ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

Την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας ανακοίνωσε ο όμιλος ΔΕΗ με τη γερμανική ABO Energy GmbH & Co. KGaA για την απόκτηση των θυγατρικών της σε Πολωνία και Ουγγαρία, μαζί με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2 GW.

Η συμφωνία αποτελεί ένα νέο ορόσημο για το «πράσινο» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική αναβάθμιση και εδραίωση της παρουσίας του Ομίλου ΔΕΗ στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέσω της συμφωνίας, ο Όμιλος ΔΕΗ αποκτά τις εταιρείες ABO Energy Polska z.o.o. και ABO Energy Hungary Kft., εντάσσοντας στο δυναμικό του δύο πλήρως στελεχωμένες πλατφόρμες ανάπτυξης έργων μαζί με τις εξειδικευμένες ομάδες που στελεχώνουν κάθε μία από τις δύο χώρες. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 29 SPVs που κατέχουν 99 MW φωτοβολταϊκών έργων σε λειτουργία ή υπό ολοκλήρωση και άνω των 2 GW έργων (φωτοβολταϊκά, αιολικά και μπαταρίες) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η νέα αυτή επιχειρηματική κίνηση, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης εισόδου του Ομίλου ΔΕΗ στην αγορά της Ουγγαρίας (με την συμφωνία για την απόκτηση φωτοβολταϊκού πάρκου 57,5 MW)  και της Πολωνίας (με την συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 277,3 MW), επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου για την περίοδο 2026-2030, το οποίο προβλέπει τη διείσδυση του Ομίλου μέσω έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και εξαγορών.

Απόκτηση λειτουργικών εταιρειών και τοπικής τεχνογνωσίας

Η συναλλαγή προβλέπει την ενσωμάτωση δύο πλήρως λειτουργικών και ήδη στελεχωμένων τοπικών ομάδων, οι οποίες διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Οι δύο πλατφόρμες καλύπτουν την πλήρη αλυσίδα διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει τη χωροθέτηση, την εξασφάλιση γης, την αδειοδότηση, τη διαχείριση της σύνδεσης με το δίκτυο έως το στάδιο «έτοιμο για κατασκευή» (Ready-to-Build), τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της κατασκευής, καθώς και τη λειτουργία και συντήρηση τους όπως και την οικονομική παρακολούθησή τους.

Η ενσωμάτωση αυτών των δύο πλατφορμών διευρύνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ομίλου για την παραγωγή και ανάπτυξη έργων στις δύο χώρες, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη οργανική ανάπτυξη.

Το νέο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο σε Πολωνία και Ουγγαρία

Το χαρτοφυλάκιο της εξαγοράς χαρακτηρίζεται από υψηλή τεχνολογική και γεωγραφική διαφοροποίηση (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μπαταρίες), περιλαμβάνοντας 99 MW έργων σε λειτουργία ή υπό ολοκλήρωση και άνω των 2 GW έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η συμφωνία αυτή υποστηρίζει άμεσα τους περιφερειακούς στόχους του Ομίλου, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την θυγατρική της ΑΒΟ Energy στην Πολωνία να αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2026 και για την Ουγγαρία εντός του τέταρτου τριμήνου του 2026.

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών τελεί υπό την προϋπόθεση της πλήρωσης ορισμένων συνήθων αιρέσεων για συναλλαγές αυτού του είδους, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, τόνισε ότι «η συμφωνία με την ABO Energy αποτελεί ένα καθοριστικό ποιοτικό άλμα για τον Όμιλο ΔΕΗ στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν αποκτούμε απλώς ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο έργων, αλλά εντάσσουμε στο δυναμικό μας δύο έμπειρες και απόλυτα επιτυχημένες τοπικές ομάδες στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συμφωνίες μας με την EDP Renewables και τη Greenvolt, χτίζουμε μια στιβαρή, περιφερειακή πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της διεθνούς μας ανάπτυξης στην κεντρική Ευρώπη έως το 2030».

Ταχύτερη επέκταση σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Για να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή, ο Όμιλος ΔΕΗ επιταχύνει την ανάπτυξή του, στοχεύοντας στον διπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του στα 24,3 GW το 2030 από 12,4 GW το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί αυξάνοντας σημαντικά τις νέες προσθήκες έργων σε 2,4 GW ανά έτος, κυρίως σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και αποθήκευση.

Η επέκταση σε Ουγγαρία και Πολωνία αποτελεί τη φυσική γεωγραφική συνέχεια της ηγετικής θέσης που ήδη κατέχει ο Όμιλος στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ παράλληλα προωθείται ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο και στις άλλες χώρες δραστηριοποίησης, όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία. Έως το 2030, το 45% της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, με ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα που θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές παραγωγής (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, φυσικό αέριο) και αποθήκευση, διασφαλίζοντας γεωγραφική και τεχνολογική διαφοροποίηση.

