Άκης Σκέρτσος: Σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα

Άκης Σκέρτσος: Σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα

«Η δημόσια συζήτηση για τη διεκδίκηση μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας, γίνεται περισσότερο με όρους μεταφυσικής και πολύ λιγότερο με όρους επιδόσεων, αξιοπιστίας και σχεδίου», επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Άκης Σκέρτσος σε συνάντηση

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle

  • Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση για μια τρίτη κυβερνητική θητεία επικεντρώνεται περισσότερο σε όρους μεταφυσικής παρά σε επιδόσεις, αξιοπιστία και σχέδιο.
  • Αναφέρεται στην “κατάρα των δύο θητειών”, καθώς καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και ζητά να εξετάζεται η ουσία της κυβερνητικής δράσης και το σχέδιο για το μέλλον.
  • Παραθέτει παραδείγματα ευρωπαϊκών ηγετών με μακροχρόνιες θητείες, όπως ο Χέλμουτ Κολ, η ‘Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την πρόοδο και ανθεκτικότητα των κρατών.

«Η δημόσια συζήτηση για τη διεκδίκηση μιας τρίτης κυβερνητικής θητεία,ς γίνεται περισσότερο με όρους μεταφυσικής και πολύ λιγότερο με όρους επιδόσεων, αξιοπιστίας και σχεδίου», επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας ως παράγοντα συλλογικής προόδου αλλά και ανθεκτικότητας στις κρίσεις.

Αναφερόμενος στην «κατάρα των δύο θητειών», στο γεγονός δηλαδή ότι καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, «λες και οι δύο θητείες να είναι το φυσιολογικό όριο της δημοκρατικής αντοχής μιας κυβέρνησης» ο κ. Σκέρτσος διερωτάται: «Γιατί να μην είναι το ερώτημα, πρώτα απ’ όλα τι έκανε μια κυβέρνηση στα χρόνια που κυβέρνησε; Πόσες από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις υλοποίησε; Ποιο είναι το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα; Και, κυρίως, αν έχει ακόμη κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στον μετασχηματισμό της χώρας;».

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι θέτουν ως αυτοσκοπό την πολιτική ανανέωση χωρίς να ρωτούν τον «ξενοδόχο», δηλαδή τους ίδιους τους πολίτες, ο υπουργός Επικρατείας παραπέμπει στην ευρωπαϊκή εμπειρία και αναφέρει τα εξής παραδείγματα: Ο Χέλμουτ Κολ και η ‘Ανγκελα Μέρκελ κυβέρνησαν τη Γερμανία από 16 χρόνια ο καθένας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ 11,5 χρόνια και ο Τόνι Μπλερ 10 χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Φρανσουά Μιτεράν 14 χρόνια, ενώ ο Ζακ Σιράκ 12 χρόνια τη Γαλλία. Ο Φελίπε Γκονθάλεθ 13,5 χρόνια την Ισπανία, ο Μαρκ Ρούτε 14 χρόνια την Ολλανδία και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ 18 χρόνια το Λουξεμβούργο.

«Οι χώρες αυτές δεν έγιναν λιγότερο δημοκρατικές επειδή οι πολίτες τους ψήφισαν επανειλημμένως την ίδια πολιτική ηγεσία» τονίζει ο κ. Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι, εκ του αποτελέσματος, πολλές από αυτές τις χώρες προόδευσαν οικονομικά και κοινωνικά σε περιόδους παρατεταμένης πολιτικής σταθερότητας και μεταρρυθμιστικής συνέχειας.

Εστιάζοντας στη χώρα μας, ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει θεραπεύσει όλες τις πληγές της κρίσης χρέους, έχει όμως διανύσει σημαντική απόσταση σε πολύ ταραγμένους καιρούς. Όπως σημειώνει, το δημόσιο χρέος, από περίπου 210% του ΑΕΠ στην κορύφωση της πανδημίας, υποχώρησε στο 146,6% το 2025 και προβλέπεται στο 136,6% το 2026. Η ανεργία, από 17% τον Ιούνιο του 2019, βρίσκεται πλέον κάτω από 8%, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 26% από το 2020. Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας σταδιακά μέρος της χαμένης απόστασης της κρίσης.

Τονίζει, ωστόσο, ότι τίποτα απο τα παραπάνω δεν είναι λόγος για εφησυχασμό. Αναγνωρίζει δε, ότι «το καθαρό εισόδημα ανά κάτοικο παραμένει αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η απονομή δικαιοσύνης, παρότι έχει επιταχυνθεί, πρέπει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η χωροταξική μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί. Και ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται να κάνει άλματα παραγωγικότητας, εξωστρέφειας και βιωσιμότητας ως προς τις καλλιέργειες και τα προϊόντα που παράγουμε. Η σύγκλιση είναι έργο σε εξέλιξη, όχι έργο ολοκληρωμένο».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές «δεν μπορεί να γίνεται με όρους παρελθόντος», αλλά ούτε και «να ζητείται ψήφος ευγνωμοσύνης για όσα έγιναν». Αυτό που χρειάζεται, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, είναι να κριθούν η αξιοπιστία, η ικανότητα και κυρίως το σχέδιο για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, όπως ο μετασχηματισμός του κράτους, η αύξηση της παραγωγικότητας, η σύγκλιση των εισοδημάτων, η συνέχιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, η αντιμετώπιση των νέων τεχνολογικών και γεωπολιτικών προκλήσεων.

