Γεραπετρίτης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα καθώς αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» επισήμανε στο Mega News 104,6 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

«Tο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι μια τωρινή ιστορία. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, και μάλιστα υπογράφηκε από μια κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη, η οποία δεν είχε νομιμοποίηση να το πράξει, διότι η εντολή, την οποία είχε, ήταν μόνο μεταβατική και δεν μπορούσε να δεσμεύσει. Παρά ταύτα, υπεγράφη. Και γνωρίζουμε όλοι πώς υπεγράφη. Υπεγράφη επειδή η Τουρκία είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα επιρροής στη Λιβύη, προσπαθώντας ουσιαστικά να περάσει τα δικά της συμφέροντα» εξήγησε.  

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Τουρκία και η Λιβύη επιλέγουν να κάνουν μια συμφωνία η οποία είναι εκτός πλαισίου, αναλαμβάνοντας και τις όποιες συνέπειες αυτής της πράξης. Διότι όλες οι πράξεις οι οποίες γίνονται διμερώς έχουν συνέπειες. Και ποιες είναι οι συνέπειες; Ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα κινητοποιήσει τους δικούς της μηχανισμούς, έτσι ώστε και να υπάρξει καταγγελία αυτού του μνημονίου. 

«Καμία εφαρμογή του μνημονίου, υπό καμία εκδοχή»

«Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μνημόνιο υπό καμία εκδοχή ακόμη και αν δεν είχε κυρωθεί, πάλι δεν θα είχε εφαρμοστεί. Εξάλλου, να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα προκήρυξε οικόπεδα Νοτίως της Κρήτης, εκεί που είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα συμφέροντα, έχει έργα διασυνδεσιμότητας τα οποία περνούν, άρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Και να σας πω και κάτι άλλο. Δύο επίπεδα. Επίπεδο πρώτο: κινητοποιήθηκε ο μεγαλύτερος μηχανισμός που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί. Είχαμε δηλώσεις μέσα σε πολύ λίγες ώρες από την ψήφιση του τουρκολιβυκού μνημονίου, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Θα ακολουθήσουν και άλλες δηλώσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, διότι η Ελλάδα κινητοποίησε όλους τους συμμάχους και εταίρους της, οπότε θα υπάρχει ομόθυμη στήριξη αυτού του ζητήματος και καταγγελία του μνημονίου. Και το δεύτερο και σημαντικό επίπεδο είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να κάνει πολύ ουσιαστικές ενέργειες για τη μη εφαρμογή, ούτως ή άλλως, και στην πράξη του ανυπόστατου μνημονίου.  Καλό είναι αυτοί οι οποίοι μιλούν για εθνικές ήττες κτλ., να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους.

«Η Ελλάδα δεν αντιδρά σπασμωδικά»

«Η Ελλάδα δεν αντιδρά σπασμωδικά. Η Ελλάδα αντιδρά βάσει σχεδίου και κυρίως για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Και αυτή είναι μια βασική διαφορά με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 7 χρόνια, οι συμφωνίες μας για οριοθέτηση, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τα θαλάσσια πάρκα, ο θαλάσσιος σχεδιασμός, η αξιοποίηση του κεφαλαίου μας, όλα έχουν γίνει πρωτίστως επειδή υπάρχει σχεδιασμός. Δεν θα επηρεαστούμε από μια ενέργεια η οποία είναι παντελώς άκυρη και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Αλίμονο, εάν καθοριζόμασταν από το πώς αντιλαμβάνεται η Λιβύη και η Τουρκία τη δική τους σχέση και να μπορούσαν να επηρεάσουν τη δική μας στρατηγική. Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Το έχω πει πολλές φορές. Είναι δικαίωμά της που προκύπτει από την κυριαρχία της, προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα τον κάνει με τον τρόπο και στον χρόνο που η ίδια η ελληνική Πολιτεία θα επιλέξει».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Λιβύης, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν απολύτως κοινή κατανόηση. Όπως απολύτως κοινή κατανόηση, έχουν και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μηδεμίας εξαιρουμένης» σημείωσε ο υπουργός.

Απάντηση στον Χακάν Φιντάν

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία θα ζητηθεί άδεια και έχει ήδη ζητηθεί άδεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. «Κατά τούτο, εφόσον υπάρξει η αδειοδότηση εκ μέρους της Ελλάδος, η ενημέρωση σχετικά με την έρευνα και την πόντιση είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι δυνατόν, με την σαφή αναφορά ότι δεν πρόκειται για αδειοδοτική διαδικασία» διευκρίνισε.

