16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Στην Βουλή έπαιξαν αντιπολίτευση και τσακώθηκαν, η ΕΡΤ παίζει παραμύθια, ο Κασσελάκης με τα νεύρα τους

Live your myth in ΕΡΤ

Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός με την ευρεία έννοια του όρου συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης, έγκαιρης και αναλυτικής ενημέρωσης. Συμφωνείτε; Αλλάξτε χώρα. Στην ΕΡΤ αυτά φαίνεται ότι θεωρούνται ξεπερασμένα και θεωρητικούρες που λέει και ο αγαπημένος μου Στέφανος. Εντάξει δεν λέω, δεν με πειράζει να μη βλέπω επί μία ώρα ντοκιμαντέρ για τη σαύρα με την μπλε ουρά που βράχο παίρνει βράχο αφήνει, αλλά από αυτό -που οι αρκετά παλαιότεροι το χουμε ζήσει- μέχρι τη σημερινή κατάσταση απόσταση τεράστια. Βεβαίως και οφείλει η δημόσια τηλεόραση για την οποία δόθηκε αγώνας όταν έπεσε το μαύρο και πολλοί εξ ημών υπερασπιζόμαστε με σθένος να προσφέρει και υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία. Αλλά… μέτρον άριστον. Κοτζάμ BBC και οι δημόσιες τηλεοράσεις στην Δυτική Ευρώπη στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: ενημέρωση, ψυχαγωγία, επιμόρφωση. Στην ΕΡΤ όπως δείχνει ο απολογισμός τετραετίας μόνο ο δεύτερος πυλώνας είναι στέρεος και δυνατός οι άλλοι δύο.. όταν δεν έχω τι να κάνω σε θυμάμαι. Μόλις 1,5 εκατ. δαπανήθηκε για προγράμματα ενημέρωσης, έναντι 61 εκατ. για μυθοπλασία. Εκτός και αν οι παραγωγές μυθοπλασίας που τις πληρώνει και πανάκριβα, αφού πολλές ανατίθενται από τον μερακλή κ. Ζούλα σε εταιρίες παραγωγής φαρμακεία έχουν περισσότερο ψωμί… και δεν εννοώ «τροφή για σκέψη».

«Μύλος»

«Μύλος» έγινε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της «Νέας Αριστεράς». Ο κυβερνητικός παράγοντας χρησιμοποιώντας ένα σκληρό καταγγελτικό λόγο, ανέφερε πως οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μεταξύ των άλλων, έβγαλαν από τις φυλακές τους εγκληματίες. Και «πήραν φωτιά τα τόπια».

Γενικεύσεις!

Απάντησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλλοντας ως ακροδεξιό τον κ. Φλωρίδη και συγκρίνοντας τον εμμέσως με την «Χρυσή Αυγή». Απάντησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – στο ίδιο κλίμα – ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Σαρακιώτης και ο κ. Παύλος Πολάκης. Αλλά η συζήτηση σε πολεμικό κλίμα και με την λογική της ατάκας και της υπερβολής – και των … καφενειακών γενικεύσεων – έβγαλε νικητή, μάλλον, τον κ. Φλωρίδη!

Επέστρεψε

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας τελείωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία και επέστρεψε στην Αθήνα. Κι αν δεν είχε τελειώσει – μάλλον – θα την διέκοπτε! Ο λόγος είναι απλός. Ήθελε – εναγωνίως – να παρακολουθήσει την αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Χάιφα. Αρκετά καταθλίφτηκε από την κατάσταση της ευρωπαϊκής αριστεράς – στην Ιταλία την διαπιστώνει κανείς με … μεγεθυντικό φακό και στη Γαλλία σπαράσσεται από «εμφύλιο»! Καλά στην Γερμανία δεν το συζητάμε! Αλλά δεν έφτασε μέχρι εκεί. Επέστρεψε!

Σκληρή

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά … σκληρή για τον κ. Τσίπρα – εκτός από τον Παναθηναϊκό. Η ήττα με 2 – 0 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας από την ισραηλινή ομάδα είναι κατά τι μικρότερο κακό από την … διάσπαση του Die Linke! Συμπάσχω με τον πρόεδρο και συμμερίζομαι την θλίψη του….

