11.8 C
Athens
March 2, 2024
Image default
BUSINESS

Ψάλτης (Alpha): Πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός

Σειρά δράσεων για την τόνωση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα αναλαμβάνει η Alpha Bank, κάνοντας πράξη τον εταιρικό της σκοπό για τη στήριξη της προόδου στη ζωή και την επιχειρηματικότητα, για ένα καλύτερο αύριο.

Στόχος της πρωτοβουλίας της Alpha Βank είναι να προωθήσει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν πολίτες και επιχειρήσεις στη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων, οι οποίες βελτιώνουν την οικονομική τους ευημερία, καθώς και να ενισχύσει την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Εξέχοντα ρόλο παίζει η απόκτηση γνώσεων οικονομικής διαχείρισης όπως η κατάρτιση ατομικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού, η αποταμίευση, ο έγκαιρος προγραμματισμός των υποχρεώσεων και η εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας είναι το πρόγραμμα “IQonomy” -μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που προωθεί την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Το IQonomy στοχεύει στην παροχή βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές και μαθήτριες όλων των
εκπαιδευτικών βαθμίδων, στην ενδυνάμωση των γυναικών καθώς και στην εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού
άνω των 55 ετών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συναλλαγών.

Στο “IQonomy” εντάσσονται τέσσερα εξειδικευμένα προγράμματα που απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες που ο ΟΟΣΑ έχει αναδείξει ως πιο ευάλωτες σε θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, και τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η ActionAid και τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς SciCo, Women on Top και People Behind. Συγκεκριμένα, οι δράσεις είναι:

• Αλφαβητάρι Οικονομικών – σχολικό πρόγραμμα εξοικείωσης με βασικούς οικονομικούς όρους και διαχείρισης καθημερινών χρηματοοικονομικών θεμάτων, μέσα από βιωματικές μεθόδους, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το σύνθετο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και λαμβάνουν συνειδητοποιημένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις. Η δράση υλοποιείται σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

• Κυκλική Οικονομία στην πράξη – σχολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων των μαθητών, με την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο. Η δράση, που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, φέρνει τη νέα γενιά σε επαφή με την πράσινη επιχειρηματικότητα και καλλιεργεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

• Μαθήματα Οικονομίας – επιμορφωτικά σεμινάρια και συνεδρίες financial coaching για την ενδυνάμωση γυναικών από όλη τη Ελλάδα, αλλά και για εργαζόμενες στην Τράπεζα, με στόχο να ενισχυθούν με γνώσεις, αυτοπεποίθηση και δεξιότητες

• e-κονομία για όλους – επιμορφωτικά προγράμματα εκμάθησης βασικών εργαλείων ψηφιακής διαχείρισης
οικονομικών συναλλαγών και προστασίας από ψηφιακές οικονομικές απάτες για άτομα άνω των 55ετών.

Στο πλευρό ιδιωτών και επιχειρήσεων

Η πρωτοβουλία της Alpha Βank για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις για τους Πελάτες της ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα και υπηρεσίες, η Τράπεζα βοηθά τους πελάτες της, ώστε να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Συμβουλευτική επιχειρήσεων μέσω του Alpha Business Academy

Το πρόγραμμα Alpha Business Academy απευθύνεται στις Μικρές Επιχειρήσεις της χώρας, προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να εξελίξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι Πελάτες της Τράπεζας θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τα επενδυτικά τους πλάνα με μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Η Alpha Βank διοργανώνει ήδη από τον Ιούνιο Workshops στήριξης αναπτυξιακών επενδύσεων για τις μικρές επιχειρήσεις. Τα Workshops ξεκίνησαν από το Ηράκλειο της Κρήτης και συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των οποίων μέσα από διαδραστική συζήτηση, αναπτύσσονται βέλτιστες πρακτικές (best practices) στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης που προωθούν τον εκσυγχρονισμό και την πράσινη μετάβαση, με την επιλογή του πλέον αποδοτικού αναπτυξιακού χρηματοδοτικού εργαλείου ανά επιχειρηματικό σχέδιο.