Στον αντίποδα, η μόνη εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης είναι το «να φύγει ο Μητσοτάκης… και βλέπουμε» σχολιάζει ο υπουργός Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την επόμενη περίοδο διότι «η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει ακόμη όσο θα θέλαμε και όσο πρέπει». «Η σταθερότητα δεν είναι και δεν μπορεί να σημαίνει στασιμότητα. Μπορεί, όμως, να σημαίνει κάτι πολύ πιο απλό και ταυτόχρονα ουσιαστικό και αναγκαίο: τον χρόνο που χρειάζεται μια χώρα για να αλλάξει πραγματικά» καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αξίζει να διαβάσετε δημοφιλείς ειδήσεις στο -

Διαβάστε επίσης περισσότερες ειδήσεις από το -

Απόρρητο

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Υεμένη: Επτά νεκροί σε βομβαρδισμό αγοράς σε περιοχή των Χούθι

Το υπουργείο Υγείας υπό τους Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών παιδιά, σε μία επιδρομή που έπληξε καταστήματα σε μια αγορά στη διασταύρωση Μαουίγια στην επαρχία Ταΐζ σήμερα. Αργότερα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης είπε πως οι δυνάμεις της στόχευσαν εναντίον ενός στρατοπέδου των Χούθι και οχημάτων

Τουρκία: Παραιτήθηκε αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν έπειτα από κατηγορίες για συναλλαγές εν μέσω κρίσης χρηματοδότησης

Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκε, αφού πολιτικός της αντιπολίτευσης την κατηγόρησε ότι αποκόμισε μεγάλο κέρδος από μετοχές λίγο πριν μια κρίση ρευστότητας προκαλέσει μαζική πώληση στο χρηματιστήριο της χώρας. Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, αντιπρόεδρος του Κόμματος ΑΚ υπεύθυνη για τις κοινωνικές πολιτικές, η οποία επίσης διετέλεσε υπουργός Οικογένειας από

Στα χέρια του Ιράν αμερικανικό υποβρύχιο όχημα

Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως κατέσχεσε ένα αμερικανικό Remus 600 αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που επιχειρούσε στα Στενά του Ορμούζ και, όπως αναφέρεται, διενεργούσε κατασκοπεία, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ. Οι Φρουροί είπαν ότι το όχημα καταλήφθηκε με τη χρήση δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου και ότι εξετάζεται από Ιρανούς ειδικούς

Ισπανία: Εκατοντάδες πολίτες κατασκήνωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης – “Ή θα πέσει η αισχροκέρδεια ή θα πέσει η κυβέρνηση”

Μετά το τέλος της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (26/9) στο κέντρο της Μαδρίτης ενάντια στην έξωση της Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, της ηλικιωμένης γυναίκας ΑμεΑ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοικιασμένο σπίτι της μετά από 70 χρόνια, εκατοντάδες πολίτες πέρασαν το βράδυ στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης διαμαρτυρόμενοι για την στεγαστική κρίση και

Γεωργιάδης: Αυτά που λέει ο Μόσιαλος δεν έχουν ίχνος αλήθειας

Απάντηση στα όσα δήλωσε στο Politico ο Ηλίας Μόσιαλος για τα ψηφιακά εργαλεία στην υγεία, έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του.  Εξαπολύοντας πυρά κατά του διευθυντής του LSE Health, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «ακυρώνοντας τον επιστημονικό του ρόλο και μιλώντας ως πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του 2010-2012, μας είπε ότι τα

Λαβρόφ: Η Ρωσία ίσως εγκρίνει τη μεταφορά των τουρκικών S-400, υπό όρους – Δήλωση Φιντάν

Η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη μεταφορά των τουρκικών S-400 σε άλλη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται προηγούμενη ρωσική έγκριση και ότι η χώρα που θα τα παραλάβει θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην έδρα του

Βόρεια Ιρλανδία: Εκτάκτως στο Μπέλφαστ Βρετανός υπουργός υπό τον φόβο επεισοδίων

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τη λεωφόρο Γκάρβαχι στο Πόρτανταουν, εμποδίζοντας την πορεία του Τάγματος της Οράγγης. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Ντραμκρί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν περάσει από τον αποκλεισμένο δρόμο και συζητούν με την αστυνομία. Το Τάγμα της Οράγγης είναι προτεσταντική οργάνωση, συνδεδεμένη με όσους θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στο

Ινδία: Τουλάχιστον 56 νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές στα βόρεια

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις κατακλυσμιαίες βροχές και τις καταιγίδες στη βορειοανατολική Ινδία, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πυκνοκατοικημένο στη χώρα, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Αυτοί οι θάνατοι καταγράφηκαν αφού "πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα του Ούταρ Πραντές", διευκρινίζεται σε ένα δελτίο

Related Articles

Popular Categories