«Διευθυντικό δικαίωμα»!

Οφείλω να σας ομολογήσω ότι μετά από την διάσπαση στην Κουμουνδούρου τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά όσο δείχνουν. Κατ΄ αρχήν σας ενημέρωσα χθες ότι η «εντεκάδα» των νέων στελεχών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης, την συγκρότησε εν αγνοία της Πολιτικής Γραμματείας. Κάτι περίπου σαν … «διευθυντικό δικαίωμα»! Αυτό που έχω να σας πως είναι πως έχει προκαλέσει – αναμενόμενες – αντιδράσεις. Και μάλιστα οξείες! Του στυλ «ένα ακόμη τέτοιο και φεύγουμε». Όχι για να πάνε απέναντι. Σε καμία περίπτωση. Για το σπίτι τους….

Αντισυσπείρωση;

Επίσης εγκαίρως σας έχω πληροφορήσει ότι μέσα από κάποια – άτυπη – συμφωνία το κόμμα φαίνεται να περνά στην δικαιοδοσία του κ. Νίκου Παππά – όπως προκύπτει από την σύνθεση των επιτροπών του συνεδρίου, κι όχι μόνο. Επειδή όμως ο κ. Παππάς – να το πω ευγενικά! – είναι ένας «άνθρωπος με γωνίες», όπως φάνηκε και από το ποσοστό που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, έχει προκαλέσει μία δυναμική αντισυσπείρωσης.

Οφίκια;

Που είναι το πρόβλημα; Μετά από την αποχώρηση των δύο τάσεων – της «Ομπρέλας» και των «6+6» – συμφώνησαν τα κεντρικά στελέχη του κόμματος, ιδιωτικά και ανεπισήμως, πως «τέρμα οι τάσεις»! Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός λόγος! Οι αντισυσπειρώσεις και η εσωκομματική κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος ενέχει τον κίνδυνο να συγκροτηθούν ομάδες ή ακόμη και τάσεις στη βάση των προσωπικών φιλοδοξιών και του διαμοιρασμού των κομματικών «οφικίων»! Προφανώς και δεν είναι ότι καλύτερο….

Αγωνία

Πάντως από τις περιοδείες, ενόψει του συνεδρίου, που έχουν ήδη αρχίσει τα κεντρικά στελέχη στην επαρχία και στις διάφορες περιοχές της Αττικής, φαίνονται να είναι ικανοποιημένα από την συμμετοχή του μελών στις εκδηλώσεις και στις συζητήσεις. Υπάρχει αγωνία και ενδιαφέρον!

«Ψαρεύουν»!

Αλλά – μου λένε – ότι υπάρχει και δυσαρέσκεια μεταξύ των στελεχών, διότι κάποια εξ αυτών περιορίζονται μόνοι στις εκλογικές τους περιφέρειες για να διασφαλίσουν το εκλογικό τους ακροατήριο και να ελέγξουν το τοπικό μηχανισμό οψεπότε γίνουν εκλογές ή για να εκλεγούν σε καλή θέση στην Κεντρική Επιτροπή. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μία κινητικότητα προς τα κάτω, που έχει κάποια αποτελέσματα!

ΣΩ.ΒΕ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος ο νέος, είναι σε καλή φυσική κατάσταση, έχει όρεξη και παίζει και το … πολιτικό του μέλλον. Ως εκ τούτου είναι πολύ φυσικό για τον ίδιο να καλεί σε συνεδρίαση την κοινοβουλευτική ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις 8 παρά 15 το πρωί της Κυριακής, στη Βουλή!

Προϋπολογισμός

Οχι δεν σκοπεύουν να πάνε εν σώματι και με πορεία στην Μητρόπολη να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη λειτουργία – δεν είναι και η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού! Συνεδριάζουν για να συσκεφτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται και πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Τρεις φορές;

Μάλλον όμως ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να ανησυχεί και για την … φυσική κατάσταση των στελεχών του κόμματος. Ωρα είναι να τα βάζει να τρέχουν – τουλάχιστον – τρεις γύρους πέριξ της Κουμουνδούρου, πριν μπουν στο κτίριο….

