20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Οργή στη Γαλλία: Βουλευτής του Μελανσόν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές “δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες”

Βουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, του ισχυρότερου εντός του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, προκάλεσε οργή με τη δήλωσή του ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και την έκκλησή του για διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας τους.

Επικαλούμενος τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο Τομάς Πόρτ είπε σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο: “Απέχουμε μόλις λίγες μέρες από μια διεθνή εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι. Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού”.

Ο Yonathan Arfi, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), χαρακτήρισε τα σχόλια ως “απρεπή” και “ανεύθυνα”, κατηγορώντας τον Πόρτ ότι “έβαλε έναν στόχο στις πλάτες των Ισραηλινών αθλητών”.

Ο Arfi υπενθύμισε στον βουλευτή ότι 11 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 ενώ είπε ότι οι Ολυμπιονίκες της χώρας “ήδη κινδύνευαν περισσότερο” στους Αγώνες.

Ο Πόρτ δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απαγορεύσει την ισραηλινή σημαία και τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ στους Αγώνες, που ανοίγουν την Παρασκευή, “όπως γίνεται για τη Ρωσία”. “Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τα διπλά μέτρα και σταθμά”, είπε ο Πόρτες.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν κριτική από άλλους πολιτικούς – και μάλιστα της ευρύτερης Αριστεράς. Η Karen Taieb, μία από τις αντιδημάρχους του Παρισιού, είπε ότι ο Πορτ αποτελεί “κίνδυνο και ντροπή”. “Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους μας αντιπροσώπους είναι η ιδέα της ένωσης. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν το μίσος”, έγραψε η Taieb στο X.

Ο Γάλλος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, που ανήκει στην κεντρώα “Αναγέννηση” του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: “Οι υπαινιγμοί αντισημιτισμού στα σχόλιά του είναι προφανείς”.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Jérôme Guedj δημοσίευσε στο X: “Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι γι’ αυτό που είναι, αλλά γι΄ αυτό που κάνουν”.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ έχει προγραμματιστεί να παίξει τον πρώτο της αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων ενάντια στο Μάλι στο στάδιο Parc des Princes του Παρισιού την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.

Το γραφείο του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα παρευρεθεί στην παρέλαση με σκάφος της Παρασκευής στον Σηκουάνα και σε μια εκδήλωση μνήμης για τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στο Μόναχο το 1972.

Related posts

Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ εξόπλισε με πολυβόλο ένα όχημα Tesla Cybertruck και προσκάλεσε τον Ίλον Μασκ στην Τσετσενία

banks

Μπάιντεν και Σούνακ συζήτησαν για Ερυθρά Θάλασσα, Γάζα και Ουκρανία

banks

Οι γυναίκες του Ιράν αντιστέκονται στην κρατική βία

banks

Περού: Προσφυγή στο Κογκρέσο εναντίον της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε για δολοφονίες διαδηλωτών κατά συρροή

banks

Πεσκόφ: Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους

banks

ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία δεν πιέζεται να εξετάσει το κείμενο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση

banks