Ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού στην Ισπανία στο 4,5%, επιτάχυνση και στην Γαλλία

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το 4%, ενώ και στην Γαλλία η αύξηση των τιμών κινήθηκε υψηλότερα από τις προβλέψεις, ενισχύοντας το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ειδικότερα, στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από το 3,6%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 2023. Η επίδοση αυτή ήταν οριακά χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών (για 4,6%), ωστόσο επιβεβαιώνει την έντονη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,7% από το 2,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Μια εξέλιξη που έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είδε και μια έντονα καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Κοινός παράγοντας πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού και στις δύο χώρες ήταν οι τιμές της ενέργειας, καθώς η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει νέες πιέσεις κυρίως στα καύσιμα.

Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τον Μάρτιο ένα πακέτο στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στο Ιράν, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, φορολογικές ελαφρύνσεις στην ενέργεια. Τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο πλέον είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την αρχική τους μορφή.

Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή θα ξεπεράσει το 3%, εντείνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί του παρόντος, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει σχεδόν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%, έπειτα από την αύξηση του Ιουνίου.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να ακολουθήσει και ακόμα μία αύξηση μέχρι την άνοιξη του 2027, αν και η πορεία της νομισματικής πολιτικής μετά τον Σεπτέμβριο παραμένει αβέβαιη.

Στο μεταξύ πάντως μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ τάσσονται όλο και πιο ξεκάθαρα υπέρ της περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν και να αποτραπεί η παγίωση της αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει και το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να χρειαστεί να γίνει “ήπια περιοριστική”, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά στον στόχο του 2%.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ακόμη και πάνω από το 2,5%, επίπεδο που ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει χαρακτηρίσει ως πιθανό ανώτατο όριο του ουδέτερου εύρους επιτοκίων.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Διώρυγα του Παναμά: Ρεκόρ 5,3 εκατ. δολαρίων για μία διέλευση πλοίου

Ένα πλοίο που μεταφέρει υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) κατέβαλε το ποσό ρεκόρ των 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων για να περάσει πιο γρήγορα από τη Διώρυγα του Παναμά, αφού η Aρχή που διαχειρίζεται το θαλάσσιο πέρασμα ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μειώσει τον αριθμό των διελεύσεων λόγω του φαινομένου El Niño, δήλωσε την Πέμπτη, η διαχειρίστρια Ίλια Εσπίνο ντε Μαρότα.

Meitu: Άλμα 22,1% στα έσοδα το α’ εξάμηνο του 2026

Η κινεζική εταιρία Meitu που διαχειρίζεται μια δημοφιλή εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη (AI), ανέφερε στις 26 Αυγούστου ότι τα έσοδά της για το πρώτο εξάμηνο του 2026 κατέγραψαν ετήσια αύξηση 22,1% στα 2,21 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ). Για την ίδια περίοδο, η Meitu ανέφερε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αποδίδονται

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πνίγονται στα χρέη – Τρεις στις δέκα με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό οφειλών βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2026 που δημοσιεύτηκαν χθες να αποτυπώνουν γενικευμένη επιδείνωση της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις, το 30,9%, έχουν πλέον μία ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται

Ο επικίνδυνος εργασιακός εγκλωβισμός των νέων μας στον τουρισμό

Περίπου ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών εργάζεται (36%) και από αυτούς που εργάζονται ένας στους δύο (55%) εργάζεται στο εμπόριο, τις μεταφορές, τη διαμονή και την εστίαση. Η διαφορά από το 2008, πριν την κρίση δηλαδή, είναι πολύ μεγάλη. Τότε το 39% εργαζόταν σ’ αυτούς τους τομείς, με την αύξηση των

Συρία: Ο Αλ Σάραα διόρισε τον Κούρδο ηγέτη Μαζλούμ Άμπντι έναν από τους συμβούλους του

Ο σύρος πρόεδρος Άχμεντ Αλ Σάραα διόρισε σήμερα σύμβουλο της προεδρίας τον κούρδο ηγέτη Μαζλούμ Άμπντι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες διέλυσε τις ισχυρές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Δαμασκό για την ενσωμάτωσή τους στις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Το συριακό υπουργείο Παιδείας εξέδωσε παράλληλα απόφαση με την οποία εγκρίνει τη

Ερυθραία: Το πετρελαιοφόρο που συνδέεται με το Ιράν και καταλήφθηκε από πειρατές δεν είναι νηολογημένο στη χώρα

Ένα πετρελαιοφόρο των ΗΠΑ που υπόκειται σε κυρώσεις, το οποίο καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από ύποπτους πειρατές στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης και οδηγήθηκε προς τη Σομαλία, δεν είναι νηολογημένο στην Ερυθραία, παρά το γεγονός ότι φέρει τη σημαία της χώρας, δήλωσε η κυβέρνηση της Ερυθραίας. Το Sibu 1, στο οποίο το αμερικανικό Υπουργείο

Ακτινογραφία της αγοράς πριν από τη ΔΕΘ: Τι να περιμένουμε για συντάξεις, μισθούς, ελεύθερους επαγγελματίες

Στη Βόρεια Ελλάδα μετακομίζει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Η εβδομάδα θα κλείσει με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η μετακόμιση αυτή δεν αφορά όμως το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα παραμείνει στην Αθήνα και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να έχει σειρά συναντήσεων με φορείς της αγοράς και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

Το Κατάρ παρατείνει την κατάσταση ανωτέρας βίας για το LNG

Το Κατάρ παρέτεινε για έναν ακόμη μήνα την κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) όσον αφορά τις προμήθειες LNG προς αγοραστές της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ περιπλέκει την αποκατάσταση των ενεργειακών ροών στον Περσικό Κόλπο. Η κρατική QatarEnergy ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα τους Πακιστανούς αγοραστές

Related Articles

Popular Categories