35 C
Athens
June 21, 2024
Image default
COVER STORY

Μερίσματα 875 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν φέτος οι συστημικές τράπεζες

Συνολικό μέρισμα ύψους 875 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023 σχεδιάζουν να διανείμουν οι τράπεζες φέτος το καλοκαίρι, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της περσινής τους κερδοφορίας. Το 2023 αποτελεί τη βάση επαναφοράς στην κανονικότητα και δικαίως, όπως αναμένεται, ο SSM θα ανάψει το «πράσινο φως» στις αρχές Ιουνίου, αφού οι μεγάλοι συστημικοί όμιλοι είχαν κέρδη ύψους 3,645 δισ. ευρώ πέρυσι.

Από τη φετινή χρήση και μετά, το συνολικό μέρισμα θα υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, καθώς και η κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και τα προς διάθεση ποσοστά θα είναι πιο «απελευθερωμένα». Τα μηνύματα για τη σταθεροποίηση της μερισματικής πολιτικής και τον στόχο μιας μεγαλύτερης απόδοσης για το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2025 και το 2026, είναι ήδη ενθαρρυντικά και αισιόδοξα. Οι τραπεζίτες κατέστησαν σαφές ότι η φετινή χρονιά που εγκαινιάζει την επάνοδο στην επιβράβευση των μετόχων θα είναι μόνο η αρχή.

Από το συμβολικό μέρισμα του 10% της Πειραιώς, στο 20% της Alpha Bank και στο 30% για τη Eurobank και πιθανόν την Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι η Eurobank θα δώσει 342 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο 30% των κερδών της ύψους 1,140 δισ. ευρώ πέρυσι, η Εθνική, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του δεύτερου συνολικά υψηλότερου μερίσματος, θα μπορούσε να διανείμει 331,8 εκατ. ευρώ, αν τελικά δώσει το 30% των κερδών του 2023 (που ήταν 1,106 δισ. ευρώ), η Alpha Bank θα δώσει 122 εκατ. ευρώ για τα 611 εκατ. ευρώ κέρδη  και μάλιστα, με δύο τρόπους (50% με μετρητά σαν μέρισμα και 50% με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών) και η Πειραιώς θα διανείμει 80 εκατ. ευρώ από τα 788 εκατ. ευρώ των περσινών κερδών.

Από του χρόνου, οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θα έχουν λαμβάνειν μέρισμα υψηλότερο του 30% που φαίνεται να είναι το πλαφόν για τα κέρδη του 2023. Μέρισμα που θα φθάσει το 40% για το 2024 και το 50% για το 2025, όπως είπε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank προς τους αναλυτές, βρίσκοντας σύμφωνους προς αυτήν την κατεύθυνση τους ομόλογούς του στις άλλες τράπεζες.

«Σκοπεύουμε να διαθέσουμε 1 δισ. ευρώ συνολικά σαν επιβράβευση στους μετόχους μας» είπε ο  Βασίλης Ψάλτης της Αlpha Bank, κάνοντας εκτενή αναφορά στα σχέδια του Ομίλου  για την επόμενη τριετία. Για την περίοδο 2024 και έως το 2026 αναμένεται να διανεμηθεί ποσοστό που θα είναι στη ζώνη του 50%.

Φέτος το καλοκαίρι, μετά τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, οι μέτοχοι, που δεν είναι μόνο τα μεγάλα funds αλλά και το μικρό retail, θα βλέπουν για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται ξανά με τα μετρητά του μερίσματος. Στα «16 χρόνια» έκανε πρόσφατα αναφορά ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, σηματοδοτώντας τη σημασία της επιστροφής στην ομαλότητα. Όσο για την Εθνική, ο καθορισμός της μερισματικής πολιτικής (η αρχική συζήτηση ήταν για 25-30%)  είναι στην επικαιρότητα και λόγω του πιθανού σεναρίου ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Κάτι που θα κριθεί ίσως και από τις προθέσεις ΤΧΣ και κυβέρνησης αναφορικά με το υπόλοιπο 18% του Ταμείου που είναι προς διάθεση και που απελευθερώνεται από το πλαίσιο, μετά τις ευρωεκλογές.

Όσο για τον Χρήστο Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς το μέρισμα που θα δοθεί για τη χρήση 2023 έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος. Από τα φετινά κέρδη όμως και μετά, που αναμένεται ότι και αυτήν τη φορά θα υπερβούν τις προσδοκίες και τους αρχικούς στόχους, η μερισματική πολιτική αναμένεται πιο γενναιόδωρη, με κλιμακωτό στόχο να φθάσει στο 40% και το 50% των προς διανομή κερδών.

Η αλήθεια είναι ότι παραμονές της έγκρισης του Επόπτη και σε ένα πλαίσιο που δεν έχουν ξαναβιώσει ποτέ στην ιστορία τους οι τράπεζες (δεν έπρεπε να υποβάλλουν αιτήματα προς έγκριση στη Φρανκφούρτη -αρκούσε το «ναι» της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων τους) οι διοικήσεις των τραπεζών προσπάθησαν να είναι σχετικά συγκρατημένες στις προτάσεις τους, σε σχέση με αυτό που δυνητικά θα μπορούσαν να διανείμουν. Ίσως κιόλας να μην ήθελαν να προκαλέσουν…

Related posts

Mείωση “κόκκινων” δανείων άνω των 13 δισ. ευρώ

banks

Alpha Bank: Η ανεργία μειώνεται, αλλά απαιτούνται κινήσεις για ενθάρρυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας

banks

DBRS: Εως και 3,1 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει το ΤΧΣ από την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες

banks1

JP Morgan: Overweight για τις τράπεζες, tοp pick η Alpha Bank

banks

Alpha Bank: Σημαντική πτώση του κόστους στέγασης στο πεντάμηνο

banks

Δύο «καμπανάκια» από DBRS για τράπεζες και servicers

banks1