20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Άνοδος 1,1% για τον χρυσό, στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ

Άνοδος 1,1% για τον χρυσό, στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ

Υψηλότερα έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του χρυσού, βρίσκοντας στήριξη στο σήμα για μειώσεις των επιτοκίων που «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο spot για τον χρυσό ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 2.511,12 δολάρια η ουγγιά, μένοντας μακριά από το ρεκόρ των 2.531,60 δολαρίων, που σημείωσε την Τρίτη. Τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 1,2% στα 2.546,20 δολάρια.

«Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed μιλώντας στο Jackson Hole. «Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», σημείωσε.

Με τις αγορές να περιμένουν καθοδήγηση για το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ επικεντρώθηκε στα αίτια του πληθωρισμού, που οδήγησαν σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων των επιτοκίων, από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, έδωσε, επίσης, έμφαση στην πρόοδο που επετεύχθη στη «μάχη» με τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η Fed μπορεί, πλέον, να στρέψει την προσοχή της στο δεύτερο σκέλος «της διπλής  αποστολή της, στην αγορά εργασίας».

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αντιδρούν θετικά -προς το παρόν- στο γενικό, αλλά κάπως «ανοιχτό» σχόλιο του Πάουελ, ότι ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», δήλωσε ο Τάι Γουόνγκ, ανεξάρτητος trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα ενόψει της συνεδρίασης της Fed τον Σεπτέμβριο και του επικαιροποιημένου dot plot που θα δείχνει πόσες περικοπές αναμένεται να γίνουν εντός του έτους», πρόσθεσε.

«Μακροπρόθεσμα, ο χρυσός θα τα πάει καλά, δεδομένου ότι η Fed  δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ενώ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η απασχόληση δεν θα εξασθενήσει περισσότερο», σχολίασε, από την πλευρά του, ο Μπαρτ Μέλεκ, αναλυτής της TD Securities.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 2,4%, στα 29,67 δολάρια η ουγγιά, κερδίζοντας 2,3% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 958,40 δολάρια και το παλλάδιο κατά 1,7% στα 948,41 δολάρια.

Στο μεταξύ, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,6% έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχασε 3,8 μονάδες βάσης στο 3,819%, μετά την ομιλία του Πάουελ, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι traders αναμένουν, σε ποσοστό 65,5%, μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο. To 34,5% αναμένει μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης. 

#χρυσός #ασήμι #πλατίνα #συμβόλαια #Spot #FUTURES #Τιμές

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ελεγχόμενες απώλειες για το πετρέλαιο- «Άλμα» για το bitcoin

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πού οφείλεται η άνοδος-ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων;

banks

«Ασανσέρ» οι τιμές του πετρελαίου- Σε πτώση ο χρυσός

banks

Ήπια πτώση για πετρέλαιο και χρυσό

banks