33.4 C
Athens
June 23, 2024
Image default
COVER STORY PIRAEUS BANK

Στην τελική ευθεία το placement της Πειραιώς

Το πρώτο βήμα για την αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ ενέκρινε την εισήγηση του συμβούλου της συναλλαγής Bank of America για εκκίνηση της διαδικασίας.

Με την απόφαση αυτή ξεκινά σήμερα η προετοιμασία της συναλλαγής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Όπως εξηγούν, τα μέλη του ΔΣ πείσθηκαν από την ΒοΑ ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει θετικό -παρά τις πιέσεις στα χρηματιστήρια- και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς αξιολογείται ισχυρό.

Μάλιστα, η BoA διαβεβαίωσε ότι, μετά τον γύρο επαφών που είχε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι υψηλού επιπέδου -αντίστοιχου αυτών που συμμετείχαν στο placement της Εθνικής. Τις εν λόγω εκτιμήσεις επιβεβαίωσε και ο δεύτερος σύμβουλος της συναλλαγής, Rothschild, o οποίος έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της στρατηγικής για την πώληση του μεριδίου 27% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στη συστημική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι, τόσο το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και το έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές υψηλής ποιότητας αποτελούν δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκκίνηση της συναλλαγής, όπως ορίζει η Στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα επόμενα βήματα

Κρίσιμο ορόσημο για να ξεκινήσει η εκτέλεση της συναλλαγής είναι η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων η οποία προγραμματίζεται νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, στις 23 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρθηκε εχθές στο ΔΣ του ΤΧΣ, οι ενδείξεις είναι ότι τα αποτελέσματα του 2023 θα είναι πολύ ισχυρά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει η φάση της εκτέλεσης η οποία συνιστά το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συναλλαγής. Από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά, κυρίως, από την αποτίμηση της μετοχής τη δεδομένη στιγμή, θα εξαρτηθεί και το ύψος του placement.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί τον “άγνωστο Χ” της συναλλαγής διότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς αλλά και από τη βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει ή όχι κάποιο ποσοστό στην τράπεζα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση στο ΤΧΣ εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από τα μέλη του ΔΣ όσον αφορά στο ποσοστό που θα διατεθεί. Κάποιοι θεωρούν ότι το ποσοστό του Δημοσίου θα πρέπει να “σπάσει” σε δύο συναλλαγές -όπως συνέβη στην Εθνική- ενώ κάποιοι άλλοι ότι θα πρέπει να διατεθεί όλο μαζί, μια θέση που συμμερίζεται και η διοίκηση της Πειραιώς όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο CEO Χρήστος Μεγάλου. Όλοι, πάντως, φαίνεται να συμφωνούν ότι το υπό διάθεση ποσοστό δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 10%.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει το Μαξίμου που αναμένεται να “ζυγίσει” τα δεδομένα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε να λάβει την τελική απόφαση -με κυριότερο παράγοντα την τιμή της μετοχής.

Related posts

ΤτΕ: Εκτινάχθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α’ 4μηνο

banks

Τράπεζα Πειραιώς: “Παιχνίδια και Όνειρα”, με τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

banks

Ζαββός: Ο εταιρικός μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς, είναι πλήρως σύννομος, και ηθικός

banks

Διεθνής διάκριση της Τράπεζας Πειραιώς για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

banks

Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον κ. Θύμιο Κυριακόπουλο

banks

Στουρνάρας: Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

banks