21 C
Athens
September 24, 2024
Image default
POLITICS

Β. Μακεδονία: «Σημαντικό βήμα προόδου» για την ενίσχυση της συνεργασίας η συνάντηση με Γεραπετρίτη

Ως «σημαντικό βήμα προόδου για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τη σημαντική βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, τη συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

«Κατά την εποικοδομητική συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ευκαιρίες ανάπτυξης του εμπορίου, των υποδομών και των επενδύσεων στην ενέργεια, ως βασικούς τομείς στους οποίους υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για διεύρυνση της συνεργασίας» ανέφερε ακόμη ο Τίμτσο Μουτσούνσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του εμπορίου, των υποδομών και της ενέργειας

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος που βασίζεται στην κοινή ευημερία και τη βιώσιμη ειρήνη. Η αμοιβαία δέσμευση σ’ αυτές τις αρχές είναι η βάση για την επιτυχή υλοποίηση μελλοντικών χρήσιμων πρωτοβουλιών και έργων» τόνισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε υπογραμμίσει κατά το πρόγευμα των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης που είχε με τον κ. Μουτσούνσκι, «Την ανάγκη η ευρωπαϊκή προοπτική να παραμένει σταθερά ενεργή. Βεβαίως, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαιτέρως δε, στις διεθνείς συμφωνίες».

Μήνημα Γεραπετρίτη

Εστειλε, επίσης, μήνυμα τήρησης των συμφωνημένων σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική περνά μέσα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, για να παραμείνει η Ευρώπη πυλώνας σταθερότητας στο διεθνές στερέωμα. Για να παραμείνει ενεργή η διεθνής στρατηγική ασφαλείας θα πρέπει να μην υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή διεθνών συνθηκών».

«Η ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, συναρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των οποίων η προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και από την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας» τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Related posts

Κεραμέως: Με κωδικούς taxis η επιστολική ψήφος – Έρχονται 16.500 νέες προσλήψεις

banks

Σκληρή επίθεση Πολάκη σε Δρίτσα – «Όταν πας και προσκυνάς για πέντε λεπτά δημοσιότητας…»

banks

Τουρκία: Πρέπει να πανηγυρίζει η Ελλάδα αν χάσει ο Ερντογάν;

banks

Στην Βουλή έπαιξαν αντιπολίτευση και τσακώθηκαν, η ΕΡΤ παίζει παραμύθια, ο Κασσελάκης με τα νεύρα τους

banks1

Μητσοτάκης από Αγρίνιο: Πάμε να βάλουμε το τρίποντο στις ευρωεκλογές

banks

Τέμπη: Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων στον Άγνωστο Στρατιώτη

banks1