Πακέτα στεγαστικών δανείων αναμένεται να λανσάρουν άμεσα οι τράπεζες στο πλαίσιο της προοπτικής να ενισχυθεί η στεγαστική πίστη κυρίως το 2025 και να περάσει σε θετικό έδαφος η πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια.
Ο κορμός της καινοτομίας των πακέτων αυτών θα αφορά την κλιματική πολιτική των τραπεζών και θα εμπεριέχει:
– Eπισκευές παλιών κατοικιών με προνομιακά επιτόκια ιδιαίτερα αν συνδυάζεται και με αγορά κατοικίας
– Δάνεια με στόχο την ενεργειακή απόδοση ακινήτων στο πλαίσιο και των επιταγών που δεν θα αργήσουν να τεθούν από την Ε.Ε. για όλες τις κατοικίες (μεσαίου επιπέδου ενεργειακά πιστοποιητικά προκειμένου το ακίνητο να μπορεί να ενοικιαστεί ή και να πουληθεί)
– Δάνεια για την κατασκευή κατοικιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές
Τα πακέτα αναμένεται να περιέχουν και μέσω bancassurance, προνομιακές τιμές ασφάλισης οι οποίες αντιστοίχως θα δημιουργούν όφελος στους ιδιοκτήτες και από εκπτώσεις φόρων μέσω ΕΝΦΙΑ.
Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ
Ας μην ξεχνάμε πως οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν μέχρι το τέλος του έτους να παραδώσουν στην ΕΚΤ τα σχέδιά τους ακριβή και κοστολογημένα τα οποία να περιλαμβάνουν ενέργειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή.
Καθώς οι τράπεζες θα μπουν στο χορό για την χορήγηση δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Σπίτι μου 2 και καθώς λόγω των κριτηρίων του προγράμματος, αυτό αφορά κυρίως παλιές κατοικίες, οι τράπεζες αντιλαμβάνονται πως ενισχύουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ενέχυρα πεπαλαιωμένων ακινήτων.
Με δεδομένες λοιπόν και τις επιταγές της ΕΚΤ, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ήδη τις καταγραφές των χαρτοφυλακίων τους και θα επιχειρήσουν σε όλους τους πελάτες τους με παλιά στεγαστικά που αφορούν και σε παλιά σπίτια να καταγράψουν τα ενεργειακά τους πιστοποιητικά τους.
Στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να λανσάρουν επισκευαστικά δάνεια ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών αυτών και όχι μόνον.
Τοξικά τα παλιά ακίνητα
Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων έχουν την τάση να υποχωρούν πολύ σε περιόδους που η θερμοκρασίες είναι αυξημένες. Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, οι εγκρίσεις υποχωρούν κατά περίπου 1% και η αξία πάνω από 6,5%. Το φαινόμενο αφορούσε κυρίως τις τράπεζες και τις ανησυχίες τους για την κλιματική αλλαγή η οποία έπληττε τα ίδια τα ενέχυρα των υποκείμενων δανείων.
Όπως αναφερόταν σε άρθρο του wired.com. η ακίνητη περιουσία είναι παγκοσμίως το μεγαλύτερο «θησαυροφυλάκιο» στον κόσμο, με συνολική αξία 380 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου τέσσερις φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ωστόσο, τα χαρτοφυλάκια ακινήτων για όσους τα υπολογίζουν ως αξίες αναδύουν ένα είδος τοξικότητας ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν ακίνητα σε περιοχές που πλήττονται ιδιαιτέρως από την κλιματική αλλαγή.
Και ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια τέτοια περιοχή αν και η έρευνα στις ΗΠΑ δεν ασχολείτο ασφαλώς με τη χώρα μας.
Στοχεύσεις
Μέσα στους προγραμματισμούς των ελληνικών τραπεζών για την ενίσχυση της στεγαστικής πίστης βρίσκονται και περίπου 10.000 ανέρχονται τα ακίνητα που ανήκουν στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων και των servicers και που έχουν περιέλθει σε αυτούς μέσω πλειστηριασμών, ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ρυθμιστικά στην αγορά εφόσον διακινούντο προς πώληση.
Τα ακίνητα αυτά, συνολικής αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ θα βγουν τα προσεχή έτη σταδιακά προς πώληση και τα περισσότερα εξ ‘ αυτών απαιτούν ανακαίνιση αναφέρουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.
Η Ελλάδα ας σημειωθεί πως μέχρι στιγμής ακολουθεί εντελώς διαφορετική τάση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης ακόμη και από την Κύπρο, καθώς στις χώρες αυτές υπάρχει σημαντική κατασκευαστική ανάπτυξη και πολλά καινούρια κτίρια στην αγορά.