Πρωτοποριακές δράσεις για ιδιώτες

Η Alpha Βank έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να εκπαιδεύσει τους ιδιώτες Πελάτες της στη
διαχείριση των οικονομικών τους αλλά και στις συναλλαγές τους με την Τράπεζα.

Μέσω των “Digital Agents” , μιας ομάδας απόλυτα εξοικειωμένης με το ψηφιακό περιβάλλον, βοηθά τους Πελάτες που προσέρχονται στα καταστήματα της Τράπεζας να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψηφιακές υπηρεσίες για τις καθημερινές τραπεζικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η Alpha Βank διαθέτει και το
Digital Support Center ένα κέντρο υποστήριξης και εκπαίδευσης των Πελατών στα ψηφιακά της κανάλια, μέσω
προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της Τράπεζας.

Το myAlpha Vibe είναι μια καινούρια, πρωτοπόρα υπηρεσία για να δίνουν οι γονείς ψηφιακό χαρτζιλίκι στα παιδιά τους. Πρόκειται για μια καινοτομία της Alpha Βank που επιτρέπει σε εφήβους 15-18 ετών να αποκτήσουν τη δική τους προπληρωμένη κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε POS και e-shop με ασφάλεια. Οι γονείς μπορούν να στέλνουν οποιαδήποτε στιγμή ψηφιακά, από το κινητό τους, το χαρτζιλίκι που χρειάζεται και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των συναλλαγών των παιδιών, καθώς ενημερώνονται για κάθε συναλλαγή και διαμορφώνουν το όριο αγορών, ενώ δεν επιτρέπονται συναλλαγές που είναι ακατάλληλες για ανηλίκους.

Ο CEO του Ομίλου Alpha Βank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Η κατάκτηση των βασικών αρχών της οικονομίας και η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα, η κατανόηση και η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και η υιοθέτηση βιώσιμων περιβαλλοντικών πρακτικών αποτελούν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας. Στην Alpha Βank αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία τους και υλοποιούμε σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη της κοινωνίας και τον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικότητας, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις για την πράσινη μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων, τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των νέων και την ψηφιακή εκπαίδευση μεγαλύτερων ηλικιών. Έτσι, θέτουμε τις βάσεις για τη δημιουργία νέων ευκαιριών, οι οποίες θα συμβάλουν στην ισότιμη συμμετοχή όλων στην οικονομική ζωή. Η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζάς μας υπηρετεί έμπρακτα το όραμα μας για να προχωρήσουμε μαζί σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία της Alpha Βank είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την εθνική στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό που έχει δρομολογήσει ο ΟΟΣΑ με την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με βάση το Ευρωβαρόμετρο, σε ό,τι αφορά στις χρηματοοικονομικές δεξιότητες των πολιτών της, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της MRB που πραγματοποιήθηκε το 2022 για λογαριασμό της Alpha Βank, ο δείκτης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα βρίσκεται στο 56, με τον ΟΟΣΑ να δίνει μέσο ευρωπαϊκό όρο το 61 στον αντίστοιχο δείκτη.

Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε πως η αύξηση του Χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της γνώσης Χρηματοοικονομικών εννοιών ώστε να μπορεί ένας πολίτης να παρακολουθεί ειδήσεις, εξελίξεις, περιγραφές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενώ από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι η εκπαίδευση από μικρή ηλικία θα βοηθήσει ώστε η κατάκτηση αυτή να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα.

Related posts

Σαραντόπουλος: Πτώση 8% στις πωλήσεις του 9μήνου

banks

KPMG: Αντιμέτωπες με παγκόσμιες φορολογικές προκλήσεις οι οικογενειακές επιχειρήσεις

banks

Εφαρμογή αρχειοθέτησης email για την Uniteam Global Business Services από την Team Candi

banks

Δ. Παπαλεξόπουλος: Οι επιπτώσεις του Covid-19 μας υποχρεώνουν να δράσουμε έξυπνα

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων στα 358 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021

banks

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αύξηση EBITDA στα 176 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

banks