23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό- Ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό- Ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια

Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα (21/3) η τιμή του χρυσού, υπερβαίνοντας τα 2.200 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύεται από την προοπτική ότι θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων φέτος, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από τη Fed.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο χρυσός έφθασε μέχρι τα 2.220 δολάρια η ουγγιά, ξεπερνώντας έτσι προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το Μάρτιο. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψαν σημαντική άνοδο και το δολάριο υποχώρησε αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά το 2024 παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, αυτή η άνοδος της τιμής του χρυσού ενθαρρύνθηκε από ένα εξασθενημένο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικό αυτό το πολύτιμο μέταλλο ως καταφύγιο σε ένα πλαίσιο όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι μειώσεις των επιτοκίων ευνοούν επίσης το κίτρινο μέταλλο, το οποίο δεν δημιουργεί έσοδα, καθώς καθιστούν τις άλλες τοποθετήσεις λιγότερο ελκυστικές.

«Ο χρυσός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά στο πλαίσιο των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια», σχολίασε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi.

«Οι κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής ανάλυσης των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. «Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές. Ωστόσο, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί», δήλωσε ο Doshi.

#χρυσός #ΡΕΚΟΡ #ουγγιά #μειώσεις_επιτοκίων #δολαριο #Γεωπολιτικοί_κίνδυνοι

Related posts

«Βυθίζεται» εκ νέου το πετρέλαιο – Ανοδικά ο χρυσός

banks

Σε υψηλό 9 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

banks

Σε ανηφορικό «μονοπάτι» συνεχίζει να βαδίζει το πετρέλαιο

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπό αντίρροπες δυνάμεις

banks

Υποχωρεί για 4η σερί μέρα το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks