17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

“Στοίχημα” οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή το 2024

Σημαντική πρόκληση του νέου έτους συνιστά για τις τράπεζες η περαιτέρω εξυγίανση του ενεργητικού τους, με το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις “Ηρακλής” να αποτελεί “κλειδί” για την επίτευξη του κρίσιμου στόχου για τον κλάδο.

Η νομοθέτηση του “Ηρακλή 3” από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να δώσει “ανάσα” τόσο στις συστημικές τράπεζες που έχουν σε εκκρεμότητα τιτλοποιήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ – οι οποίες δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα – όσο και στις μη συστημικές Attica Bank και Παγκρήτια, οι οποίες σχεδιάζουν τη συγχώνευσή τους τους επόμενους μήνες με την προϋπόθεση της εξυγίανσής τους.

Οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η “Frontier II” της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ και η “Sunrise III” της Πειραιώς ύψους 508 εκατ. ευρώ οι οποίες είναι πλήρως έτοιμες. Επόμενη προς ένταξη είναι η κοινοπρακτική τιτλοποίηση “Solar” ύψους 1,2 δισ. ευρώ όπου μετέχουν η οποία και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ποια χαρτοφυλάκια θα ενταχθούν στον “Ηρακλή 3”

“Στοίχημα” του νέου Ηρακλή είναι η ένταξη των χαρτοφυλακίων των μη συστημικών τραπεζών όπου η ανάγκη για εξυγίανση είναι πολύ πιο επιτακτική. Ειδικά η Attica Bank και η Παγκρήτια βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για “fast track” λύσεις οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για τη συγχώνευσή τους εντός του 2024. Σήμερα οι δύο τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ, με δείκτη NPE άνω του 60%.

Στόχος είναι, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, η μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό μέσω του “Ηρακλή”. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ,  το ύψος των NPEs που θα κριθούν επιλέξιμα προς ένταξη στο νέο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εν λόγω χαρτοφυλακίων. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο “πήχης” του Ηρακλή είναι ακόμη πιο δύσκολο να εκπληρωθεί σε όρους ποιότητας δανειακών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο “Ηρακλής 3” είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας από τα δύο προηγούμενα, άκρως επιτυχημένα προγράμματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα οι συστημικές τράπεζες να “καθαρίσουν” το ενεργητικό τους από NPEs ύψους 70 δισ. ευρώ, με τον αντίστοιχο δείκτη να προσεγγίζει σήμερα το 5%.

Το “ρίσκο” των κρατικών εγγυήσεων

Σημειώνεται ότι, για το νέο πρόγραμμα, έχει υπολογιστεί ύψος κρατικών εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιμεριστούν ισόποσα μεταξύ συστημικών και μη συστημικών τραπεζών. Στα δύο προηγούμενα προγράμματα, ωστόσο, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν τα business plans των τιτλοποιήσεων που οι servicers.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ εκτιμούν, πάντως, ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένη δεδομένου ότι τα business plans στη συντριπτική τους πλειονότητα εξυπηρετούνται. Εξαίρεση αποτελούν οι δύο πρώτες τιτλοποιήσεις -Cairo 1 & 2- οι οποίες φέρουν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους από τις επόμενες δεδομένου ότι ολοκληρώθηκαν προ πανδημίας. Οι εν λόγω τιτλοποιήσεις υποαποδίδουν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ωστόσο εκτιμάται ότι μέσω των ρευστοποιήσεων και μέσω των συναλλαγών στη δευτερεύουσα αγορά κόκκινων δανείων η υστέρηση έναντι των στόχων θα καλυφθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι servicers και για τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις, επισπεύδοντας την εκπλήρωση των στόχων μέσω της πώλησης “κόκκινων” πακέτων που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο του “Ηρακλή”. Εντός του 2024, μάλιστα, οι εν λόγω συναλλαγές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3-4 δισ. ευρώ, δίνοντας ανάσα στα business plans και προστατεύοντας το Δημόσιο από τον κίνδυνο έκπτωσης των εγγυήσεων -κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, το θέμα της έκπτωσης των κρατικών εγγυήσεων δεν θα τεθεί για τα επόμενα 5-7 έτη.

Related posts

Ελληνική οικονομία: Τι προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης για το 2023

banks

Bloomberg: Oι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2019

banks

Χατζηδάκης: Βασικός εταίρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας οι τράπεζες

banks

ΤτΕ: Οι κίνδυνοι για την αύξηση του ΑΕΠ – Πρόκληση για τις τράπεζες η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής τους βάσης

banks1

Factset: Τι «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Τράπεζες: Οδηγίες στους πελάτες με επιταγές

banks