21 C
Athens
October 6, 2024
Image default
COMODITIES

Τρία σενάρια για το πετρέλαιο-Πότε θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Τρία σενάρια για το πετρέλαιο-Πότε θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3% στις συναλλαγές της Τετάρτης, επεκτείνοντας τα κέρδη που ακολούθησαν την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ουσιαστικά η τιμή έχει ξεπεράσει τα 75 δολάρια/βαρέλι και ασφαλώς υπάρχει ανησυχία ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί.

Η άμεση ανάμειξη του Ιράν στις διενέξεις στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου. Όσο για την πορεία των τιμών θα καθοριστεί από την απάντηση του Ισραήλ με τη δική του επίθεση στον στρατό, τις υποδομές ή τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν.

Τα σενάρια

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να ανέβει έως και 7 δολάρια/βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, κατά 13 δολάρια/βαρέλι εάν το Ισραήλ χτυπήσει τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές και έως και 28 δολάρια/βαρέλι εάν μπλοκαριστούν οι ροές στα Στενά του Ορμούζ. σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από την Clearview Energy Partners.

Ωστόσο, η Goldman Sachs λέει ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου του πετρελαίου «παραμένει μέτριο, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της υψηλής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των περιορισμένων πρόσφατα διαταραχών της πραγματικής παραγωγής».

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε σε υψηλό έξι ετών 3,7 εκατομμύρια vvl/ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, σύμφωνα με αναλυτές της ANZ Bank.

Σε περίπτωση μεγάλων και παρατεταμένων διαταραχών στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου, το οποίο κατέχει σήμερα ~ 383 εκατομμύρια βαρέλια, ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους αλλά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #σενάρια #Ιράν #Μέση_Ανατολή #τιμές_πετρελαίου

Related posts

Ξανά στο προσκήνιο το ρωσικό φυσικό αέριο

banks

Εμπορεύματα: «Εκτόξευση» της τιμής του πετρελαίου

banks

Ασκήσεις… ισορροπίας για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Απώλειες για το πετρέλαιο-Ενισχύονται μέταλλα και δολάριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks