21.4 C
Athens
October 10, 2024
Image default
COMODITIES

«Φρένο» στο ράλι του πετρελαίου, περιμένοντας την απάντηση του Ισραήλ

«Φρένο» στο ράλι του πετρελαίου, περιμένοντας την απάντηση του Ισραήλ

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου διακόπηκε την Τρίτη (8/10), καθώς η αγορά αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσαν άνοδο των τιμών λόγω ανησυχιών για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν περισσότερο από 3% τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου, προσθέτοντας στο ράλι της περασμένης εβδομάδας του 8%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος σε πάνω από ένα χρόνο, λόγω ανησυχιών ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Αύγουστο τη Δευτέρα, αλλά και τα δύο υποχωρούν σήμερα σχεδόν 2%.

Η αναλύτρια της Panmure Liberum, Άσλεϊ Κέλτι, δήλωσε ότι οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς, αλλά η κατοχύρωση κερδών θα μπορούσε να πιέσει την αγορά, απουσία δραματικών εξελίξεων όσον αφορά τον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικό χτύπημα στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να απαντήσει και σταθμίζει τις επιλογές του, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν να θεωρούνται πιθανός στόχος.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή είναι απίθανη και προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική πτωτική πίεση εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο.

«Οι τιμές του πετρελαίου υποφέρουν από ένα περιβάλλον που αποστρέφεται το ρίσκο, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην απογοήτευση για την τελευταία ανακοίνωση κινεζικών μέτρων τόνωσης», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναλυτής της UBS.

Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πλήρως σίγουρη» για την επίτευξη του στόχου της για την ανάπτυξη ολόκληρου του έτους, αλλά απέφυγε να εισαγάγει ισχυρότερα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την αργή ανάπτυξη που μειώνει τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Μίλτον αναβαθμίστηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 5 καθ’ οδόν προς τη Φλόριντα, αφού ανάγκασε τουλάχιστον μία πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού να κλείσει τη Δευτέρα.

Οι έμποροι αναμένουν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου πρόκειται να δημοσιεύσει τον απολογισμό του για τα αμερικανικά αποθέματα αργότερα την Τρίτη, ακολουθούμενο από τα επίσημα στοιχεία από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,92% στα 75,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ διολισθαίνει 1,83% στα 79,45 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,240% στα 39,745 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,06% στα 2.667,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,23% στα 31,615 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 2,40% στα 4,4573 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0981 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,09% στο 1,3095 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8385 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Απώλειες για το πετρέλαιο- Τέταρτη ημέρα κερδών για τον χρυσό

banks

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα μάκρο το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2035

banks

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η Γερμανία κινδυνεύει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια στο LNG, λέει έκθεση

banks