17.5 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, αντανακλώντας τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράκ και τη Νιγηρία στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εθελοντικών περικοπών της προσφοράς από μέλη του ΟΠΕΚ+.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα, ποσότητα μειωμένη κατά 50.000 bpd σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε ναυτιλιακά στοιχεία και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής τον Μάρτιο προήλθαν από το Ιράκ και τη Νιγηρία, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την άντληση πάνω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, μια υπόσχεση που θα μείωνε τις αποστολές κατά 130.000 bpd από τον Φεβρουάριο. Η μείωση κατά 50.000 bpd τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα, δίνει το περιθέρωριο για συνέχιση των μειώσεων.

Η παραγωγή στη Νιγηρία μειώθηκε επίσης, με τις εξαγωγές να μειώνονται πιο απότομα σύμφωνα με ορισμένους ανιχνευτές πλοίων, καθώς το διυλιστήριο Dangote έλαβε περισσότερα φορτία.

Ο ΟΠΕΚ έμεινε περίπου 190.000 bpd πίσω από τις στοχευμένες περικοπές του τον Μάρτιο, κυρίως λόγω του ότι το Ιράκ, η Νιγηρία και το Γκαμπόν άντλησαν περισσότερο από ό,τι είχαν στοχεύσει, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παραγωγοί του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν την παραγωγή κοντά στους εθελοντικούς τους στόχους, σύμφωνα με την έρευνα, όπως και η Αλγερία.

Η παραγωγή στο Ιράν, που εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, μειώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράν εξακολουθεί να αντλεί κοντά στο υψηλό πενταετίας που πέτυχε τον Νοέμβριο, αφού κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2023, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής από καμία χώρα του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα. Η Λιβύη, η οποία επίσης εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, άντλησε επιπλέον 20.000 bpd καθώς η παραγωγή της χώρας επανήλθε στο κανονικό επίπεδο μετά τη διακοπή του Φεβρουαρίου.

#OPEC+ #ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ #Reuters #Μάρτιος #Ιράκ #Νιγηρία

Related posts

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Απειλεί με μείωση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

banks

Τι μπορεί να σημάνει για το πετρέλαιο η ιρανική επίθεση

banks

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+

banks

Οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να γεμίσουν ρωσικό ντίζελ πριν το εμπάργκο

banks

«Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

banks