20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Ιούλιο

Οριακές τάσεις υποχώρησης, κόντρα όμως στις εκτιμήσεις ότι θα παρέμενε αμετάβλητος,  έδειξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας λίγο από το 3% ετησίως του Ιουνίου και όπως αναμενόταν ότι θα κινηθεί πάλι βάσει της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.

Στη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου οι τιμές καταναλωτή έδειξαν αύξηση 0,2% όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις, μετά τη μηνιαία μείωση κατά 0,1% που είχε προηγηθεί.

Παρόμοιες ήταν οι τάσεις και στο πιο στενό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες, 

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Ιούλιο επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση της αγοράς, υποχωρώντας οριακά από το 3,3% που είχε προηγηθεί.

Το ίδιο συνέβη και σε μηνιαίο επίπεδο, με τις τιμές στο δομικό μέρος του δείκτη να αυξάνονται κατά 0,2% όσο αναμενόταν, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% που είχε δείξει η περασμένη σύγκριση.

Στην πρώτη εικόνα των αγορών οι επενδυτές δεν δείχνουν έντονη αντίδραση, δεδομένου ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις, σε αντίθεση με χτες όταν η υποχώρηση – έκπληξη που έδειξε ο πληθωρισμός στη χονδρική (τιμές παραγωγού) είχε οδηγήσει έντονα ανοδικά την προθεσμιακή αγορά της Wall Street.

Λίγο μετά τη σημερινή έκθεση των τιμών καταναλωτή τα futures του Dow Jones παραμένουν αμετάβλητα, ενώ του S&P 500 ενισχύονται κατά 0,15% και του Nasdaq κατά 0,23%.

Related posts

Γερμανία: Διαδήλωση Κούρδων με αίτημα την αποφυλάκιση Οτσαλάν

banks

Μπλίνκεν: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει

banks

Καντίροφ: Άντρες της Βάγκνερ εκπαιδεύονται με τις ειδικές δυνάμεις Αχμάτ της Τσετσενίας

banks

Η Ουκρανία εγκαινίασε κοινοπραξία στον αμυντικό τομέα με τη γερμανική Rheinmetall

banks

Λίβανος: Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ΜΜΕ

banks

Βαγδάτη και Ουάσινγκτον σε συνομιλίες για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή αποχώρηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

banks