 «Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου» δήλωσε, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα. «Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας. Θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα περάσει από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή το αίτημα για την άδεια εκτέλεσης εργασιών. Η Ελλάδα θα κάνει τα δέοντα με βάση το γεγονός ότι είναι η ίδια η οποία ασκεί θαλάσσια δικαιοδοσία στην περιοχή» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Εθνική υποχρέωση η αντικειμενικότητα»

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει κανένα απτό αποτέλεσμα και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη. Άρα, όταν έρχεται ένας πρώην πρωθυπουργός (Αντώνης Σαμαράς) ή πολιτικοί αρχηγοί ή τα κόμματα και αναφέρονται σε εθνικές ήττες, το πρώτο που παρανοούν είναι ότι η εθνική μας υποχρέωση είναι πρώτα απ’ όλα να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά. Και εδώ έχουμε ένα ανυπόστατο μνημόνιο. Δεν έχουμε καμία εθνική ήττα. Έχουμε στην πραγματικότητα μια πλήρη υποστήριξη από όλους τους εταίρους. Έχουμε μια ισχυρή φωνή της Ελλάδας και έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιδράσουμε σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης. 

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια»

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «αυτό που εκκίνησε ως αρνητικό το 2019 ήταν μια μάχη οπισθοφυλακής για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Πλην όμως, είναι προφανές ότι όταν οι ισορροπίες θα άλλαζαν, όπως συνέβη με την βίαιη έξωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (σ.σ Αγκίλα Σάλεχ) πριν από δύο εβδομάδες και την εγκατάσταση ενός προσώπου το οποίο ήταν φίλα διακείμενο προς την Τουρκία, θα είχαμε και διαφορετικές εξελίξεις. Δεν ήταν απροσδόκητο. Τώρα, εάν με ρωτάτε ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες, η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής. Πρώτον, όπως σωστά είπατε, δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου αυτού. Το μνημόνιο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ως απολύτως αντικείμενο στο διεθνές δίκαιο».

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Meta: Σε ιστορικά υψηλά το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας

Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε την Πέμπτη το κόστος ασφάλισης του χρέους της Meta Platforms έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το αυξανόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η εξέλιξη καταγράφεται μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω της κατώτατης εκτίμησης για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της Meta το

Gucci: Πτώση 6% στις πωλήσεις το γ’ τρίμηνο

Πτώση 6% κατέγραψαν οι πωλήσεις της Gucci το τρίτο τρίμηνο, καθώς η υποτονική κίνηση στα καταστήματα της Κίνας εξακολουθεί να πιέζει την επίδοση της κορυφαίας μάρκας του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών Kering. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Kering, οι πωλήσεις της Gucci διαμορφώθηκαν σε 1,29 δισ. ευρώ (1,44 δισ. δολάρια), επιβεβαιώνοντας

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το 2027 οι διαγωνισμοί για την δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας

Oι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου προχωρούν με ταχύ ρυθμό, με στόχο την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής το καλοκαίρι του 2027, τόνισε, αναφερόμενος στην επιτάχυνση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, που αναπτύσσουν από κοινού ο ΑΔΜΗΕ και η Terna ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή και γενικός

Προκλητικός ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης: «Η Ελλάδα ζητά περισσότερα από όσα δικαιούται»

Προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσα αλ Κόνι, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως ορθή και επίκαιρη» την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, κατηγορώντας παράλληλα την Αθήνα ότι διεκδικεί περισσότερα από όσα δικαιούται στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Αλ Κόνι

Γεωργιάδης: Καμία μυστική συνάντηση για το Ισραήλ – Αίσχος η στάση της αντιπολίτευσης για τα social media

«Δεν γνωρίζω για καμία ομάδα λόμπι βουλευτών στην ελληνική Βουλή για την προώθηση των ισραηλινών θέσεων. Παρακαλώ, αν γίνει τέτοια ομάδα να με γράψετε πρώτο. Θα ήθελα πολύ να εγγραφώ», απάντησε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην επίθεση που δέχτηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρο Καζαμία. Ο τελευταίος, κάλεσε τον

Δανία: Η Κοπεγχάγη επισημοποιεί την αγορά πυραύλων από Αμερικανούς και Νορβηγούς κατασκευαστές

Η Δανία ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από Νορβηγούς και Αμερικανούς κατασκευαστές, ένα χρόνο αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. "Αγοράσαμε δύο διαφορετικά πυραυλικά συστήματα: Νορβηγικούς πυραύλους κρούσης από την Kongsberg, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Barclays: Περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας με όχημα την τεχνητή νοημοσύνη

Στην περικοπή περίπου 5.000 θέσεων εργασίας προχωρά η Barclays, εντείνοντας την προσπάθεια περιορισμού των λειτουργικών δαπανών μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού. Η απόφαση καθιστά τη βρετανική τράπεζα έναν ακόμη μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που αναθεωρεί τις ανάγκες του σε προσωπικό, καθώς η νέα τεχνολογία μετασχηματίζει τις εργασίες και τις εσωτερικές λειτουργίες του

Γερμανία: Χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια το 2027 – Στο τραπέζι η μείωση των ενεργειακών φόρων

Οριακή βελτίωση των προοπτικών για τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας έως το 2030 καταγράφουν οι νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η οικονομία εμφανίζεται πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την επόμενη χρονιά, με το Βερολίνο να καλείται να συνεχίσει την προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών

Related Articles

Popular Categories