20.5 C
Athens
October 3, 2024
Image default
MARKETS

«Νευρικότητα» στη Wall Street–Στο επίκεντρο παραμένει η Μέση Ανατολή

«Νευρικότητα» στη Wall Street–Στο επίκεντρο παραμένει η Μέση Ανατολή

Υποχωρεί η Wall Street την Τετάρτη (2/10), καθώς οι traders είναι προετοιμασμένοι για περισσότερες απώλειες, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

O Dow Jones σημειώνει πτώση 0,18% στις 42.124,94 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,14% στις 5.693,66 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται, επίσης, πτωτικά, χάνοντας 0,25% στις 17.836,65 μονάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί δείκτες προέρχονται από μια συνεδρίαση με απώλειες (1/10), καθώς η αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή «τρόμαξε» τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τη νέα περίοδο συναλλαγών. Ο Dow υποχώρησε περισσότερο από 170 μονάδες, ενώ ο S&P 500  και ο Nasdaq Composite σημείωσαν πτώση 0,9% και 1,5% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η Nike σημείωσε απώλειες άνω του 6%, αφού ο κολοσσός αθλητικού υλικού απέσυρε τις ετήσιες προβλέψεις του ενόψει της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου του. Την ίδια ώρα απώλειες για δεύτερη ημέρα, σημειώνει και η Tesla, καθώς πέφτει περισσότερο από 3%.

Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν αφού το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι επενδυτές προσπαθούν να προσαρμοστούν στην παρατεταμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, μετά την χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο και την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 3% την Τετάρτη, με…φόντο την Μέση Ανατολή, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός και ως ο δείκτης φόβου της Wall Street, παρέμεινε άνω του 19,  τονίζοντας την αυξημένη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών.

Επιπλέον, οι ενεργειακές μετοχές αντιστάθηκαν εκ νέου στην πτωτική τάση την Τετάρτη. Το Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)  σημείωσε άνοδο περίπου 0,8%, θέτοντας το κεφάλαιο σε τροχιά για την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα ημέρα του.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι εάν αυτή η σύγκρουση εξελιχθεί σε πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απρόοπτες καταστάσεις κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Carson Group.

Τέλος, τα στοιχεία της ADP που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν αύξηση της ιδιωτικής μισθοδοσίας τον Σεπτέμβριο, μεγαλύτερη από την αύξηση που αναμενόταν αρχικά. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την Παρασκευή (4/10) έκθεση για τις μισθοδοσίες που αφορούν τους τομείς που δεν συγκαταλέγονται στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της αγοράς και στην επόμενη κίνηση επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ξεκινά ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της.

#Wall_Street #S&P_500 #Dow #Nasdaq

Related posts

Στα «πράσινα» η Wall Street με την προσοχή στον Πάουελ

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές από μία ασταθή εβδομάδα

banks

Χρηματιστήρια: 8+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσετε την Παρασκευή

banks

Rebound στις ευρωαγορές μετά τις «εκπλήξεις» του πληθωρισμού

banks

Αρνητικό κλίμα στις… λειψές ασιατικές αγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ

banks

Υψηλότερα οι ασιατικές αγορές

banks