22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

Πόσο κοντά σε μειώσεις επιτοκίων βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες

Η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για μια ακόμη μήνα. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Πάουελ και της Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υποδηλώνουν ότι βλέπουν τη μείωσή τους στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, αυτή η μείωση θα συνιστούσε μια επιτυχία στη μάχη κατά της μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ενδεικτική του τι πρόκειται να συμβεί. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή (8/3), τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ  για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υποβαθμίστηκαν απότομα, εδραιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία για την ευρωζώνη έδειξαν μείωση της αύξησης των μισθών και των κερδών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να έχει την αυτοπεποίθηση να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «άρχισαν να συζητούν τη μείωση της περιοριστικής μας στάσης», πανηγυρίζοντας για «καλή πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», ακόμη και αν «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Τα στοιχεία της Παρασκευής για τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε 275.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αλλά οι μεγάλες υποβαθμίσεις προηγούμενων στοιχείων ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα μπορούσε να έρθει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη όμως, τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου έδειξαν ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, αμβλύνοντας τους φόβους ότι οι εταιρείες αυξάνουν τον πληθωρισμό μετακυλίοντας υψηλότερο κόστος εργασίας μέσω επιθετικών αυξήσεων των τιμών.

Πιο αισιόδοξες πλέον οι αγορές

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αγορές είχαν μειώσει τα στοιχήματά τους για μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο «κολλώδης» από το αναμενόμενο και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε εκπληκτικά εύρωστη.

Πρόσφατα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι αγορές τιμολογούν τώρα έως και τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τη Fed και την ΕΚΤ φέτος από πιο κοντά σε τρεις μειώσεις στην αρχή του μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κάνει την πρώτη της μείωση το καλοκαίρι καθώς ο διοικητής Andrew Bailey σημειώνει «ενθαρρυντικά σημάδια» για τον πληθωρισμό.

Την Παρασκευή μια τριάδα των επιτοκίων της ΕΚΤ ενίσχυσε την άποψη αυτή. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας François Villeroy de Galhau δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn δήλωσε ότι οι κίνδυνοι μιας πολύ γρήγορης μείωσης έχουν «μειωθεί σημαντικά». Ακόμη και ο γερακίσιος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann δήλωσε ότι μια αλλαγή των επιτοκίων «μπορεί να είναι υπό προετοιμασία».

«Αυτό που άλλαξε αυτή την εβδομάδα είναι ότι φαίνεται να ανακτούν την εμπιστοσύνη στα δικά τους μοντέλα και τις προβλέψεις τους, γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά στην πρώτη μείωση», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet Wealth Management.

Σαφώς βέβαια υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμα και δεν «βιάζονται» τόσο να μειωθούν τα επιτόκια. Το ερώτημα όμως, παραμένει το ίδιο για μια ακόμη φόρα: Θα μειώσει σύντομα η ΕΚΤ τα επιτόκια;

Related posts

«Χρυσές δουλειές» για τις bad banks της Τουρκίας

banks

Νέα φούσκα χρέους λόγω πανδημίας;

banks

Moody’s: Το διπλό όφελος για οικονομία και τράπεζες από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

banks

ΕΚΤ: Φθηνή ρευστότητα 39€ δισ. έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες ως τον Σεπτέμβριο

banks

Ο απολογισμός της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών

banks

Τράπεζες: Πώς ο κορονοϊός εκτίναξε τις καταθέσεις

banks