Επίθεση Χέγκσεθ στα κράτη του ΝΑΤΟ για την “επαίσχυντη” στάση τους – “Επαναξιολογούμε” την παρουσία μας στην Ευρώπη

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, επέκρινε σφοδρά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ανακοινώνοντας μια επανεξέταση διάρκειας 6 μηνών από το Πεντάγωνο της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

Όπως σχολιάζει το Associated Press, η απειλή μιας τέτοιας επανεξέτασης αποτέλεσε ακόμη μια έκπληξη για τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο σύμμαχο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και ανώτεροι στρατιωτικοί είχαν υποσχεθεί να συνεργάζονται στενά με τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον την ίδια στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση που κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να αναγκάζονται να αναζητήσουν εσπευσμένα εξοπλισμό για να καλύψουν τυχόν κενά.

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Πεντάγωνο έχουν στείλει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το αν η Αμερική μειώνει ή αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα απειλούν να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία, ένα ημιαυτόνομο νησί που αποτελεί μέρος της συμμαχικής Δανίας.

“Αυτή θα είναι μια πραγματική αναθεώρηση. Θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ προχωρά γρήγορα και αμετάκλητα προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης που ηγείται, αναλαμβάνοντας την κύρια ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης”, δήλωσε ο Χέγκσεθ στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. “Είναι μια αξιολόγηση στην οποία ορισμένες χώρες θα αποτύχουν, ενώ άλλες θα περάσουν με άριστα”.

Σφοδρή επίθεση αλά…Τζέι Ντι Βανς

Μιλώντας από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Χέγκσεθ επέκρινε επίσης σφοδρά τους Ευρωπαίους συμμάχους για την απροθυμία τους να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις την πρόσβαση σε βάσεις στην Ευρώπη προκειμένου αυτές να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την στάση αυτή “επαίσχυντη”.

“Αυτοί οι σύμμαχοι έθεσαν σε κίνδυνο τους γιους και τις κόρες της Αμερικής, τους δικούς μας γιους και κόρες, αρνούμενοι να τους παρέχουν την αναμενόμενη πρόσβαση, τη χρήση βάσεων και το δικαίωμα υπερπτήσης, πράγματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθούν υπό αμφισβήτηση”, δήλωσε. Η επανεξέταση που ανακοίνωσε ο Χέγκσεθ θα αξιολογήσει επίσης εάν οι ΗΠΑ έχουν πλήρη πρόσβαση και δικαίωμα υπερπτήσης “όταν το χρειαζόμαστε”.

Μπροστά σε ένα σιωπηλό κοινό, ο Χέγκσεθ επέκρινε σφοδρά τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη, με δηλώσεις που θύμιζαν εκείνες του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, οι οποίες εξόργισαν πολλούς Ευρωπαίους.

“Αντί για άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεροπορικής άμυνας, η προσοχή επικεντρώθηκε στην ισότητα των φύλων, στην κλιματική αλλαγή και στη λιτότητα στον τομέα της άμυνας. Τα σύνορα της Ευρώπης άνοιξαν διάπλατα, τα κράτη πρόνοιας επεκτάθηκαν, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί κατέρρευσαν, μαζί με την πίστη της Ευρώπης στον εαυτό της και στον πολιτισμό της”, δήλωσε.

Ωστόσο, στην άμυνα, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς έχουν ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και την επέκταση των ενόπλων δυνάμεών τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε την Πέμπτη ότι πέρυσι δαπάνησαν 90 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την άμυνα, μια αύξηση 20% σε σχέση με το 2024. Και ενώ η Ευρώπη δέχτηκε μεγάλο αριθμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες χώρες έχουν ενισχύσει τα σύνορά τους

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών πριν την πτήση επιστροφής του, ο Χέγκσεθ δήλωσε: “Ήταν υπέροχο να ακούω τη μία χώρα μετά την άλλη να λέει: “Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας”. Υπάρχουν ακόμα μερικές εξαιρέσεις, και θα είμαστε σαφείς απέναντί τους κατά τη διάρκεια αυτής της επανεξέτασης”.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος είναι Αμερικανός, επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για την άμυνα της Ευρώπης, μετά το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ στις 3 Ιουνίου ότι δεν θα διαθέτουν πλέον, σε περίπτωση κρίσης, αεροπλανοφόρο και συνοδευτικά πλοία, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά μέσα.

Δεν αποσύρουν τα πυρηνικά τους

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μακράν τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Δεν προτίθενται να αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο της αποτρεπτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Για να υπογραμμίσει αυτό το σημείο, η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ εξέδωσε την πρώτη της δήλωση εδώ και 19 χρόνια μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στη δήλωση αυτή, “υπενθύμισε ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας παραμένουν η υπέρτατη εγγύηση της ασφάλειας των Συμμάχων και αποτελούν το θεμέλιο της αρχιτεκτονικής της διευρυμένης αποτροπής του ΝΑΤΟ”.

Οι υπουργοί “συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την αποστολή πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ μέσω του εκσυγχρονισμού των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, της ενίσχυσης της ικανότητάς του στον τομέα του πυρηνικού σχεδιασμού και της προσαρμογής του ώστε να επιτυγχάνονται τα συμφέροντά του στον τομέα της ασφάλειας”.

