «παγωμένες σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, καθώς και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Οι μετοχές της Ταϊβάν αυξήθηκαν πάνω από 26% το 2023, ενώ ο δείκτης CSI 300 της Κίνας υποχώρησε πάνω από 11% πέρυσι.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τους ακαθάριστους εγχώριους αριθμούς της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο που αναμένεται την Τετάρτη, ενώ η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Δεκέμβριο την Παρασκευή.

Ο Nikkei συνέχισε το ρεκόρ του και πέρασε για λίγο το όριο των 36.000 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,98% κλείνοντας στις 35.901,79 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,04% στις 16.207 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 2.886,29 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,36% στις 8.963,93 μονάδες.

Ο Kospi ανέβηκε 0,04% στις 2.525,99 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.496,30 μονάδες, χάνοντας 0,03%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #ιαπωνία #Nikkei #Kospi

Related posts

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» ο τομέας των ακινήτων

banks

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο οι S&P 500 και Nasdaq

banks

Wall Street: Τραπεζική άνοδος με ώθηση από τα stress tests

banks

Ανοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

banks

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά κέρδη

banks

Άλλαξε πρωταγωνιστή η Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

banks