Ανακοίνωση για τις τιμές των καυσίμων εξέδωσε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.), θέτοντας στην κυβέρνηση το ερώτημα εάν θα επιβάλει πλαφόν στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Η ΕΛ.Α.Σ. καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτή την επιλογή οι τιμές μπορούν να υποχωρήσουν στο 1,4 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και στο 1,8 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης.
Παράλληλα, θέτει το ερώτημα εάν η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη του προηγούμενου εξαμήνου. Όπως αναφέρει, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη ανήλθαν σε 1,998 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,278 δισ. ευρώ, κατά την ΕΛ.Α.Σ., θεωρούνται έκτακτα κέρδη.
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή ενός από τα παραπάνω μέτρα οι τιμές μπορούν να υποχωρήσουν στα επίπεδα που περιλαμβάνει η πρότασή της, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, προτείνει την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, καθώς και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σχεδόν στο μισό, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο.
«Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και προφάσεις εν αμαρτίαις. Ας τα αφήσουν και ας μας πούνε επιτέλους τι σκοπεύουν να κάνουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, διερωτώμενη εάν η κυβέρνηση σκοπεύει «να φορτώσει για άλλη μια φορά το κόστος στους καταναλωτές».
Τέλος, η ΕΛ.Α.Σ. αναφέρεται σε τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, σημειώνοντας ότι συμφώνησε πως η πρότασή της είναι εφικτό να υλοποιηθεί.
«Το ΥΠΕΘΟΟ άλλα απαντάει. Επιτέλους ας βρούνε μια κοινή γραμμή στη ΝΔ, ακόμη και αν χρειαστεί “να ξεκαβαλικέψουν”! γιατί αρχίζουν και κουράζουν…», καταλήγει η ανακοίνωση.
-: -
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


