16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Ασκήσεις… ισορροπίας για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ασκήσεις… ισορροπίας για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν την Τετάρτη (10/1) οι τιμές του πετρελαίου, εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα προηγούμενα κέρδη, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά στη Μέση Ανατολή που προέκυψαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και το κλείσιμο κορυφαίας λιβυκής κοιτίδας πετρελαίου εξισορροπούν την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Ενώ ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή για να ενισχύσει την αγορά, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα φτάσει σε υψηλό ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

«Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με αναξιόπιστο τρόπο», δήλωσε ο Τζον Έβανς του χρηματιστή πετρελαίου PVM, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένουν.

Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης επηρεάζουν τις προοπτικές ζήτησης. Η ευρωζώνη μπορεί να βρισκόταν σε ύφεση το περασμένο τρίμηνο και οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

Το αργό πετρέλαιο κέρδισε περίπου 2% την Τρίτη μετά από απώλειες τη Δευτέρα άνω του 3%. Την Κυριακή, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) κήρυξε ανωτέρα βία στο κοίτασμα πετρελαίου Sharara, το οποίο μπορεί να παράγει έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα.

«Με τις ΗΠΑ να παράγουν σε επίπεδα ρεκόρ και τη Σαουδική Αραβία να μειώνει τις τιμές εν μέσω ανταγωνισμού και ανησυχιών για υπερχείλιση της προσφοράς, οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδος θα μπορούσε να παραμείνει περιορισμένη και βραχύβια», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής της XM.

Ανέφερε επίσης τις περισσότερες επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης για την υποστήριξη των Παλαιστινίων την Τρίτη και πιθανές διακοπές στη ροή των πετρελαιοφόρων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, μια έκθεση από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από την αύξηση των προμηθειών διυλισμένων προϊόντων.

Μετά την έκθεση API της Τρίτης, τα επίσημα στοιχεία αποθέματος των ΗΠΑ από το Υπουργείο Ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο σήμερα για να διαπιστωθεί εάν εμφανίζουν το ίδιο μοτίβο μεταβολών των αποθεμάτων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,43% στα 72,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,32% στα 77,82 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,151% στα 31,300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν, υποστηριζόμενες από ένα ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο ενόψει της κρίσιμης έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το εάν η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

«Εάν τα στοιχεία του ΔΤΚ υπερβούν τις προσδοκίες της αγοράς, αναγκάζοντας ίσως τη Fed να καθυστερήσει τον άξονα πολιτικής της, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον χρυσό να εγκαταλείψει περισσότερα από τα κέρδη του από το τελευταίο τρίμηνο του 2023», δήλωσε ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity Group.

«Ωστόσο, περαιτέρω στοιχεία για την επικράτηση του αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν τον χρυσό spot πιο κοντά στα 2.100 δολάρια σε άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,41% στα 2.041,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,39% στα 23,177 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,81% στα 3,7887 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0949 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,20% στο 1,2731 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,86 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα επιτόκια το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Πρέπει να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι αγωγοί του Nord Stream

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Σε υψηλά 14 μηνών το πετρέλαιο

banks

Η τιμή του πετρέλαιου ανεβαίνει, μέσω… Λιβύης

banks