Κουτσουρεμένη

Ανέφερα την Κεντρική Επιτροπή. Λοιπόν να σας ενημερώσω ότι οι διαθέσιμοι αναπληρωματικοί στην τελευταία συνεδρίαση της τοποθετήθηκαν σε τακτικές θέσεις. Μόνο που ο συνολικός της αριθμός δεν φτάνει τα 302 μέλη, που είναι η κανονική της σύνθεση, διότι δεν υπήρχε ικανός αριθμός αναπληρωματικών μελών.

Καταστατικό

Όμως να σας ενημερώσω ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία για την αλλαγή 2 – 3 άρθρων του καταστατικού. Το ένα εξ αυτών αφορά τον τρόπο εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα εκλέγεται με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών ανά περιφέρεια και με ποσόστωση γυναικών. Σκοπεύουν να αλλάξουν τον τρόπο εκλογής και να μειωθεί ο αριθμός των μελών της. Διότι θεωρείται αναποτελεσματικός.

Το φθινόπωρο…

Ως εκ τούτου η σημερινή – κουτσουρεμένη – Κεντρική Επιτροπή δεν πρόκειται να αλλάξει μετά από το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Θα γίνει εκλογή μόνο των συντονιστικών επιτροπών των Ομάδων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών. Θα αλλάξει στο επόμενο συνέδριο που – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2024. Δηλαδή μετά από τις ευρωεκλογές….

Χαμηλές πτήσεις

Δύσκολα όμως είναι τα πράγματα και στο σχηματισμό της «Νέας Αριστεράς». Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις έχουν προκαλέσει σοκ και, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτό το οποίο υποστηρίζουν είναι πως «δεν έχουμε συγκροτηθεί ακόμη, πως θα μας βρουν». Κι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την διενέργεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο;

Υπάρχει μία άποψη που προτείνει την συγκρότηση του συνεδρίου τον Μάρτιο και μία άλλη μετά από τις ευρωεκλογές. Κι ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Πάντως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα – προσωρινό – Πολιτικό Συμβούλιο 21 μελών, το οποίο θα πλαισιωθεί από πέντε με έξη επιτροπές – Οργανωτικού, Θέσεων, Δικτύωσης κλπ.

Συγκέντρωση

Ωστόσο υπάρχει αρκετή αγωνία για το μέλλον του εγχειρήματος. Το κλίμα δεν είναι καθόλου ειδυλλιακό! Αν και προχθές πάντως η συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού οι επιτροπές της Νέας Ιωνίας και του Νέου Ηρακλείου, είχε σημαντική επιτυχία. Συμμετείχαν περισσότερα από 250 άτομα….

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης

Πάντως οι συζητήσεις της «Νέας Αριστεράς» με τον κ. Πέτρο Κόκκαλη για την εκλογική σύμπραξη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου συνεχίζεται. Και εγκαίρως σας έχω ενημερώσει ότι ο ευρωβουλευτής βρίσκεται σε προβληματισμό κυρίως για την σχέση που θέλει να αποκτήσει με τους Πράσινους στην Ευρώπη. Για να την αποκτήσει πρέπει να κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο. Όμως….

Ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος!

Όμως υπάρχει και ένα ακόμη «αγκάθι», που δεν ξέρω αν έχει στο τραπέζι των συζήτησεων. Γνωρίζω όμως καλά ότι υπάρχει πρόβλημα. Ποιο είναι; Δεν θέλει – το λέω ευγενικά – να έχει καμία απολύτως σχέση με τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Που είναι εκ των ηγετών του νέου σχηματισμού….

Related posts

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

banks1

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το πρώτο think tank για την Παιδεία – Τα 7 ονόματα

banks

Μητσοτάκης: Αποτέλεσμα συνεκτικής πολιτικής μιας τετραετίας η πρόοδος

banks

Εμβόλια – Η Ελλάδα στέλνει χιλιάδες δόσεις σε Κένυα, Λιβύη και Ουκρανία

banks

Μήπως το θέμα των νησιών του Αιγαίου δεν έχει κλείσει; – Τι ανέφερε σε συνέντευξη του ο Φιντάν

banks1

Πιένες γνωρίζουν οι υπερπαραγωγές «Μητσοτάκης κοντά στον λαό» και «Το μεγάλο κουκούλωμα… για τα Τέμπη»

banks