18.2 C
Athens
October 2, 2024
Image default
MARKETS

«Τραυματίστηκε» και η Wall Street από την Μέση Ανατολή

«Τραυματίστηκε» και η Wall Street από την Μέση Ανατολή

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν την Τρίτη (1/10), καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή «τρόμαξαν» τον ενθουσιασμό των επενδυτών που προέρχονται από ένα ισχυρό τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,41% στις 42.156 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,93% και τις 5.708 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 1,53% φτάνοντας τις 17.910 μονάδες.

Αντιστοίχως, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 3,741% και του 2ετούς να προσγειώνεται στο 3,617%.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως περίπου 3 στις 5 μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα στη συνεδρίαση, αναδεικνύοντας τα ευρεία προβλήματα για την αγορά. Όμως, τα ονόματα του κλάδου της ενέργειας διαφοροποιήθηκαν σημαντικά μετά την έκθεση για τη Μέση Ανατολή, με τον κλάδο αυτόν να σημειώνει άνοδο σχεδόν 2%.

Κυρίως τα τεχνολογικά ονόματα ένιωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πτώσης της Τρίτης, εξηγώντας τις υπερμεγέθεις απώλειες του Nasdaq. Ειδικότερα, Tesla, Nvidia και η Apple σημείωσαν πτώση άνω του 3%. Αλλά η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta αντιστάθηκε σε αυτή την τάση, σημειώνοντας άνοδο κοντά σε υψηλά όλων των εποχών.

Αντίστοιχα και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης δέχθηκαν επίσης πλήγμα, με τον Russell 2000 να υποχωρεί περισσότερο από 1%.

Παράλληλα, οι έμποροι παρακολουθούσαν επίσης την απεργία των μελών της Διεθνούς Ένωσης Λιμενεργατών στις ανατολικές ακτές. Αν και οι καταναλωτές μπορεί να μην αισθανθούν άμεσα την πίεση, η στάση εργασίας θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα,να σημειωθεί ότι το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις δήλωσαν ότι το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους εναντίον τους. Την ίδια στιγμή, ένα άλμα στον δείκτη μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, «φανέρωσε» την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των εμπόρων.

Ωστόσο, το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε υψηλότερα και οι μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα μετά την επίθεση του Ιράν, με τους traders να ελπίζουν ότι οι ζημιές και τα επακόλουθα αντίποινα του Ισραήλ θα είναι ελάχιστα.

Οι μετοχές βγαίνουν κερδισμένες σε μήνα και τρίμηνο

Η υποχώρηση της Τρίτης έρχεται αφού ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν ρεκόρ κλεισίματος στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία σηματοδότησε το τέλος του μήνα και του τριμήνου των συναλλαγών. Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας του έτους για τις μετοχές, αλλά αυτή τη φορά έσπασε με τις τάσεις του παρελθόντος.

Και οι τρεις βασικοί μέσοι όροι σημείωσαν μηνιαία κέρδη και ήταν ο πρώτος θετικός Σεπτέμβριος για τον S&P 500 από το 2019. Ο S&P 500, ο Dow και ο Nasdaq έκλεισαν επίσης το τρίτο τρίμηνο σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, ακόμη και αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την πολιτική επιτοκίων.

Οι επενδυτές θα προσβλέπουν τώρα στην έκθεση του Σεπτεμβρίου για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες την Παρασκευή, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τους βασικούς μέσους όρους.

#μετοχές #ΗΠΑ #επιτόκια #Μέση_Ανατολή

Related posts

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Καταλύτης τα μάκρο

banks

Βαριές απώλειες στην Ασία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

banks

Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα επιτόκια

banks

Ευρωαγορές: Αποχαιρετούν το εξάμηνο με κέρδη παρά την ΕΚΤ

banks

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή την ομιλίας Πάουελ

banks

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» 7μήνου για τον S&P 500

banks