Ρούτε: Ο Χέγκσεθ “αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος, αν και όχι παντού, και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα”

Στην “αναδιανομή”, όπως τη χαρακτήρισε ο Χέγκσεθ, των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε, “αυτό θεωρώ σημαντικό ότι αυτός ο σύμμαχος, ο οποίος για πολλά χρόνια ξόδευε πολύ περισσότερα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους και τους Καναδούς συνολικά, συνεχίζει να ασκεί αυτή την πίεση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος”.

Ο ίδιος ρωτήθηκε επίμονα για τη στάση του ΝΑΤΟ στην αμερικανική απόφαση, λέγοντας πως για το ΝΑΤΟ η επανεξέταση “αφορά ξεκάθαρα τη διάταξη δυνάμεων μέσα σε ένα πλαίσιο μιας συμμαχίας που επενδύει μαζικά στην άμυνά της, ιδιαίτερα οι Καναδοί και οι Ευρωπαίοι, στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ”.

Αναφορικά με τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Χέγκσεθ στα μέλη της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες, ο Ρούτε δήλωσε ότι “αυτό που έκανε σήμερα ο Πιτ Χέγκσεθ είναι να αναγνωρίσει ότι έχουν γίνει πολλά σε σχέση με όσα έλεγε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους”. Όπως είπε, “αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος, αν και όχι παντού, και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα”.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Reuters: Το Ιράν επεκτείνει το δίκτυο πληρεξουσίων του με νέους μυστικούς πυρήνες στο Ιράκ για επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, έχουν δημιουργήσει νέους μυστικούς πυρήνες στο Ιράκ με σκοπό τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον χωρών του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις, παρακάμπτοντας τα καθιερωμένα δίκτυα πολιτοφυλακών για να αποφύγει τον εντοπισμό, όπως ανέφεραν οκτώ ιρακινές πηγές στο Reuters. Τρεις ή τέσσερις ομάδες, η

Κούβα: Ιστορική οικονομική στροφή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Το κοινοβούλιο της Κούβας υιοθέτησε ομόφωνα χθες Πέμπτη ιδιαίτερα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προς την οικονομία της αγοράς, ιστορική στροφή για τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση και εντεινόμενη πίεση από τις ΗΠΑ. Τα 400 και πλέον μέλη του κοινοβουλίου της νήσου κλήθηκαν να εκφραστούν για 176 προτάσεις, που αφορούν διάφορους τομείς

Bloomberg: “Ελάτε να παραλάβετε” – Η εμιρατιανή Adnoc καλεί τους αγοραστές πετρελαίου να φορτώσουν εντός του Ορμούζ

Η Abu Dhabi National Oil Co. ζήτησε από τους πελάτες της να ξαναρχίσουν τη φόρτωση του αργού πετρελαίου της από λιμάνια εντός του Περσικού Κόλπου, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση που απέστειλε στους πελάτες της, την οποία είδε το Bloomberg και επιβεβαίωσαν οι στελέχη της αγοράς. Ο κρατικός παραγωγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε

Supertankers με 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έτοιμα να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

Υπερδεξαμενόπλοια φορτωμένα με σχεδόν 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και είναι έτοιμα να διασχίσουν τα Στενά του Ορμούζ ανά πάσα στιγμή, εφόσον οι έμποροι και οι πλοιοκτήτες δώσουν το πράσινο φως, όπως σημειώνει την Παρασκευή το Bloomberg.  Αυτό το πετρέλαιο, το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις και προέρχεται από παραγωγούς του Περσικού

Τι είπε ο Ρούτε για την αναδιανομή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Στην "αναδιανομή", όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου των υπουργών 'Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε, "αυτό θεωρώ σημαντικό ότι αυτός ο σύμμαχος, ο οποίος για πολλά

Τι συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, εστίασαν στους τρόπους ενίσχυσης της συλλογικής ικανότητας για την άμυνα, με έμφαση στην αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας, ενώ συζήτησαν τη δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της Συμμαχίας. Όπως ανακοινώθηκε από το

Η Ιταλία στήνει αντιαεροπορική ομπρέλα στην Τουρκία – Με πρόσχημα το ΝΑΤΟ ξεπερνούν το «αγκάθι» των S-400

Η Στρατηγική της «Ομπρέλας με Ξένα Χέρια». Η Άγκυρα εργαλειοποιεί το ΝΑΤΟ για να θωρακίζεται και να παρακάμπτει τις κυρώσεις. Μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Τουρκίας με Ιταλία και Ισπανία, έρχονται οι δύο ευρωπαϊκές χώρες να στήσουν αντιαεροπορικές συστοιχίες μέσα στην Τουρκία και μάλιστα με τα απαγορευμένα από τη δύση συστήματα, όπως Patriot και SAMP-T.

Σε πριμ πρόωρης ολοκλήρωσης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρεί με ρύθμιση το ΥΠΕΘΟ

Σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στις αναθέτουσες αρχές να συντομεύουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ, έναντι εύλογης αποζημίωσης των αναδόχων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Όπως εκτιμάται πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς απώλεια πόρων, την ώρα που

Related Articles

Popular Categories