Τι σημαίνει η συμφωνία Ρωσίας – Συρίας για τις βάσεις

Του Κώστα Ράπτη

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας σχετικά με το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη συριακή επικράτεια είναι αξιοπρόσεκτη και μόνο για το γεγονός ότι συνάπτεται μεταξύ πρώην εχθρών. Οι σημερινοί ιθύνοντες της Δαμασκού δεν είναι παρά οι πρώην αντάρτες, οι οποίοι πήραν τα όπλα (με τη στήριξη της Δύσης, της Τουρκίας και των αραβικών μοναρχιών) ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, για τη στήριξη του οποίου ακριβώς γιγαντώθηκε η άλλοτε συμβολική ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Σε συμβολικό επίπεδο εν πολλοίς επιστρέφει και πάλι το ρωσικό στρατιωτικό αποτύπωμα με τη νέα συμφωνία, η οποία ωστόσο σηματοδοτεί τη διάθεση των δύο πλευρών να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους με ευελιξία και ρεαλιστικό πνεύμα.

Τερματίζεται έτσι η αβεβαιότητα η οποία επικρατούσε μετά την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ παρακάμπτεται διακριτικά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει προσφέρει καταφύγιο στον άλλοτε ηγέτη της Συρίας, στον οποίο συριακό δικαστήριο μόλις επέβαλε ερήμην την ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η οποία προέκυψε μετά από ενάμιση χρόνο διακριτικών πλην εντατικών διαπραγματεύσεων, οι συριακές αρχές αναλαμβάνουν την διαχείριση των πολιτικών εγκαταστάσεων οι οποίες εξαρτώνταν από τις παρακείμενες ρωσικές εγκαταστάσεις, ήτοι του διεθνούς αεροδρομίου της Λατάκιας, πλάι στην αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, καθώς και του λιμένα της Ταρτούς, όπου και ο ναυτικός σταθμός των Ρώσων. Οι δε καθαρά στρατιωτικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να μετατραπούν εντός τριμήνου σε κέντρα εκπαίδευσης και πληροφοριών υπό κοινή διαχείριση. Η συνέχεια πρόκειται να δείξει πώς ακριβώς νοείται στην πράξη αυτό.

Μετά την ανακοίνωση του μνημονίου, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Άσαντ αλ-Σιμπάνι, επισκέφθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λαττάκειας και το Λιμάνι της Ταρτούς την Κυριακή για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές.

Τον Φεβρουάριο, ανώτερη ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ βρέθηκε στη Δαμασκό για να συζητήσει τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, τη διμερή αμυντική συνεργασία και τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς δεσμούς.

Για την ρωσική πλευρά δεν είναι απλώς θέμα γοήτρου το να διατηρήσει, έστω και μειωμένη, την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, αλλά πρόκληση εξόχως πρακτική, στον βαθμό που η συριακή επικράτεια λειτουργεί ως “γέφυρα” για την (παρα)στρατιωτική διείσδυση της Ρωσίας στο Σαχέλ και εν γένει την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς αλ-Σάραα, πάλι, η σύναψη της συμφωνίας σηματοδοτεί την διάθεση να εξευρεθούν έστω και μικρά αντίβαρα στην αποκλειστική εξάρτησή του από τους Τούρκους φίλους. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής οι “κλειστές πόρτες” δεν είναι σοφή επιλογή.

Όπως σημειώνει το al-Monitor, μετά την στρατιωτική της επέμβαση το 2015 για την υποστήριξη των δυνάμεων του Άσαντ στο πλαίσιο του συριακού εμφυλίου πολέμκου, η Μόσχα διατηρούσε δεκάδες στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια σε όλη τη Συρία. Μέχρι τα μέσα του 2024, οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και θέσεις ανέρχονταν σε περίπου 114, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Jusoor.

Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά μετά την πτώση του Άσαντ. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Κρεμλίνο απέσυρε τις δυνάμεις του από το αεροδρόμιο Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Μόσχα είχε δημιουργήσει μια μικρή βάση ελικοπτέρων το 2019.

Σε συνέντευξή του στο Al-Arabiya τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχτηκε ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία περιορίζεται πλέον στις δύο κύριες βάσεις της, το Χμεϊμίμ και την Ταρτούς.

Η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ ιδρύθηκε το 2015. Το 2016, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε μια συμφωνία με το πρώην καθεστώς Άσαντ που επέτρεπε στη χώρα του να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση επ’ αόριστον, μετατρέποντάς την σε κύριο κόμβο της Ρωσίας για τις αεροπορικές επιχειρήσεις της στη Συρία.

Η Ναυτική Βάση της Ταρτούς ήδη από τα σοβιετικά χρόνια παρείχε την αποκλειστική πρόσβαση της Ρωσίας στη στρατηγικής σημασίας Μεσόγειο Θάλασσα, επιτρέποντας στο ναυτικό της να ανεφοδιάζεται με καύσιμα και να συντηρεί τα σκάφη της. Το 2017, η Ρωσία και η τότε κυβέρνηση Άσαντ υπέγραψαν συμφωνία που επέτρεπε στη Ρωσία να επεκτείνει και να χρησιμοποιεί τη ναυτική εγκατάσταση της Ταρτούς για μια περίοδο 49 ετών.

