Στα σκαριά δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογίζεται από το 2027

Η μεγαλύτερη ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ, από την καθιέρωσή του, δρομολογείται για το φορολογικό έτος 2027, καθώς ο υπολογισμός του φόρου αποσυνδέεται από τα στοιχεία που δηλώνονταν μέχρι σήμερα στο Ε9 και συνδέεται πλέον με την πραγματική εικόνα κάθε ακινήτου, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Η νέα διαδικασία που βρίσκεται «στα σκαριά» φιλοδοξεί να διορθώσει χρόνιες αδικίες, να περιορίσει τις αποκλίσεις μεταξύ των διαθέσιμων στοιχείων και να δημιουργήσει ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον για την ακίνητη περιουσία, χωρίς όμως να ανοίγει τον δρόμο για αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει ήδη την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου προσδιορισμού του φόρου ακινήτων, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Επισημαίνεται ότι η νέα παρέμβαση θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν με βάση στοιχεία οικοδομικών αδειών, τίτλων ιδιοκτησίας ή παλαιότερων δηλώσεων, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική κατάσταση του ακινήτου.

Στην πράξη, από το 2027, ο φορολογικός μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και την πραγματική χρήση κάθε ακινήτου, όπως αυτά προκύπτουν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, καθώς ο στόχος είναι να εξαλειφθούν περιπτώσεις υπερφορολόγησης αλλά και περιπτώσεις στις οποίες δηλώνονταν ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού αποκαθίσταται η φορολογική ισότητα μεταξύ των ιδιοκτητών, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιοκτήτες πλήρωναν φόρο για μεγαλύτερη επιφάνεια από εκείνη που πραγματικά διέθεταν, εξαιτίας λαθών ή παλαιών καταχωρίσεων. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν και περιπτώσεις στις οποίες η πραγματική κατάσταση δεν είχε αποτυπωθεί πλήρως στις φορολογικές δηλώσεις. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της νέας ρύθμισης είναι ότι δεν προ βλέπεται αναδρομική επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ ή προστίμων για αποκλίσεις που θα εντοπιστούν μεταξύ των παλαιών στοιχείων του Ε9 και της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καθησυχάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η ψηφιακή διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγούσε σε αναδρομικές επιβαρύνσεις για προηγούμενα φορολογικά έτη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται για τον ΕΝΦΙΑ που αφορά το φορολογικό έτος 2027 και τα επόμενα, χωρίς να ανατρέπονται οι εκκαθαρίσεις προηγούμενων ετών. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ακριβή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και της ασφάλειας δικαίου για τους φορολογουμένους.

«Κλειδί» το ΜΙΔΑ

Καθοριστικό ρόλο στο νέο πλαίσιο θα διαδραματίσει και το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και μέσω του οποίου η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για κάθε ακίνητο. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία από διαφορετικές δημόσιες βάσεις δεδομένων, διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις και περιορίζοντας τις ανακολουθίες μεταξύ των διαφόρων μητρώων. Η δια σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να εντοπίζει ευκολότερα μεταβολές στην επιφάνεια, στη χρήση ή στα χαρακτηριστικά των ακινήτων.

Παράλληλα, το νέο πλαίσιο συνοδεύεται από υποχρεώσεις ορθής δήλωσης των στοιχείων, ενώ για περιπτώσεις ψευδών ή ανακριβών καταχωρίσεων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν πλήρως τακτοποιημένα ακίνητα και ενημερωμένη Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι αλλαγές δεν αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες υποχρεώσεις. Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψει ακόμη και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, εφόσον αποδειχθεί ότι η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου είναι μικρότερη από εκείνη που είχε ληφθεί υπόψη στις προηγούμενες εκκαθαρίσεις. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει μεταβολές στα ακίνητά τους χωρίς να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από το 2027 ο υπολογισμός του φόρου να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της περιουσίας τους.

Ορθότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση δεν αποσκοπεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά στην ορθότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τους ισχύοντες συντελεστές και τις αντικειμενικές αξίες, ωστόσο η φορολογητέα επιφάνεια και η χρήση κάθε ακινήτου θα προσδιορίζονται πλέον από επικαιροποιημένα και πιστοποιημένα στοιχεία. Οι αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ του 2026 ούτε τις ήδη εκδοθείσες εκκαθαρίσεις, αναμένεται εκτός απροόπτου να ξεκινήσουν από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που αφορούν το φορολογικό έτος 2027, που θα αποτελέσει τη βάση για όλες τις μελλοντικές εκ υπόλοιπων ψηφιακών αρχείων του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να δημιουργήσει καθαρίσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύει στη μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο μοντέλο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας και απο τελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, με τη διασύνδεση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, του ΜΙΔΑ, του Ε9 και των ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής, περιορίζοντας τα λάθη, τις αποκλίσεις και τις αμφισβητήσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Το κατά πόσο, βέβαια, η νέα διαδικασία θα οδηγήσει πράγματι σε δικαιότερη κατανομή του φόρου θα φανεί με την πρώτη εφαρμογή της. Προς το παρόν, πάντως, το επίσημο μήνυμα του υπουργείου είναι σαφές, ότι ο ΕΝΦΙΑ περνά σε μια νέα εποχή, όπου καθοριστικό ρόλο δεν θα έχουν πλέον οι παλαιές δηλώσεις και τα διάσπαρτα στοιχεία, αλλά η πραγματική εικόνα κάθε ακινήτου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα σύγχρονα ψηφιακά μητρώα.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Allianz: Κέρδη-ρεκόρ το β’ τρίμηνο – Εισροές €32 δισ. για την Pimco

Η Allianz SE, ιδιοκτήτρια της εταιρείας διαχείρισης ομολόγων Pacific Investment Management Co., (Pimco) κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές και επενδυτικές της δραστηριότητες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11% στα 4,87 δισ. ευρώ (5,61 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε η εταιρεία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,58

Γερμανία: Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις εξαγωγές τον Ιούνιο

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μεταδίδει το Reuters.  Το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε την πρόβλεψη για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές στο μεταξύ αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σύγκριση

Το μοντέλο ΑΙ της κινεζικής Moonshot “ξέφυγε” από το περιβάλλον δοκιμών, λένε ερευνητές

Το κορυφαίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της κινεζικής startup Moonshot, το Kimi K3, κατάφερε να ξεφύγει από ένα περιβάλλον δοκιμών κυβερνοασφάλειας που είχε αναπτύξει το βρετανικό Ινστιτούτο για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AIS), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ερευνητική εταιρεία Frontier Security, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας που ενέχουν τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι

Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη του Wildberries ύστερα από νέα επίθεση drones

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε αποθήκη του ρωσικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Wildberries στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, ύστερα από νέα επίθεση που διεξήχθη κατά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της εταιρείας αυτής, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) από τα μέσα Ιουλίου. "Πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στο εφοδιαστικό κέντρο της εταιρείας στη Γεκατερίνμπουργκ, στην περιφέρεια

Η Ισπανία ελπίζει να μεταφέρει τους ανήλικους μετανάστες από τη Θέουτα στην ενδοχώρα τις επόμενες εβδομάδες

Η υπουργός Νεολαίας της Ισπανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να ξεκινήσει η μεταφορά ανηλίκων μεταναστών από τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στην ηπειρωτική χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων. Η Σίρα Ρέγκο ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.342 ανήλικοι και ότι θα μεταφερθεί επιπλέον προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα για να συνδράμει στην προσπάθεια.

Σε υψηλό τριετίας σκαρφάλωσαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως – Ανησυχίες για την προσφορά

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους βασικούς διαδρόμους εξαγωγής σιτηρών συνδυάστηκαν με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζοντας τις καλλιέργειες. Ο δείκτης τιμών των βασικών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο

Κρίση στη Θέουτα: Η Ισπανία σχεδιάζει την ταφή και προσπαθεί να ταυτοποιήσει όσους έχασαν τη ζωή τους στη μαζική εισροή μεταναστών

Η αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία επιστράτευσαν επιπλέον προσωπικό για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των 80 μεταναστών που εντοπίστηκαν νεκροί μετά τη μαζική εισροή της περασμένης εβδομάδας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, ενώ απελπισμένες οικογένειες περιμένουν να ακούσουν κάποιο νέο για τους δικούς τους που αγνοούνται. Οι περισσότεροι θα ταφούν στη Θέουτα τις επόμενες ημέρες

ΟΟΣΑ: Ανθεκτικές οι αγορές εργασίας – Συνεχίζονται όμως οι πιέσεις στους πραγματικούς μισθούς

Οι αγορές εργασίας του ΟΟΣΑ συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, ωστόσο παρατηρήθηκαν νέα σημάδια εξασθένησης, με επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για τις προοπτικές στην απασχόληση.  Σύμφωνα με την έκθεση "Employment Outlook 2026" του Οργανισμού, τα μέσα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής στο εργατικό

Related Articles

Popular Categories