24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο – Άνοδος 4,8% τρόφιμα και 3,9% στις υπηρεσίες

Με τις  τιμές των τροφίμων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην Ελλάδα αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών να ακολουθεί ανοδική πορεία, τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε την καθοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο και 2,8% τον Ιανουάριο.

Στη χώρα μας παρατηρείται μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο και 7,1% τον Ιανουάριο. Αντίθετα ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών όπου τον τρίτο μήνα του 2024 αυξήθηκε κατά 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο. Μικρότερη ήταν η μείωση που σημείωσαν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας  υποχωρώντας κατά 1% τον Μάρτιο από μείωση 2,8% τον Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάρτιο κινήθηκε ανοδικά στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,7% τον Μάρτιο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Μάρτιο υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές φτάνοντας στο 2,3% από 2,7% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,4% τον δεύτερο μήνα του 2024. Για πρώτη φορά μετά από δύομιση χρόνια ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε κάτω από το 3% και διαμορφώθηκε στο 2,4% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία ο οποίος τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 21% από 10% στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια που ήταν μειωμένος.

Euro area #inflation expected to be 2.4% in March 2024, down from 2.6% in February. Components: services +4.0%, food, alcohol & tobacco +2.7%, other goods +1.1%, energy ‑1.8% – flash estimate https://t.co/XV5xxaizCB pic.twitter.com/97f83o23S2

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) April 3, 2024

Related posts

Voucher ΟΑΕΔ: Επιταγές σε 10.000 ανέργους – Πώς θα κάνετε αίτηση

banks

Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτων, σε δύο μήνες από τώρα

banks

Αγρότες: Προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα – Κλείνουν την παλιά εθνική στο Στεφανοβίκειο

banks

Παρατείνεται η αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών

banks

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται στις 31 Μαρτίου

banks

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε 120 δόσεις

banks