April 19, 2024
Image default
ECONOMY

Στη Ρόδο στις 8-9 Απριλίου το Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis»

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» στη Ρόδο στις 8 και 9 Απριλίου.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), με τη Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Από το ΞΕΕ επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η επιλογή της Ρόδου για την πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς το νησί δοκιμάστηκε πέρυσι από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τώρα γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών.

Ποιοι συμμετέχουν στο Φόρουμ

Οι Ενώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» και υποστηρίζουν την Κοινή Διακήρυξη είναι:

  • Airport Council International (ACI EUROPE)
  • Airlines for Europe (A4E)
  • Cruise Lines International Association (CLIA)
  • European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA)
  • European Exhibition Industry Alliance (EEIA)
  • European Regions Airline Association (ERA)
  • European Association of hotels, restaurants and cafés (HOTREC)
  • The global association for the attractions industry (IAAPA)
  • The world road transport organisation representing bus, coach, truck and taxi (IRU)
  • The European Federation of Rural Tourism (Ruraltour)

Αλ. Βασιλικός: Εκφράζουμε τη βούληση για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση του κλίματος

Αναφερόμενος στο Φόρουμ, ο πρόεδρος της HOTREC Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ασφαλώς και τον τουρισμό. Η HOTREC πήρε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής συνάντησης και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των κορυφαίων ευρωπαϊκών Ενώσεων για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Φόρουμ και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου, με την οποία εκφράζουμε τη βούληση για μια ολοκληρωμένη κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».

Γ. Χατζημάρκος: Θέλουμε τα νησιά μας να συνιστούν παράδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε ότι «είναι εξαιρετική τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται στο κέντρο του διαλόγου για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Θέλουμε τα νησιά μας να συνιστούν παράδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού και εργαζόμαστε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κάνουμε και με την πρωτοβουλία ‘Rhodes Co Lab’ προκειμένου η Ρόδος να είναι ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Με πολλή χαρά λοιπόν στηρίζουμε τη διοργάνωση και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τις ευρωπαϊκές ενώσεις του τουριστικού τομέα σε αυτή την ιστορική συνάντηση».

Related posts

Αμερικανικό κολέγιο: Ινστιτούτα και Κέντρα Αριστείας για την κινητοποίηση της ελληνικής οικονομίας

banks

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές

banks

Μιλάνο: «Αλεύρωσαν» έργο του Andy Warhol για… την κλιματική αλλαγή

banks

Κατασχέσεις-εξπρές σε εισοδήματα και καταθέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

banks

Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να αφήσουν το σπίτι των γονιών τους – Τα νεότερα στοιχεία και η σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

banks