Σε μια εποχή όπου η ενέργεια και η τεχνολογία αποτελούν πλέον κρίσιμους παράγοντες ανταγωνιστικότητας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας, ο Όμιλος ΔΕΗ εξελίσσεται σε πυλώνα σταθερότητας για την ευρωπαϊκή αγορά, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε κρίσιμες ενεργειακές και τεχνολογικές υποδομές που θωρακίζουν την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Edison: Τι οδήγησε το ρεκόρ επιδόσεων για τη HelleniQ Energy στο β’ τρίμηνο

Η Edison χαρακτηρίζει το δεύτερο τρίμηνο του 2026 ως το ισχυρότερο στην ιστορία της HelleniQ Energy, εξηγώντας ότι οι επιδόσεις του ομίλου στηρίχθηκαν κυρίως στις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στον κλάδο της διύλισης, αλλά και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με την Edison, τα συγκρίσιμα EBITDA του ομίλου

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Πότε θα καταβληθεί το μέρισμα 0,450 ευρώ ανά μετοχή

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 από την πληρώτρια τράπεζα Περαιώς θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του μερίσματος της ΚΡΙ-ΚΡΙ για την οικονομική χρήση του 2025. Ειδικότερα, η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2025 συνολικού ποσού 14.879.311,20 ευρώ ή 0,450 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό μέρισμα). Το ποσό του μερίσματος που θα καταβληθεί τελικώς διαμορφώνεται στο μικτό ποσό

Fourlis: Συμφωνία πώλησης της συμμετοχής στο Sofia South Ring MalI

Συμφωνία με την εταιρεία Trade Estates Cyprus SSRM Ltd, θυγατρική της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, για την πώληση της έμμεσης συμμετοχής της στη SOFIA SOUTH RING MALL EAD, την εταιρεία που λειτουργεί το Sofia South Ring Mall στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος €49,35 εκατ. προχώρησε η Fourlis. Η αγοράστρια εταιρεία αποτελεί συγγενή εταιρεία του Ομίλου Fourlis και

Στάμου: Αύξηση πωλήσεων και σερί κερδοφορίας – Σε τροχιά επέκτασης δικτύου

Σημαντική βελτίωση στον τζίρο και στην κερδοφορία κατέγραψε η Στάμου Μ.Α.Β.Ε.Ε το 2025, συνεχίζοντας ουσιαστικά το σερί αναπτυξιακής πορείας που ξεκίνησε το 2018, όταν η Γιώτης ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σκαρφάλωσε στα 36,33 εκατ. ευρώ το 2025 έναντι 31,97 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2024, ενώ θετική

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Το κράμα της επιτυχίας για τη METLEN – Στο επίκεντρο επενδύσεις και γάλλιο

Τη δυναμική που αναπτύσσει η Metlen υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με μήνυμά του που ανήρτησε στο LinkedIn, υπογραμμίζοντας ότι «τα έσοδα ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, το EBITDA, τα καθαρά κέρδη και τις λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα», τα οποία σε συνδυασμό με την πειθαρχειμένη εκτέλεση της στρατηγικής ενισχύουν την τροχιά ανάπτυξης της εταιρείας. Όπως ανέφερε

Deloitte Ελλάδος: Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για τη στρατηγική είσοδό του στην πολωνική αγορά ενέργειας

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ ενήργησε η Deloitte Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με την Deloitte Πολωνίας, στη συμφωνία για την απόκτηση από τις EDP Renewables Polska Sp. z o.o. και EDP Renewables Polska HoldCo S.A. διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 277,3 MW. Η συμφωνία σηματοδοτεί τη στρατηγική είσοδο του Ομίλου

Εύρηκα: Άνοδος τζίρου αλλα πτώση στην κερδοφορία – Τα σχέδια για το 2026

Ανάπτυξη στις πωλήσεις αλλά πτώση στην κερδοφορία κατέγραψε η Εύρηκα Ελλάς στη χρήση 2025, ενώ για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία σχεδιάζει την ενίσχυση πωλήσεων και την υποστήριξη νέων λανσαρισμάτων. Κατά τη χρήση 2025, τόσο η μητρική εταιρεία όσο και ο όμιλος (Μητρική, Interstar Chim SA, Eureka LTD, Zoulama LTD) κατέγραψαν μέτρια αύξηση στις πωλήσεις

Από New Yorker μέχρι Foot Locker: Το retail «μετρά» νέες αφίξεις

Τη δυναμική του διατήρησε το ελληνικό retail κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, υποστηριζόμενο από την έντονη τουριστική δραστηριότητα, τα αυξανόμενα επίπεδα απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σε θετικό έδαφος, ιδίως στους τομείς της μόδας, των καλλυντικών, των τροφίμων και ποτών, καθώς και της αναψυχής, ενώ η

Related Articles

Popular Categories