Η Μόσχα έχει ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες με τις νέες αρχές της Συρίας, ώστε να διατηρήσει τα ερείσματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πούτιν έχει συναντηθεί με τον Σάραα στη Μόσχα δύο φορές από τον Ιανουάριο του 2025. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2025, ο Σύρος ηγέτης είπε στον Πούτιν ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν συναφθεί διμερώς.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Edison: Τι οδήγησε το ρεκόρ επιδόσεων για τη HelleniQ Energy στο β’ τρίμηνο

Η Edison χαρακτηρίζει το δεύτερο τρίμηνο του 2026 ως το ισχυρότερο στην ιστορία της HelleniQ Energy, εξηγώντας ότι οι επιδόσεις του ομίλου στηρίχθηκαν κυρίως στις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στον κλάδο της διύλισης, αλλά και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με την Edison, τα συγκρίσιμα EBITDA του ομίλου

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Πότε θα καταβληθεί το μέρισμα 0,450 ευρώ ανά μετοχή

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 από την πληρώτρια τράπεζα Περαιώς θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του μερίσματος της ΚΡΙ-ΚΡΙ για την οικονομική χρήση του 2025. Ειδικότερα, η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2025 συνολικού ποσού 14.879.311,20 ευρώ ή 0,450 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό μέρισμα). Το ποσό του μερίσματος που θα καταβληθεί τελικώς διαμορφώνεται στο μικτό ποσό

Fourlis: Συμφωνία πώλησης της συμμετοχής στο Sofia South Ring MalI

Συμφωνία με την εταιρεία Trade Estates Cyprus SSRM Ltd, θυγατρική της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, για την πώληση της έμμεσης συμμετοχής της στη SOFIA SOUTH RING MALL EAD, την εταιρεία που λειτουργεί το Sofia South Ring Mall στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος €49,35 εκατ. προχώρησε η Fourlis. Η αγοράστρια εταιρεία αποτελεί συγγενή εταιρεία του Ομίλου Fourlis και

Στάμου: Αύξηση πωλήσεων και σερί κερδοφορίας – Σε τροχιά επέκτασης δικτύου

Σημαντική βελτίωση στον τζίρο και στην κερδοφορία κατέγραψε η Στάμου Μ.Α.Β.Ε.Ε το 2025, συνεχίζοντας ουσιαστικά το σερί αναπτυξιακής πορείας που ξεκίνησε το 2018, όταν η Γιώτης ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σκαρφάλωσε στα 36,33 εκατ. ευρώ το 2025 έναντι 31,97 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2024, ενώ θετική

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Το κράμα της επιτυχίας για τη METLEN – Στο επίκεντρο επενδύσεις και γάλλιο

Τη δυναμική που αναπτύσσει η Metlen υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με μήνυμά του που ανήρτησε στο LinkedIn, υπογραμμίζοντας ότι «τα έσοδα ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, το EBITDA, τα καθαρά κέρδη και τις λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα», τα οποία σε συνδυασμό με την πειθαρχειμένη εκτέλεση της στρατηγικής ενισχύουν την τροχιά ανάπτυξης της εταιρείας. Όπως ανέφερε

Deloitte Ελλάδος: Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για τη στρατηγική είσοδό του στην πολωνική αγορά ενέργειας

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ ενήργησε η Deloitte Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με την Deloitte Πολωνίας, στη συμφωνία για την απόκτηση από τις EDP Renewables Polska Sp. z o.o. και EDP Renewables Polska HoldCo S.A. διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 277,3 MW. Η συμφωνία σηματοδοτεί τη στρατηγική είσοδο του Ομίλου

Εύρηκα: Άνοδος τζίρου αλλα πτώση στην κερδοφορία – Τα σχέδια για το 2026

Ανάπτυξη στις πωλήσεις αλλά πτώση στην κερδοφορία κατέγραψε η Εύρηκα Ελλάς στη χρήση 2025, ενώ για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία σχεδιάζει την ενίσχυση πωλήσεων και την υποστήριξη νέων λανσαρισμάτων. Κατά τη χρήση 2025, τόσο η μητρική εταιρεία όσο και ο όμιλος (Μητρική, Interstar Chim SA, Eureka LTD, Zoulama LTD) κατέγραψαν μέτρια αύξηση στις πωλήσεις

ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

Την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας ανακοίνωσε ο όμιλος ΔΕΗ με τη γερμανική ABO Energy GmbH & Co. KGaA για την απόκτηση των θυγατρικών της σε Πολωνία και Ουγγαρία, μαζί με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Η συμφωνία αποτελεί ένα νέο ορόσημο για το «πράσινο» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική

Related Articles

Popular Categories